Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forholdet mellom Petter Northug og Vidar Løfshus

Samtalene fra bakrommet som skapte Northug-konflikten

Petter Northug ba i fjor Vidar Løfshus om å trekke seg. Hvorfor var kritikken fra Northug så spesielt sterk mot nettopp Løfshus? Og hvorfor har de nå bestemt seg for å samarbeide igjen? Nå letter Løfshus på sløret.

GJENFORENT: Konflikten mellom Vidar Løfshus og Petter Northug virket uoppløselig. Nå er de igjen samarbeidspartnere.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GJENFORENT: Konflikten mellom Vidar Løfshus og Petter Northug virket uoppløselig. Nå er de igjen samarbeidspartnere. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Ingenting, absolutt ingenting, tydet på at Petter Northug ville returnere til langrennslandslaget for ett år siden, i hvert fall ikke så lenge Vidar Løfshus satt i sjefsstolen.

I et intervju med Dagbladet i mars i 2017 gikk Northug knallhardt ut mot Løfshus og ba ham om å trekke seg fra sin stilling.

- Det er vel bare et par mann, eller nærmere bestemt én mann som ikke ville ha med meg. Men han har mest makt. Da blir det vanskelig. Sånn er det når du har Vidar Løfshus imot deg, sa Northug til Dagbladet i fjor.

- Hva synes du om det?

- Han har tråkket opp sin egen grav denne sesongen. Jeg trenger derfor ikke å si så mye, egentlig. Jeg tror fort at han kan forsvinne fra den stillingen han har nå.

- Hvorfor tror du det?

- Det handler om hvordan han har håndtert saker. Han har en posisjon som sportssjef hvor han skal vise idretten vår fra den beste siden. Det er ikke alle som mener han har gjort det. Personlig mener jeg at vi har folk her i landet som er bedre rustet til å ha den stillingen Vidar har, sa Northug den gang.

Petter Northug er tilbake på landslaget i langrenn etter fem år på privat lag. Video: NTB Vis mer Vis mer

Konflikten utartet gjennom vinteren fram mot vinter-OL i Pyeongchang. Dit kom aldri Northug. Mosvik-ekspressen reagerte spesielt sterkt på at han ble vraket til både minitouren i Kuusamo og Tour de Ski og ikke fikk gjennomført suksessoppskriften fra tidligere.

- Jeg er ikke langsint

Selv om Northug i går innrømmet at landslagsledelsens vraking før jul gjorde ham sint, startet i vinter prosessen mot et overraskende comeback på landslag. Forrige tirsdag meldte Dagbladet at Northug hadde sagt ja til å bli en del av sprintlandslaget. I går kom bekreftelsen.

Løfshus forteller til Dagbladet at han har hatt god tro på et landslagscomeback for Northug i relativt lang tid.

- Vi har hatt kontakt gjennom alle årene Petter har satset utenfor landslaget. Jeg satt med en følelse tidlig vinter at det var en ganske stor sjanse for å få Petter tilbake på landslaget, forteller Løfshus til Dagbladet.

- Hvorfor det?

LANGRENNSDEBATTEN: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

- Det baserer seg på samtaler med de nærmeste rundt Petter, fordi det har vært en utvikling som har gjort et landslagscomeback mer og mer attraktivt.

- Det er ikke lenge siden Northug oppfordret deg til å gå av som langrennssjef. Hvordan påvirker det forholdet deres?

- Jeg er ikke så langsint. Jeg tenker ikke på sånne ting når vi ser framover. Gjort er gjort og spist er spist. Jeg har kjent Petter på godt og vondt i lang tid. Hvis vi skal henge oss opp i slike utsagn, kommer vi oss aldri framover, sier langrennssjefen.

Tar selvkritikk etter konflikten på bakrommet

Mye har blitt sagt og skrevet om konflikten mellom Northug og Løfshus. Men hva er egentlig sant?

- Når vi prater sammen, er forholdet vårt veldig ryddig. Jeg har vært dønn ærlig med ham de siste årene. Det er ting jeg har sagt til Petter på bakrommet som jeg ikke burde ha sagt. Det er utsagn som ikke Petter har likt. Hvordan jeg kommuniserer, er noe jeg må tenke på i framtida, sier Løfshus til Dagbladet og tar selvkritikk for det.

- Hva er det du har sagt som har fått Petter til å reagere såpass sterkt?

