DERFOR BLIR HAN STOR: Åtte minutter og åtte berøringer var alt Samuel Adegbenro trengte for å slå Ajax i sin første kamp i RBK-trøya. Det er slike spillere de store ligaene vil ha. Det er derfor han fort kan bli det største salget Rosenborg noen gang har gjort. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix
DERFOR BLIR HAN STOR: Åtte minutter og åtte berøringer var alt Samuel Adegbenro trengte for å slå Ajax i sin første kamp i RBK-trøya. Det er slike spillere de store ligaene vil ha. Det er derfor han fort kan bli det største salget Rosenborg noen gang har gjort. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpixVis mer

Europa League: Ajax-Rosenborg

Samuel Adegbenro blir fort det største salget Rosenborg noen gang har gjort

Samuel Adegbenro ble hentet til Rosenborg for å utgjøre en internasjonal forskjell i 2018. Fortsetter han som i Amsterdam er det ikke sikkert han er på Lerkendal når RBK spiller Champions League-kvalifisering om elleve måneder.

Ajax-Rosenborg 0-1 (0-0)

DET FINNES INGEN garantier i fotball, men enkelte kjøp vil alltid være veldig mye bedre enn andre. Samuel Adegbenro er en slik overgang. Ikke bare fordi seiersmålet borte mot Ajax kan føre til at overgangen hans går 55 millioner kroner i pluss allerede den første uka - 70 millioner UEFA-kroner minus det Viking skulle ha vil sørge for det - men fordi han er 21 år, afrikaner, sterk, hurtig, uslipt og målfarlig.

Det er slike spillere som blir lagt merke til i Europa.

Etter scoringen mot Ajax har han allerede rykket framover i køen.

DET VAR KLUBBER i ligaer langt bedre enn den norske som hadde følere ute i ukene før Adegbenro signerte for Rosenborg. Nå kan de angre. Det vil være klubber i ligaer veldig mye bedre enn de som allerede er bedre enn den norske som vil ha øynene på den nye RBK-angriperen gjennom høsten og neste vår. Og derfor sitter jeg med en følelse av at Samuel Adegbenro, fordi stegene han tar kommer så naturlig, det er nesten som om de kommer av seg selv, fort kan bli Rosenborgs neste gigantiske salg til Europa.

Det kan skje allerede neste sommer.

For en større sum enn de 75 millionene Valencia i sin tid (2000) betalte for John Carew.

NY TRENER SIDEN finalen mot Manchester United i slutten av mai, spillere borte på grunn av suksessen i Europa League, manglende samhandling på grunn av det allerede nevnte og en sesong som nettopp har startet. Derfor så Rosenborg mulighetene i Amsterdam. På bakgrunn av Kåre Ingebrigtsens grundige analyser av Ajax mente de sjansene var gode. Og det var de også lenge før Samuel Adegbenro ble kastet innpå drøyt tjue minutter før slutt.

I de periodene Rosenborg evnet å få tak i ballen, holde i ballen, flytte ballen med presisjon og bevegelser og på den måten komme til avslutninger og målsjanser, ga de Ajax trøbbel.

ROSENBORG HADDE MED andre ord sine øyeblikk også så lenge Ajax var best i Amsterdam Arena. Da de fikk roet seg og våget å bruke ballen var ikke nivået noe problem selv om de ble kjørt i perioder. Og med 0-0 til pause, fordi Kåre Ingebrigtsen mente å vite at forskjellen på det å være i sesong, som Rosenborg er, og det å bare ha spilt en seriekamp som er tilfellet for Ajax, spilte det ingen rolle at Ajax i sine beste stunder plaget RBK vel mye.

Etter en times spill skulle fotballens fysiske lover komme i spill.

De skulle gi Rosenborg en fordel.

VI VISSTE AT Ajax ikke var i nærheten av det de var for bare tre måneder siden. Det vi ikke visste var at de var så tannløse, ikke hadde brodd og at Kasper Dolberg mest liknet en gammel mann og ikke den 19-åringen som scoret og scoret for Ajax forrige sesong. Ja, André Hansen var nok en gang strålende i Rosenborgs mål. Men det var først og fremst Ajax sine mangler som gjorde det komfortabelt for RBK. Så komfortabelt at det etter Adegbenros 0-1 aldri kom noe skikkelig hjemmetrøkk eller press.

Til det var Ajax for blodfattige.

Helt ute av form og fasong.

UTGANGSPUNKTET ROSENBORG TAR med seg til Lerkendal er strålende. Dermed ikke sagt at det er kjørt. Mye kan skje med Ajax på en uke. Mye kan skje med RBK. Men angriper Rosenborg hjemmekampen på samme måte og bestemmer seg for å være modige, prøve å gjøre noe med ballen og ta spillet til Ajax, kan dette gå bra.

Per dato er nemlig ikke Rosenborg noe dårligere laget som spilte Europa League-finale mot Manchester United 24. mai.

De er bedre.