Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sanchez viste styrke på hjemmebane i Pyreneene

Vant første fjelletappe i Touren.

FØLELSESLADD: Samuel Sanchez og Euskaltel hadde ventet lenge på en etappeseier i Tour de France. - En veldig sterk opplevelse for meg, sa OL-mesteren.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZ
FØLELSESLADD: Samuel Sanchez og Euskaltel hadde ventet lenge på en etappeseier i Tour de France. - En veldig sterk opplevelse for meg, sa OL-mesteren.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi fulgte den 12. etappen direkte i Tour-studio.

(Dagbladet): På dagen 24 år etter at Dag Otto Lauritzen, som eneste nordmann noensinne, vant en fjelletappe i Tour de France opp til Luz-Ardiden, var det små forhåpninger om en norsk ønskereprise.

Skys sportsdirektør Sean Yates, som var Lauritzens lagkamerat i 7 Eleven, hadde minnet Edvald Boasson Hagen om landsmannens bragd 14. juli 1987 før starten på dagens etappe.

Lagkamerat Geraint Thomas stakk imidlertid i et brudd allerede to kilometer ut på etappen, og dermed ble det en rolig dag for Boasson Hagen i «gruppettoen».

Kopierte lagkamerat En annen historie skulle på sett og vis gjenta seg selv den første dagen i Pyreneene. Luz-Ardiden er så godt som hjemmebane å regne for det baskiske Euskaltel-laget.

Det var her de oransjekledde feiret en av sine få Tour de France-triumfer da fargeklatten Roberto Laiseka vant her i 2001.

Derfor var det en seierssulten Samuel Sanchez som støtet seg opp fra favorittgruppa i bunnen av bakken samme med Jelle Vanendert fra OmegaPharma-Lotto, og tok opp jakten på restene av det som tidligere på etappen hadde vært et seksmannsbrudd.

Gjenoppsto OL-mesteren fra Oviedo har hatt en trøblete innledning på årets Tour, og mange har avskrevet ham som utfordrer til en pallplass i Paris, noe konkurrentene også så ut til å ha gjort da ingen så det bryet verdt å tette luka som oppsto.

SVAKHETSTEGN: Etterlatt uten hjelperyttere mot to brødre fra Luxembourg, en sprek austalier og en revitalisert italiener, viste Alberto Contador svakhetstegn så store at det er grunn til å spørre seg om han har mulighet til å forsvare siste to års sammenlagtseirer. Foto: SCANPIX/EPA/NICOLAS BOUVY
SVAKHETSTEGN: Etterlatt uten hjelperyttere mot to brødre fra Luxembourg, en sprek austalier og en revitalisert italiener, viste Alberto Contador svakhetstegn så store at det er grunn til å spørre seg om han har mulighet til å forsvare siste to års sammenlagtseirer. Foto: SCANPIX/EPA/NICOLAS BOUVY Vis mer

Sanchez og Vanendert sto imot et seint angrep fra Fränk Schleck og gjorde opp om seieren seg imellom. Belgieren var sjanseløs på å følge spanjolens taktomslag, og Sanchez kunne dermed slå armene ut i triumf etter sin første etappeseier i Tour de France - Euskaltels første siden Iban Mayo vant til Alpe d'Huez i 2003.

- Dette var en sterk opplevelse for meg. Jeg ofret meg mer i dag enn jeg noen gang har gjort tidligere. Vi er et lag med et lite budsjett, men innsatsen har båret frukter, sa etappevinneren i seiersintervjuet.

Da det gis doble klatrepoeng ved målgang på toppen av en kategorisert stigning, kan han dessuten ikle seg polkadottrøya som en bonus.

Voeckler stadig i gult Thomas Voeckler beholdt på sin side den gule trøya etter en fantastisk hjelperytter jobb av Pierre Roland.

Dermed fikk franskmennene enda en triumf å feire på selveste nasjonaldagen.

Arnold Jeannesson overtok den hvite ungdomstrøya etter en totalkollaps av forhåndsfavoritt Robert Gesink. Rabobank-kapteinen tapte  17 minutter til de øvrige sammenlagtkandidatene etter å ha falt av allerede opp Col du Tourmalet.

Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen kom inn sammen med «gruppettoen», godt innenfor tidsfristen.

- Det var tungt, var alt Thor Hushovd hadde å si til TV 2 etter målgang.

Svakhetstegn fra Contador Dagen i dag var også da man skulle få den første tydelige indikasjonen på styrkeforholdene i sammendraget. Riktignok har det vært noen tøffe motavslutninger, men det er et stykke fra Mûr-de-Bretagne og Super-Besse Sancy til HC-kategoriene Col du Tourmalet og Luz-Ardiden feltet måtte bestige på dagens etappe.

I fjorårets Tour de France hadde Alberto Contador strengt tatt nok med én Schleck-bror å holde styr på.

Med også Fränk helskinnet igjennom de første etappene av årets ritt, var det ventet at de to brødrene i samarbeid skulle mørne den spanske etapperittspesialisten gjennom Pyreneer og Alper.

Slik ble det allerede ved første korsvei. Fire kilometer før mål tok brødreparet en liten «pep-talk» før Andy manøvrerte seg fram i favorittgruppa.

Like etter kom det første testrykket fra Fränk, så et til, før han smalt til det han var god for tredje gang. Leopard-Trek-duoen hadde nok forventet at Contador skulle gå etter for å tette luka.

Men det var en sprek Ivan Basso og en Cadel Evans i tilsynelatende storform som tok ansvar - uten at de klarte å ta igjen storebror Schleck, som på sin side nesten tok igjen Sanchez og Vanendert en kilometer før mål, for så å bli frakjørt.

TIDLIG BRUDD: Jose Ivan Gutierrez, Blel Kadri, Ruben Perez Moreno, Geraint Thomas, Laurent Mangel og Jeremy Roy gikk i brudd allerede etter to kilometer, og holdt unna for hovedfeltet helt fram til klatringen opp til Luz-Ardiden.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
TIDLIG BRUDD: Jose Ivan Gutierrez, Blel Kadri, Ruben Perez Moreno, Geraint Thomas, Laurent Mangel og Jeremy Roy gikk i brudd allerede etter to kilometer, og holdt unna for hovedfeltet helt fram til klatringen opp til Luz-Ardiden.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer

Da gruppa med Andy Schleck kom tilbake i TV-bildet etter fokus på kampen om etappeseieren, var det uten Contador på slep. Han var rett og slett kjørt av mot slutten, og tapte ytterligere noen sekunder til sine argeste rivaler om den gule trøya.