EN GUTT FOR FRAMTIDA: Det er ikke nå Sander Berge (17) trenger på vise at han er god nok for Premier League. Han, i motsetning til alle vi som maser om høyere nivåer, er en ung mann med framtida foran seg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
EN GUTT FOR FRAMTIDA: Det er ikke nå Sander Berge (17) trenger på vise at han er god nok for Premier League. Han, i motsetning til alle vi som maser om høyere nivåer, er en ung mann med framtida foran seg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Sander Berge (17) er ikke klar for Premier League - han er klar for mer læring

Vålerengas Sander Berge, så langt årets mest omtalte talent i norsk fotball, blir 18 år om to uker. Kan vi ikke bli enige om å gi gutten tid.

• Vålerenga-CSK Moskva 1-4

VÅLERENGA SKULLE HA defensivt fokus mot Russlands beste lag, men ble straffet knallhardt på individuelle feil og arroganse på egen banehalvdel. Selv vinterens store snakkis så langt, 17 år gamle Sander Berge, gikk i den fella.

FOR SANDER BERGE or Sander Berge åpnet fotballåret 2016 med at VIF-trener Kjetil Rekdal sa at han så mye Patrick Vieira i den unge midtbanespilleren. Det var i overkant. Det fortsatte med en stor kamp mot OBOS-laget Kongsvinger 23. januar, før en invitasjon om et treningsopphold fra West Ham fikk Premier League-ryktene til å løpe løpsk. Men Sander Berge er fortsatt Vålerenga-spiller og det er godt både for spilleren og klubben.

Fordi han har mye å lære.

ALLE ER ENIGE om at Sander Berge er en av 98-kullets mest framgangsrike spillere så langt. Spør du Kjetil Rekdal går han per dato foran Martin Ødegaard. Hvilket selvfølgelig handler om den evige diskusjonen rundt mora og dattera.

Det som derimot er interessant er Sander Berge i forhold til seg selv og de nivåene han søker.

AT GUTTEN ER på gang er det ingen tvil om. Ei heller at han har en sjelden dimensjon med ballen i beina. Selv i en alder av snart 18 år finner han det naturlig å gjøre noe så unorsk som å passere et motstanderledd med ballen i beina. Med en selvfølge. Men den sentrale midtbanejobben handler om mer enn å utfordre rommene man har foran seg, det handler også om en rekke andre valg både defensivt og offensivt.

Og der har Sander Berge mye å lære.

DA CHAMPIONS LEAGUE-motstanderen CSKA Moskva tok tak i ballen fikk Vålerenga trøbbel i sin første La Manga-kamp. Da Vålerenga gjorde mange dårlige valg på egen halvdel scoret de sin mål. Og 0-1, 1-2 ,og 1-4 kom alle som en konsekvens av dårlige valg av Sander Berge, Ghayas Zahid og Christian Grindheim.

Eller slurv som det også heter.

SANDER BERGE VISTE ting som forklarer hvorfor han er interessant for bedre lag enn Vålerenga. Og potensialet vi alle snakker om. Men - når han spiller ballen på tvers på egen halvdel blir også denne unggutten et risikoprosjekt. Og på nivåer der alt går dobbelt så fort som det han er vant til vil faren for å gjøre slike dårlige valg bli dobbelt så stor.

Det er derfor jeg mener Sander Berge må få tid.

Han må få all den tiden vi ikke har vært i nærheten av å gi Martin Ødegaard.

PS! Deshorn Brown scoret Vålerengas mål (1-1) etter et strålende angrep, startet av Sander Berges framoverrettede driv dypt i banen. Resten ble strålende foredlet av Robert Lundström, Moa og til slutt Brown.