Hele Europa vil ha Sander Berge

Sander Berge har alt som skal til for å bli Norges lederstjerne

Norge savner en skikkelse og lederstjerne som kan ta landslaget inn i framtida. Sander Berge (20) kan være den spilleren.

ETTERTRAKTET: Sander Berge er tilbake fra langvarig skadeavbrekk og starter for Norge mot Island. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERTRAKTET: Sander Berge er tilbake fra langvarig skadeavbrekk og starter for Norge mot Island. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

REYKJAVÍK (Dagbladet): Alle fotballag med suksess og identitet har en spiller eller tre som står opp, går foran, viser vei og drar lasset når det virkelig trengs. Norge herrer A har det ikke.

DET ER JEVNHETEN som er vår greie. Og problem. Vi har ingen soleklar kandidat. Det spiller (nesten) ingen rolle hvem som er kaptein. Det er ingen å se til. Ingen som bare driver det fram gjennom å være seg selv. Men jeg ser en i Sander Berge, akkurat nå den heteste av alle norske fotballspillere.

Har han lyst til å gå til en av de fem store ligaene kan han gjøre i morgen.

Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A og Ligue 1 – klubbene står etter det jeg får høre i kø.

AT SANDER BERGE skal vekk fra belgiske Genk er ingenting å lure på. Spørsmålet er når og for hvor mye. I fjor fikk Sevilla nei på tolv pluss tre millioner euro. Etter sju måneder ute med skade, et avbrekk som viser at penger i banken er sikrere enn det du håper på et år fram i tid, kan det hende at rundt 15 millioner euro er greit for Genk denne sommeren. Og vi snakker om stor betalingsvillighet, Sander Berge kan egentlig gå dit han ønsker, og jeg sitter med en følelse av at Italia kan bli det neste steget.

Roma og Napoli er begge meget interessert.

All interessen rundt spilleren er gode nyheter for Norge.

PÅ 90-TALLET sto lederskikkelsene i kø det norske landslaget. På begynnelsen av 2000-tallet, og fram til Brede Hangeland ga seg i 2014, hadde vi også noen markante og sterke typer. Men nå, i gjenreisingen av et landslag som har vært på dypet (88 på FIFA-rankingen) er det per dato ikke en eneste spiller du med trygghet og selvfølge kan henge bjella på.

Ikke sånn å forstå at Stefan Johansen ikke fortjener å være kaptein for Norge.

Men han bærer ikke med seg dimensjonene og de tydelige lederegenskapene til typer som eksempelvis Erik Thorstvedt, Rune Bratseth, Henning Berg, Kjetil Rekdal Ståle Solbakken og nevnte Brede Hangeland.

FOR NOEN DAGER siden, på Danmarks VM-camp før avreisen til Russland, ble Christian Eriksen spurt om Nordens framganger (tre lag i VM-sluttspillet for første gang), og om han er Nordens beste fotballspiller. Det første var han glad for, fordi det viser at det nytter også for de mindre nasjonene. Spørsmål to, som av helt åpenbare forlegenhetsgrunner ikke burde vært stilt, overlot han høflig til andre å besvare.

MEN CHRISTIAN ERIKSEN føyde til, fordi han kjenner både viktigheten og nødvendigheten av å ha en lederstjerne, at Gylfi Sigurdsson (Island / Everton) og Emil Forsberg (Sverige / RB Leipzig) – begge kreative midtbanespillere som ham – hører hjemme i kategorien Nordens beste. Det er viktig at de største stjernene fra det øverste nivået går foran og tar sin skjerv. Alle lag trenger slike spillere. Og for å ta med en statusspiller fra Norge kunne han kanskje nevnt den mest meritterte av våre to Premier League-spiller, Joshua King.

Han gjorde det ikke.

GODE SPILLERE ER viktige for alle lag. Gode fotballspillere som i tillegg er lederskikkelser er helt avgjørende for suksess. Du trenger ei bjelleku. Du trenger en leder resten av flokken ser opp til og følger. En som synes både på banen og i det internasjonale selskapet. Sander Berge er selvfølgelig ikke der ennå, han har bare sju A-landskamper og mye å lære, men mulighetene til å bli det ligger der med alle de åpne dørene rundt om i Europa.

Forutsetningene er med andre ord på plass.

Sander Berge har det meste.

Og resten er opp til livets lotteri.

Er det noen som trenger et vinnerlodd er det Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer