Sampanis mistet medaljen

Den dopingtatte greske vektløfteren Leonidas Sampanis må levere tilbake bronsemedaljen han vant mandag.

Det avgjorde styret i Den internasjonale olympiske komité (IOK) søndag.

Grekeren vant vertsnasjonens første OL-medalje da han tok tredjeplassen i mennenes 62-kilosklasse, men dopingprøven hans inneholdt ulovlig høyt nivå av testosteron. Han bedyret sin uskyld da han lørdag forklarte seg for IOKs disiplinærkommisjon, men forklaringene ble ikke godtatt.

- Analyser viser at testosteronnivået ikke var naturlig for ham, men at det var resultat av noe han har tatt. Styret har besluttet at hans medalje og diplom inndras, og han fratas også sin OL-akkreditering, sa IOK-talskvinne Giselle Davies etter søndagens styremøte.

Bronsemedaljen tilfaller nå José Israel Rubio fra Venezuela. Det er den tredje resultatlisten i OL som må omskrives som følge av en dopingsak (alle i vektløfting), men den første hvor en medalje bytter eier.

Rammet

- IOK kom til vårt kontor i OL-landsbyen i dag og ba om å få Sampanis' medalje, sa den greske hovedlederen Giannis Papadogiannakis.

Han tilbød seg å trekke seg da nyheten om at Sampanis hadde avgitt positiv prøve ble kjent fredag, men ble overtalt til å fortsette.

De greske OL-vertene er hardt rammet av dopingskandaler. Tidligere måtte de store sprintstjernene Kostas Kenteris og Ekaterini Thanou trekke seg fra OL etter å ha lekt gjemsel med dopingjegerne.

Sverget

Sampanis sverget lørdag på at han ikke har dopet seg.

- Jeg sverger til Gud, til mine to engler, barna mine, at jeg aldri brukte et slikt stoff, sa han.

Treneren Khristos Iakovou antydet søndag at Sampanis ble utsatt for et komplott.

- Testosteronnivået tilsier at han hadde tatt et stoff rett før konkurransen, men ingen gjør noe slikt. Under dopingkontrollen ba han om appelsinjuice. Det var fullt av folk i rommet, flere enn 70, sa han og antydet dermed at noen puttet noe i drikken.

(.NTB)

HEVDER SIN USKYLD: Men IOC strippet Sampanis for bronsemedaljen han vant i OL.