Sandefjords farvel med eliten

Men Thodesen frykter ikke sparken etter at Tippeliga-lyset ble slukket.

DRAMMEN (Dagbladet.no): Strømsgodset - Sandefjord 4-0.

Sandefjords spinkle håp om fornyet kontrakt hang i en tynn tråd før avspark på Marienlyst. Etter 90 minutter med fotball i Drammen må laget fra hvalfangerbyen venne seg til tanken på at det blir Adeccoliga-spill på Komplett.no Arena i 2008.

Tor Thodesen tok nedrykket med fatning, men er forsiktig når han blir spurt om han er rett mann til å få Sandefjord tilbake i Tippeligaen.

- Det eneste jeg vil si noe om det er at jeg har kontrakt til 2009, og det forholder jeg meg til. Man lever alltid med en risiko ved å være fotballtrener, men jeg har ikke fått noen indikasjoner på at det er overhengende, selv om man aldri vet i fotball, sier Thodesen.

Thodesen vil ikke spekulere i hva som har gått galt denne sesongen, og sier at man først skal begynne å evaluere og forberede seg mot neste sesong når de tre resterende kampene er ferdigspilt. Han vil ikke være med på at Sandefjord ikke har noe mer å spille for denne sesongen:

- Det betyr noe hver gang man konkurrerer, og det er viktig for oss å fremstå som et godt fotballag i de tre kampene som er igjen.

Men:

- Jeg forventer at spillerne er skuffa når de nå har fått skriften på veggen.

Sandefjords farvel med eliten

Tafatte vestfoldinger

I kveld virket det som om de for anledningen rødkledde fra Sandefjord ikke hadde den store troen på fornyet kontrakt i landets gjeveste fotballselskap.

For gjestene åpnet litt nervøst og beskjedent på Marienlyst. Allerede etter noen få sekunder fikk nemlig Steffen Nystrøm fange opp en stuss etter et Stian Ohr-frispark. Fra god posisjon fikk Nystrøm avslutte, noe debutanten gjorde med en slik kraft og presisjon at mange av de 6050 tilskuerne så ballen i mål. Men Espen Bugge-Pettersen ville det annerledes, og avverget til hjørnespark.

Godset tilrev seg et initiativ i kampen, og framtvang tre hjørnespark før det var spilt fire minutter.

Og da det var spilt 10 minutter klarte ikke gjestene lenger å stå imot vertenes press. Thomas Sørum, som startet på bekostning av Peter Kovacs, dro med seg ballen inn i Sandefjords felt. Dermed var Birger Madsen ietterlatt med få andre alternativer enn å stoppe Godset-spissen med ulovlige midler, og straffespark.

Forsøk fra ellevemetersmerket er blant André Bergdølmos arbeidsoppgaver, og veteranen var minst like kald og kalkulert i gjerningsøyeblikket som mot Start for to uker siden.

1-0 til Strømsgodset, og dermed gjeninntok drammenserene tilbake den «trygge» ellevteplassen på tabellen som Start lånte etter seieren mot Fredrikstad på lørdag.

Madsen utvist

ALT HÅP UTE: Sandefjord spiller i 1. divisjon neste år. I kveld satte Strømsgodset spikern i kista med overbevisende 4-0 på Marienlyst. Foto: SCANPIX
ALT HÅP UTE: Sandefjord spiller i 1. divisjon neste år. I kveld satte Strømsgodset spikern i kista med overbevisende 4-0 på Marienlyst. Foto: SCANPIX Vis mer

Lettere skulle det ikke bli for bortelaget som har kjempet med ryggen mot veggen hele sesongen da Sørum igjen inviterte Madsen med på løpetur. Igjen var Sandefjord-stopperen for sen, og selv om han nå klarte å stoppe Sørum uten for sekstenmeteren var det som bakerste mann.

Dermed grep dommer Espen Berntsen etter kortet i baklomma, og Sandefjord var redusert til ti mann. Da var det spilt i 38 minutter og dermed måtte gjestene slite med én mann mindre i mer enn en halv fotballkamp.

- Vi ble rett og slett ikke levnet noen mulighet til å vinne kampen da vi fikk både straffespark og utvisning tidlig, sier en skuffet Tor Thodesen ved kampslutt.

Det var uansett en fordel hjemmelaget skulle vite å utnytte utover i oppgjøret.

For da én drøy time var unnagjort på Marienlyst, skulle kampen punkteres: Christer George fikk all tid og plass han trengte til å stille inn siktet og fra et parogtjue meter, og med et av sine første touch på ballen, skrudde spissen ballen uttagbart opp i bortre kryss bak en sjanseløs Espen Bugge-Pettersen, og 2-0 til hjemmelaget.

Derfra og inn var det kun et spørsmål om hvor stor seieren skulle bli, for Sandefjord så ut til å ha kapitulert.

Ingen medfølelse

Og Godset skulle atter en gang dra nytte av resignerte vestfoldinger tre minutter senere da målscorer George ristet seg fri fra markeringen og kom alene mot Bugge-Pettersen. Vinkelen ble imidlertid litt for spiss, og Godset-spilleren valgte i stedet å legge ballen inn foran mål.

Sandefjords farvel med eliten

Innleggsforsøket ble klarert, men landet i stedet rett i beina på Ousman Nyan som skled ballen kontrollert i mål fra 12 meter.

Men Drammens-publikummet hadde ennå ikke blitt servert desserten. Stian Ohr hadde nemlig et ess av en fotballscoring i ermet kvarteret før slutt da han fra distanse banket ballen via bortre stolpe fra godt ute på sin høyrekant.

Dermed skulle det ende 4-0 og sesongens største seier for hardt pressede Strømsgodset.

For Sandefjord markerte kveldens stortap slutten på et to år langt opphold i landets øverste divisjon.

- Man kan ikke gå rundt og ha medfølelse når man driver med toppidrett i det konkurransesamfunnet vi lever i. Likevel er det ikke slik at man håper på problemer for konkurrentene, lød Godset-trener Dag-Eilev Fagermos trøst til sin nedrykksrammede kollega Thodesen og hans mannskap.

Tommy Knarvik tror ikke oppholdet i 1. divisjon vil bli langvarig:

- Tabellen lyver på ingen måte. Men dette er omtrent første gang klubben møter motgang, og jeg har god tro på at vi skal komme styrket ut av det.

<B>TRENER SF NESTE ÅR?</B>: Tor Thodesen forholder seg til at han har kontrakt til 2009.