Samtalen med elskerinna sørget for at milliardær-klubbeier har blitt utestengt av NBA

- Det plager meg at du vil kringkaste at du er knyttet til svarte folk. Må du det?

(Dagbladet): Donald Sterlings (80) kommentarer til elskerinna har blitt møtt med raseri og avsky, og det har blitt starten på en ny rasismedebatt i USA.

Utestengt av NBA I går kveld ble det kjent at NBA vil utestenge milliardæren som har eid Los Angeles Clippers i nesten tre tiår. I tillegg ble han ilagt en bot på 2,5 millioner dollar. Boten er den største NBA har anledning til å ilegge, og pengene vil bli gitt til organisasjoner som kjemper mot diskriminering.

NBA-sjef Adam Silver var soleklar på en pressekonferanse, og sa at han vil be ligaens styre om å tvinge Sterling til å selge klubben.

Clippers kostet 12 millioner dollar da Sterling kjøpte klubben i 1981. Den verdsettes i dag av magasinet Forbes til 575 millioner dollar (nesten 3,5 milliarder kroner).

Men klubben 80-åringen fremdeles eier har vakt sterke reaksjoner også blant hans eget lags spillere, som demonstrerte mot ham ved å vrenge oppvarmingstøyet og skjule klubblogoen før søndagens sluttspillkamp.

- Vi støtter og omfavner helhjertet avgjørelsen til NBA og Adam Silver i dag, meldte Clippers i en uttalelse. Forsiden på klubbens nettsted var tirsdag svart bortsett fra ordene «we are one».

Rasisme-kommentarer Bakgrunnen for de sterke reaksjonene er et lydopptak med rasistiske uttalelser som ble offentliggjort først av nettstedet TMZ.

For noen dager siden hevdet nettstedet at det rundt ti minutter lange opptaket var av Sterling og elskerinna V. Stiviano. NBA har fått bekreftet at det faktisk er Sterling i opptaket.

I HARDT VÆR: Los Angeles Clippers-eier Donald Sterling har blitt utestengt fra sitt eget lag. Foto: Kirby Lee/USA Today Sports/Reuters/NTB scanpix
I HARDT VÆR: Los Angeles Clippers-eier Donald Sterling har blitt utestengt fra sitt eget lag. Foto: Kirby Lee/USA Today Sports/Reuters/NTB scanpix Vis mer

- Det plager meg at du vil kringkaste at du er knyttet til svarte folk. Må du det?

- Du kan sove med svarte folk. Du kan ta dem inn, du kan gjøre hva du vil. Det lille jeg spør om, er at du ikke promoverer det, og ikke ta de med til mine kamper.

- Jeg sier bare at du på dine elendige, jævla Instagram-bilder, trenger du ikke å vise bilder av det selv gående med svarte folk.

Ville ikke ha Magic Johnson på kampene Sterling kom også med kontroversielle uttalelser om basketlegenden Magic Johnson på grunn av et bilde elskerinna skal ha lagt ut på Instagram.

- Beundre ham (Magic Johnson journ.amn.), ta ham med hit, fôr ham, knull ham. Men ikke legg ham ut på Instagram slik at hele verden kan se det og ringer meg. Og ikke ta ham med til mine kamper.

Johnson har derfor vært en aktiv stemme i mediedekningen av saken, og har sagt at NBA har utvist utmerket lederskap ved å utestenge Sterling.

- Silver utviste stort lederskap ved å utestenge LA Clippers-eier Sterling på livstid. Tidligere og nåværende NBA-spillere er veldig glade for dette, sier Johnson på Twitter.

Kan tvinges til å selge NBAs avgjørelse innebærer at Sterling ikke får være til stede på kamper, treninger eller besøke Clippers' lokaler. Han får heller ikke ta del i beslutningsprosessen i sin egen klubb eller overvære ligaens møter.

STERKE REAKSJONER: Donald Sterlings rasistiske kommentarer til elskerinna har blitt møtt med sterke reaksjoner. Her demonstrerer en LA Clippers-fan utenfor Staples Center i Los Angeles. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
STERKE REAKSJONER: Donald Sterlings rasistiske kommentarer til elskerinna har blitt møtt med sterke reaksjoner. Her demonstrerer en LA Clippers-fan utenfor Staples Center i Los Angeles. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer

- Synspunktene uttrykt av Sterling er dypt krenkende og skadelige. At de kom fra en NBA-klubbeier gjør bare skaden og mitt personlige raseri enda større. Dette har vært en smertefull opplevelse for alle i NBA-familien, og sårene vil trenge tid for å leges, sa NBA-sjef Adam Silver.

Han sa videre at han føler seg trygg på at de andre klubbeierne vil støtte ham. En klubbeier kan tvinges til å selge om 75 prosent av de andre går inn for det.

DEMONSTRERTE MOT EIEREN: Donald Sterlings eget lags spillere demonstrerte mot ham ved å vrenge oppvarmingstøyet og skjule klubblogoen før søndagens sluttspillkamp. Foto: Kelley L Cox/USA Today Sports/Reuters/NTB Scanpix
DEMONSTRERTE MOT EIEREN: Donald Sterlings eget lags spillere demonstrerte mot ham ved å vrenge oppvarmingstøyet og skjule klubblogoen før søndagens sluttspillkamp. Foto: Kelley L Cox/USA Today Sports/Reuters/NTB Scanpix Vis mer