Samtlige landslag i krisemøte

Fluoravsløringer har rystet langrennsverdenen.

KRISEMØTE: Flere langrennsnasjoner, også Norge, var i krisemøte angående det kommende fluorforbudet denne helga. Her er den norske smøretraileren fra Beitostølen tidligere i vinter. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
KRISEMØTE: Flere langrennsnasjoner, også Norge, var i krisemøte angående det kommende fluorforbudet denne helga. Her er den norske smøretraileren fra Beitostølen tidligere i vinter. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Expressen skriver at samtlige langrennslandslag satte seg ned under helgas verdenscuprenn i Davos for å snakke om forbudet mot fluorsmørning.

Norges langrenssjef Espen Bjervig bekrefter overfor Dagbladet at han var til stede på det som var et informasjonsmøte, og at han tidvis opplevde at det var en viss frustrasjon underveis i møtet.

Det ble nemlig i november vedtatt et totalforbud mot fluorsmørning etter Dagbladets avsløringer. Det trer i kraft allerede fra neste sesong, og gjelder alle FIS-renn.

Ifølge Expressen kom dette brått på flere av langrennsnasjonene.

- Det var ikke spesielt mange som var interesserte i dette forbudet allerede fra neste sesong, sier FIS' konkurransesjef Pierre Mignerey til avisa.

-SPENNENDE: Smøresjef Stein Olav Snesrud synes det blir spennende å se hvordan fluorforbudet vil håndheves fra neste sesong. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Fredrik Stuve Vis mer

Flere til stede

Bjervig bekrefter altså overfor Dagbladet at møtet handlet om fluorforbudet. Temaet var så hvordan man praktisk skal tilnærme seg denne situasjonen i verdenscupen, sier langrennssjefen.

- Det gikk blant annet ut på testmetoder og hvordan man skal finne ut om noen går med fluor under skia. Forbudet betyr også at smøretrailere må renses og strippes, så det ligger mye praktisk rundt hvordan ting skal tilrettelegges og gjøres, sier Bjervig.

Han fortsetter:

- Slike omstillinger skaper en viss frustrasjon, men vi som alle andre (EU-vedtaket gjeldende fra juni 2020, red. anm.) må innrette oss etter samfunnets regler, sier Bjervig.

Frustrasjon

- Det høres ut som det er mye som skal forberedes og gjøres. Rekker man det innen neste sesong?

- Vi rekker nok ikke å komme i mål på alt. Det handler om hvilke tiltak vi skal ta først. Det store spørsmålet er nok hvordan man skal teste om noen går med fluor under skiene. Når vi har funnet ut det, må vi finne ut hvilke konsekvenser det skal få om noen avlegger en positiv test på fluor, sier Bjervig.

Han beskriver det som en «stor omveltning», men at det er et forbud, er hevet over enhver tvil.

FOR DRØYT: Petter Northugs siste video på sosiale medier ble rett og slett for drøy kost for Facebook. Video: Per Magne Dalen og Emilie Rydning Vis mer

- Du sier du tidvis opplevde at folk ble frustrerte under møtet?

- Jeg skal ikke snakke negativt om noen av de andre, men Norge og Sverige er nok mer opptatt av dette enn andre, og er lengre framme i informasjonsflyten. Vi har innsett at dette må gjøres. Andre nasjoner er nok ikke så på ballen som oss, sier Bjervig.

Skeptisk

Svenske Christer Majbäck, tidligere langrennskjempe og nåværende gründer av smøringsmerket Skigo, er skeptisk mot forbudet.

- Hvis det skulle bli et totalforbud (mot fluor i skismøring, red. anm.), vil det da bli slik at folk som har kjøpt smøring og utstyr, for eksempel ski med fluor i beslaget, vil måtte kaste alt sammen?

Samtidig påpeker han at Skigo også har utviklet helt fluorfri skismøring, som han hevder glir meget bra.

- Hva består den av?

- Det kan jeg ikke røpe. Da kan jo Swix ta patenten min.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer