EKSTASE: San Marinos scoring på Ullevaal avverget en lite attraktiv verdensrekord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EKSTASE: San Marinos scoring på Ullevaal avverget en lite attraktiv verdensrekord. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Stefanellis første landslagsmål gjør ham en av tidenes toppscorere i San Marino

San Marino var i ferd med å sette en verdensrekord på Ullevaal. Så kolliderte King og Strandberg

- Det var helt sykt, sier Mattia Stefanelli om øyeblikket som hindret San Marino i å slå Bangladesh' verdensrekord.

ULLEVAAL (Dagbladet): Selv om Norge til slutt vant 4-1 over San Marino i går kveld, var oppgjøret en stor dag for lilleputtnasjonen med bare 33 000 innbyggere. Borte mot Nord-Irland på lørdag tangerte San Marino Bangladesh' utrolige rekke med 17 VM-kvalifiseringskamper uten scoring.

På Ullevaal trodde hele nasjonen at San Marino ville sette ny verdensrekord med 18 strake VM-kvalfiseringskamper uten scoring. Det var en rekord lilleputtnasjonen ikke ville være bekjent av. Det var San Marinos frykt.

Etter 54 minutter mot Norge på Ullevaal skjedde imidlertid det utrolige. Joshua King og Stefan Strandberg kolliderte i hverandre. Tommaso Zafferani kjempet seg fram med en enorm vilje.

Zafferani hadde bestemt seg. Den ballen skulle fram, koste hva det koste vil. Da Strandberg forsøkte å kaste seg inn igjen i duellen, tok Zafferani, som skapte latter da han så ut til å løpe på seg en strekk i duell med Even Hovland i 1. omgang, en nydelig skuddfinte.

- Josh løp i meg og vi kolliderte. Så prøvde jeg å blokkere men det som ikke skulle skje, skjedde likevel, forteller Strandberg til Dagbladet.

HELT: Mattia Stefanelli scoret et historisk mål på Ullevaal og fikk skryt av Stefan Stranbderg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HELT: Mattia Stefanelli scoret et historisk mål på Ullevaal og fikk skryt av Stefan Stranbderg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var helt sykt

Ballen havnet hos 23 år gamle Mattia Stefanelli, som på klinisk vis banket ballen opp i nettaket. I San Marino ble scoringen omtalt som ypperste verdensklasse.

- Det utløste sterke følelser. Det var helt sykt. Vi kunne ikke tro det. Vi scoret mot Norge på bortebane. Det var vårt første mål i en VM-kvalifiseringskamp på evigheter, og det var mitt første mål på landslaget noensinne, sier Stefanelli til Dagbladet.

23-åringen noterte seg dermed for sitt første landslagsmål i karrieren. Den ene scoringen fører han opp på 3. plass over tidenes toppscorere i San Marino.

Andy Selva (40), som spilte i hele 17 klubber i løpet av sin karriere, er suveren toppscorer med åtte mål på 73 landskamper - altså flere mål enn de norske spissene , selv om San Marino sjelden scorer mer enn ett mål i året. Nr. 2 på toppscorerlista gjennom tidene er Manuel Marani med to mål, mens Stefanelli nå er én tolv spillere med ett mål.

- Det er stort å skrive seg inn i historiebøkene, sier San Marino-helten.

Heiet fram av hele Europa

Norge ble hånet både nasjonalt og internasjonalt da San Marino jublet. Store deler av det norske publikummet på Ullevaal jublet, mens britiske BBC la ut scoringsvideoen på Twitter med følgende tekst: «Se scenene når San Marino scorer et mål. Det skjer ikke for ofte.»

- Hva synes du om at store deler av Fotball-Europa heiet på San Marino?

- Vi setter veldig stor pris på det. Vi er et lite land. Vi er amatører som møter proffer, men vi storkoser oss på tur og drømmer om å skape mirakler. Mot Norge tok vi nesten ett poeng, sier Stefanelli.

- Trodde du at dere kunne klare uavgjort?

- Man må alltid ha troen. I fotball kan alt skje, selv om det ikke skjer så ofte at vi scorer eller vinner kamper. Men når det skjer, er det en helt utrolig god følelse, sier 23-åringen og smiler.

Praktmålet bak Rune Jarstein i det norske målet var lilleputtnasjonens første bortescoring i en VM-kvalifiseringskamp siden de pirket inn ett mål borte mot Belgia i 1-10-tapet i februar 2001.

Fikk norsk skryt

San Marinos scoring utløste elleville jubelscener. Hele benken til San Marino løp inn på banen, både reservene, trenerne og resten av støtteapparatet. Også deler av de norske fansen jublet og applauderte scoringen.

- Det var en veldig god avslutning av Stefanelli. Det skal han ha, roser Strandberg til San Marino-helten.

- Vi ble sjokkerte og tenkte: «Hva er det som skjer?» Vi hadde jo ballen hele tiden. San Marino var knapt på vår banehalvdel. Plutselig scoret de ut av intet. Det var spesielt, men jeg var hele tiden sikker på at vi skulle snu det, forteller Haitam Aleesami til Dagbladet.

Mongolia, Andorra, British Virgin Island og Anguilla er de eneste nasjonene som er bak San Marino på FIFA-rankingen av de som er oppdatert med koeffisientpoeng. Like foran San Marino på FIFA-rankingen finner vi nasjoner som Sri Lanka, Nepal, Monsterrat og Turks and Caicos Islands.

I 1992 spilte nåværende landslagssjef Pierangelo Manzaroli for San Marino da Egil «Drillo» Olsen og Norge vant 10-0 og startet det norske fotballeventyret på 90-tallet. I går scoret San Marino et historisk mål på Ullevaal.

- Det er alltid en fornøyelse å score for San Marino, siden man scorer ganske sjelden. Jeg er enda mer fornøyd med at vi er i stand til å utfordre andre lag. Det gir mye motivasjon og inspirasjon til fortsettelsen, sier Manzaroli.

- Vi visste at det var mulig å ta poeng dersom vi gjorde det godt, men det er en forskjell på disse lagene. Det er kanskje noe av fotballens magi at dersom man jobber veldig godt sammen som gruppe, kan man få til mye. Men til slutt var det fortjent at Norge vant.