TRENGER EN SEIER: Men Lars Lagerbäcks framtid er først og fremst avhengig av lyspunkter, framgang og tro. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENGER EN SEIER: Men Lars Lagerbäcks framtid er først og fremst avhengig av lyspunkter, framgang og tro. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Mats Møller Dæhli og Moi er kantene som gir Norge offensiv variasjon

San Marino-seieren teller ikke - vi har ikke vunnet en landskamp siden Lagerbäck tapte for Norge

Lars Lagerbäck innrømmer 2017 ikke er bra. Det er bra.

ULLEVAAL (Dagbladet): Ett tap og to uavgjorte kamper er Norge i 2017. Det står seg ikke for en landslagstrener som skulle heve ei havarert skute, få den på kjøl og seile framtida i møte med optimisme. Det står seg ikke for Lars Lagerbäcks ambisjoner. Og han ser det, svensken, og sier det også.

Uten å blunke, faktisk.

Det liker vi.

DET ER VIKTIG å vinne fotballkamper og Norge trenger en seier. Ser du bort fra 4-1 over San Marino, og det er ikke dårlig gjort å si at 4-1 over et av verdens fem dårligste lag ikke teller, er det 15 måneder siden sist vi vant, paradoksalt nok over Lars Lagerbäcks sovende Island på vei til EM i rankrike (3-2). Spillerne vokser litt når laget vinner. Alle vokser litt når du slår andre enn San Marino og lagene på nedsiden av FIFA-rankingens 200.plass. Men vi må ikke slå Aserbajdsjan for enhver pris , så viktig er det ikke.

Framgang å tro er viktigere.

JEG VIL SE et lag som har tatt nye defensive steg, starter forsvarsarbeidet som en kollektiv enhet og som individuelt ikke er avhengig av en kamerat i sikring for å holde mostanderne i sjakk. Offensivt er variasjon, vilje og gjennombruddskraft stikkordene. Og den snareste veien dit, så lenge Ole Selnæs fortsatt er i karantene, er en midtbane med Sander Berge og Stefan Johansen sentralt med Moi (høyre) og Mats Møller Dæhli på kantene.

Der Møller Dæhli gjør det han kan best - orienterer seg tidlig, går innover i banen for en pasning eller avslutning (!) - mens Moi truer bakrom og skjærer inn når innleggene kommer fra en offensiv back på motsatt side.

LAGERBÄCK HADDE LAGET klart tidlig. Det forteller meg at han er i ferd med å skille klinten fra hveten, ser forskjellen på best og god og begynner å nærme seg den stammen han ønsker på veien til EM 2020. Det er etter min mening viktigst med tanke på framtida, viktigere enn resultatet mot Aserbajdsjan. Men bruker han Alexander Sørloth fra start fredag kveld, og det tror jeg han gjør etter Midjylland-spissens oppvisning i emnet "hvordan score mål på treninga", kan han få i pose og sekk.

Akkurat nå er Alexander Sørloth i flytsonen, en som scorer mål helt naturlig.

I tillegg er han en Alexander Søderlund light, en hardtarbeidende spiss som tar det defensive ansvaret Lars Lagerbäcks 4-4-2 er tuftet på.

ETTER NORGES 1-0 tap i Baku for snart elleve måneder siden sådde fotballpresident Terje Svendsen den første offisielle NFF-tvilen rundt Per-Mathias Høgmos framtid som landslagstrener. Vi måtte slå Aserbajdsjan for å henge med i VM-kvalifiseringen. Vi tapte og var egentlig ute av det der og da. Det kostet Høgmo jobben, ga oss Lagerbäck og siden det har følgende skjedd.

VM-KVALIFISERING, GRUPPE C
Tyskland660027-118
Nord-Irland641111-213
Tsjekkia62319-59
Aserbajdsjan62133-97
Norge61146-104
San Marino60061-300

Aserbajdsjan har krabbet oppopver på FIFA-rankingen.

Norge har falt.

Ifølge Lagerbäck er Aserbajdsjan bedre nå enn da. Lagets nye trener har forandret og utviklet laget. De spiller mer variert og har skaffet seg flere offensive strenger. Og mener du FIFA-rankingen er uvesentlig, se på UEFA-rankingen, den som rangerer det europeiske forbundets medlemsland etter klubbenes internasjonale resultater.

På den er Aserbajdsjan 22.

Norge er 27.

FK QARABAG SLO ut FC København i playoff og spiller for første gang i Champions League. Også det en milepæl for aserbajdsjansk fotball. Et nytt steg for en fotballnasjon vi for bare ett år siden mente vi måtte slå borte, ja landslagstrenerens framtid var faktisk avhengig av at vi slo dem i Baku. Åtte av spillerne som var med på FCK-bragden er for øvrig i troppen som møter Norge.

De er alle spillere som rir på en positiv bølge. Så det er også litt derfor jeg sier at vi ikke vinne denne kampen, Lagerbäcks framtid er først og fremst avhengig av lyspunkter, framgang og tro.

Men det derimot, det må vi få.