- NORTHUG ER SJENERT: Anna Haag kom på en femteplass på 10 kilometer klassisk. Og hun røper relasjonen mellom hennes mann Emil Jönsson og Petter Northug. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Detaljene blir mellom oss. Men det handler om hans valg. Jeg har hele tiden respektert Petters valg om å satse utenfor landslaget, men jeg har ikke likt det. Når man blir kritisert for et valg, er det lett å bli irritert, sier Løfshus, som dermed irriterte seg på Northug gjennom samtalene på bakrommet.

- Er det slik at dere har beklaget til hverandre?

- Nei, det har vi ikke behov for. Vi har vært gjennom så mange oppturer og nedturer sammen. Det gjelder å legge ting bak oss. Hvis begge skal være langsure, blir det en seig prosess, sier langrennssjefen.

Mener Northug mislyktes

Løfshus har aldri lagt skjul på at han har vært uenig og kritisk til Northugs valg om å satse utenfor landslaget. Løfshus mener at Mosvik-ekspressen ikke lyktes med sitt prosjekt.

- Petter er en voksen person og tok noen valg. Jeg mener at landslagsmodellen representerer norsk langrenns suksessoppskrift. Da Petter valgte å gå ut av laget, valgte han å gå ut av en suksessoppskrift. Jeg mener at konklusjonen er at han ikke lykkes med det. Så vil han si at han trengte det for å bevare motivasjonen, sier langrennssjefen.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Northug hadde sitt beste mesterskap i karrieren fra tiden utenfor landslaget med fire VM-gull i Falun i 2015. Resten av perioden bar imidlertid preg av sportslig nedgang.

- Det er mange ting man mister utenfor landslaget, som støtteapparatet, Olympiatoppen, helseteamet, smøreteamet og ikke minst treningsgruppa, som representerer det aller viktigste. Å ha referanser og målestokker på hvor lista ligger er ekstremt viktig, slik man kan justere kursen underveis, mener Løfshus.

- Hvilke krav setter dere til Petter nå som han er på landslaget igjen?

- God folkeskikk. Ikke alt han har gjort har vært god folkeskikk, men det vet jeg at både vi og Petter har lært av.

Northug om dialogen med Løfshus

Om sitt eget landslagscomeback sier Petter Northug:

- Først og fremst er jeg glad for å være tilbake. Jeg ser på dette som en artig og spennende utfordring. På sprintlandslaget er det mange typer som er lik meg, sier Northug.

Han valgte en ydmyk linje og fremtoning på gårsdagens pressekonferanse på Scandic Holmenkollen Park.

- Dialogen med Vidar har vært veldig åpen og fin, sa 32-åringen, som samtidig innrømmet:

- Når ting ikke går din vei, blir du sint. Men hvis jeg ikke hadde blitt sint, hadde jeg ikke hatt noe å gjøre her.

Northugs sesongplan

Selv om Northug er en del av landslaget igjen og dermed blir prioritert i verdenscuprenn før jul, er det ikke gitt at han får gå alt han ønsker. De reduserte verdenscupkvotene betyr nemlig at Norge hele tiden må vrake flere av landslagsløpere til alle renn.

- Tour de Ski er Petter en soleklar kandidat til. Når det gjelder andre skirenn, er det en prioritering. Vi prioriterer landslagsutøvere før jul, men det betyr ikke at alle får gå galt, sier Løfshus til Dagbladet.

Selv er Northug klar på at han trenger å gå en del verdenscuprenn før jul, inkludert Tour de Ski, for å komme i toppform i VM i Seefeld. Løfshus går langt i å bekrefte at langrennsstjerna får det.

- Petter må vise et visst nivå for å få gå. Mange skirenn er han selvskreven på, men å få gå en 15 kilometer i Ruka er eksempelvis knalltøft. På sprinten der bør Petter være selvskreven. Det samme gjelder minitouren på Lillehammer. Når vi er ferdig der, bør han ha stemplet seg inn på det meste.

Løfshus roser Northug

Langrennssjefen i Norges Skiforbund tror Northug kan finne tilbake til nivået han hadde da han var best i verden.

- Ja, jeg tror Petter kan komme på topp igjen. Hvis ikke hadde vi neppe ha gitt han denne tilliten. Petter må heve seg litt, men klarer han det, er det mange som skal frykte avslutningen hans. På de siste 150 meterne skal selv Johannes få slite, men Johannes har igjen utviklet egenskaper som gjør at han kan avgjøre før, sier Løfshus.

- Tror du Northug er vel så rask som Klæbo på selve oppløpet?

- Jeg tror at spurten til Petter i dobbeltdans og staking står seg veldig godt mot samtlige i verden, også mot Johannes. Begge har vist at de kan vinne skirenn på ulike måter og har et bredt repertoar. Det blir spennende å se.

-

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!