Sammenliknes med Pelé

Under VM i Sverige i 1958 fikk verden se en unggutt de aldri hadde sett maken til - Brasils Pelé. Her og nå, 46 år seinere, er Wayne Rooney ballplanetens nye wonderkid.

LISBOA (Dagbladet): -  Jeg kan ikke komme på noen andre 18-åringer enn Pelé som til de grader har stått fram i et internasjonalt mesterskap slik Wayne Rooney nå gjør, sier England-manager Sven-Göran Eriksson.

-  Gutten er rett og slett fantastisk.

Unngutten sjøl er fremdeles beskjeden:

-  Jeg vet ikke helt hvordan jeg får det til, sier Wayne Rooney. -  Jeg bare går på banen og forsøker å gjøre mitt beste. De andre spillerne skaper mange sjanser for meg.

Umulig å stoppe

Fire dager etter at han scoret to mål mot Sveits - det vil si 18 år og 241 dager inn i fotballivet - doblet Wayne Rooney toppscorerkontoen i går kveld. Denne guttungen er umulig å stoppe. Og slik blir Rooneymanian hjemme i England og her i Portugal om mulig enda mer sinnssyk. Motgift ikke finnes.

Og tro meg folkens - Wayne Rooney kan nå vinne EM for England. I en helt privat fotballsfære der tanker er både tøv og bortkastet tid - og der målrettet handling er det eneste som gjelder - er denne målmaskinen med sjeldent iboende avslutningsegenskaper det nærmeste man kommer et dødelig våpen på fotballbanen.

Etter å ha sett England snu Krotatias tidlige 1- 0 (Kovac) til en komfortabel 4- 2 seier gjennom Scholes, denne helt enorme guttungen og til slutt Frank Lampard, er det ett spørsmål som melder seg:

Dobbelt så god

Hva har skjedd med Rooney?

Og hvordan har prosessen vært? Hvordan har Rooney-mentor David Beckham og trener Sven-Göran Eriksson klart å kanalisere all den villskapen og alt det raseriet vi har sett i Premier League inn på det sporet som fører til mål. For Wayne Rooney er ikke lenger den han var da han kom hit til Portugal.

Han er dobbelt så god.

For ikke å ta i for hardt.

Og ikke minst - Wayne Rooney er ti ganger så rolig. Nærmest høflig, spør du meg. Og i engelske aviser i dag vil det stå at han er composed i alle situasjoner.

Det betyr at han er samlet, har fokus på oppgavene sine og vet hva som gjelder.

-  Jeg vet ikke hva jeg skal si. Wayne scorer jo ikke bare mål - han gjør alt det andre gode fotballspillere må gjøre også. Han beveger seg riktig og skaffer seg rom, dropper ned når han skal det, tar i mot ballen, holder den, vender og avslutter. Og når vi er på defensiv tar han ansvar der også. Han er rett og slett fullkommen, sier Eriksson.

Kommer av seg sjøl

Sven-Göran Eriksson kunne i går kveld stjålet fortjent kred hva forvandlingen av Wayne Rooney angår. Han gjorde det ikke.

-  Jeg har ikke sagt så mye, sier Englands manager. -  Og jeg har i hvert fall ikke fortalt ham hvordan han skal score mål. For de kommer bare av seg sjøl.

-  Jeg er veldig glad for at Wayne Rooney spiller på laget mitt.

Glad for at lille Wayne nå er på vei til stjernene er sikkert også pappa Wayne. Og familiesituasjonen har forandret seg dramatisk på sju måneder. Da The Rooneys feiret fotballsønnens 18-års dag ryddet politiet lokalet. Og tok med seg moren som var midt i slagsmålet.

Vil score mer

Men alt det er fortid nå. Wayne Rooney har skapt seg et nytt liv. Og går det som Sven-Göran Eriksson blir mer og mer overbevist om, så reiser han ikke fra Portugal før 5. juli. Det vil si etter EM-finalen.

-  Wayne skal få lov til å gjøre det han vil på fotballbanen. Han kan bare holde på. For han er ikke noe talent lenger han er fullt utlært. Og forhåpentligvis orker han helt fram til den første helga i juli.

Hovedpersonen håper på flere scoringer og EM-suksess.

-  Det ligger an til å bli et spektakulært sluttspill for meg, sier Wayne Rooney. -  Jeg er glad jeg har hatt flaks nok til å score fire mål, og håper fortsettelsen blir minst like bra.

TO NYE SCORINGER: 68 minutter ut i kampen scorer Wayne Rooney sitt andre mål mot Kroatia. Keeper Butina er sjanseløs mot 18-åringen.