Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nord-Irland-Norge 26. mars:

Sander Berge (19) er for god til å sitte på benken i Belfast

Han er den yngste spilleren Lars Lagerbäck noen gang har tatt ut. Søndag blir han den yngste spilleren svensken noen gang har startet i en landskamp.

I FORM: Sadner Berge imponerer stort om dagen og kan bli belønnet med startplass for det norske landslaget mot Nord-Irland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet   .
I FORM: Sadner Berge imponerer stort om dagen og kan bli belønnet med startplass for det norske landslaget mot Nord-Irland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet . Vis mer

LONDON (Dagbladet): Inntrykket Sander Berge (19) ga da landslagets assistenttrener Per Joar Hansen var i Belgia og så Gent-Genk i Europa League for et par uker siden var for godt til at han kunne utelates fra Lars Lagerbäcks første tropp som norsk trener. Inntrykket han har gitt på treningene her i London er så overbevisende at han ikke kan utelates fra laget som starter mot Nord-Irland i Belfast.

FOR SÅ ENKELT er det faktisk når det gjelder Sander Berge. Uten frykt, men med stor respekt for medspillere og steget han har tatt fra U21 til A-landslaget, tar han for seg som en fullblods. Og fordi han har veldig mye av det som kreves av en god sentral midtbanespiller – fart, styrke og et høyrebein som stort sett treffer det han sikter på fordi han har ro og ikke lar seg stresse, det være seg lange diagonale spillvendinger eller pasninger gjennom ledd langs bakken – så er ikke startplassen hans veldig mye å lure på.

Sander Berge er allerede klar for Norge A, tenåringen har tatt steget i første forsøk.

Han MÅ rett og slett starte i Belfast.

DERMED SYNES DEN fjerde helt sikre brikken å være på plass i Lars Lagerbäcks startellever. Ut fra treninga i går er det veldig mye som tyder på at de fleste andre er på plass også. Og med den lille usikkerheten det er rundt en småsjuk Omar Elabdellaoui, som ganske sikkert spiller høyreback om han kommer seg på beina, virker det som om Lagerbäck har bestemt seg.

Ikke bare for kapteinen som ble Stefan Johansen, akkurat som varslet.

Men for hele laget.

EVEN HOVLAND OG Fredrik Semb Berge er så langt drillet som midtstoppere i lagdelen som bærer med seg størst usikkerhet i det norske laget. Utenfor til venstre ble Jørgen Skjelvik testet mest da den defensive organiseringa ble drillet. Jeg sier ikke det blir sånn, men veldig mye tyder på det. Og på midtbanen tyder alt på at fireren fylles av Jo Inge Berget, Stefan Johansen, Sander Berge og Moi Elyounoussi.

På topp får Joshua King hardtarbeidende Alexander Søderlund som makker.

Per dato er det nok det beste vi har.

LARS LAGERBÄCK DRAR ikke til Belfast for å sjarmere eller ta noen sjanser. Han drar dit for å vinne. I det ligger det et forbud mot å gjøre feil på egen banehalvdel, og et absolutt krav om at enhver forsvarsspiller som ikke er ett hundre prosent sikker i sin pasningssak på egen halvdel, umiddelbart slår ballen til en av to spisser.

Er det den minste lille fare for feil på egen halvdel skal ballen dit på autopilot.

LANGBALLEN, FORDI VI ønsket oss et eget spill ble etter hvert en belastende faktor etter nærmere 15 år med Drillo-fotball på landslaget. Nå er den tilbake med full tyngde. Lars Lagerbäck tillater litt balltrilling bak i laget så lenge vi ikke er under press. Så fort motstanderen prøver å sette tennene i oss skal den lange ballen vinkles ut til et av hjørnene. Foruten den defensive organiseringa, selvfølgelig, er det den fotballen treningene i London har handlet om.

Derfor blir det den fotballen Norge skal spille i Belfast.

MEN, GODE FOTBALLSPILLERE ser muligheter når de byr seg. Der ligger åpningen for variasjon i det norske angrepspillet. Der finner du mulighetene som vil gi Norge flere offensive alternativer enn den innøvde langballen og jakten på nedfallsfrukten. For selv om det er den ene pasningen - og bare den - Lagerbäck har ønsket å øve på, sier det seg selv at åpne veier til rommet mellom motstanderens midtbane og forsvarsrekke vil bli brukt.

Det er der du vil finne en spiller som Mats Møller Dæhli når han eventuelt kommer innpå.

Det er den pasningen Stefan Johansen og Sander Berge hele tida vil ha i bakhodet selv om det er den lange diagonalpasningen som sitter fremst i panna.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media