BILDE PÅ FRAMTIDA: Sander Berge spiller fotball med store krav på sine 20 år gamle skuldre. Sannsynligheten er stor for at han vil møte dem alle sammen, gitt tid til å utvikle seg i det tempoet som passer for han. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BILDE PÅ FRAMTIDA: Sander Berge spiller fotball med store krav på sine 20 år gamle skuldre. Sannsynligheten er stor for at han vil møte dem alle sammen, gitt tid til å utvikle seg i det tempoet som passer for han. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Ikke mas på 98-årgangen

Sander Berge må få det Martin Ødegaard aldri fikk. Tida han trenger for å bli den beste utgaven av seg selv

Det er mange grunner til de store kravene på Sander Berge (20). Den viktigste er at han er god.

  • Norge-Slovenia, lørdag kl. 18.00

ULLEVAAL (Dagbladet): Sevilla, Roma, etter hvert AC Milan og nå også Paris Saint-Germain. Foruten den konstante summingen om ikke navngitte interesser i Premier League. Det er ikke ubetydelige klubber som nevnes i forbindelse med Sander Berge.

De er alle store og kjente navn i store europeiske ligaer.

SANDER BERGE ER blitt stor han også. 20 år i februar. Et av de virkelig store navnene i 98-generasjonen vi skal bygge landslagsframtida vår rundt. Og selv om han var skadd i sju måneder i fjor høst og sist vinter har han allerede 11 kamper for Norge.

I dag er han fast.

MED SANDER BERGES talent, framgang og potensial kommer kravene til utvikling av de allerede nevnte og iboende suksessfaktorene. "Han må oftere spille ballen framover", sier Drillo, hvilket er et mantra fra den kanten. "Jeg vil at han skal gå mer framover (med ballen)", sier Lars Lagerbäck.

BEGGE ER SELVFØLGELIG kloke og erfarne og trenere verd å lytte til. Når Drillo vil ha flere pasninger i dybden skyldes det at Sander Berge spiller med for liten risiko. Når Lars Lagerbäck vil at han skal ta med seg ballen og ta de rommene han ser foran seg, går det på det samme. Sander Berge spiller med for liten risiko. Og når jeg snakker med Sander Berge er han enig med begge herrene.

Men så er det det å gjøre det da.

AT SANDER BERGE er i stand til å løfte både pasningsspillet og bevegelsene med ball framover i banen er det ingen tvil om. Høyrefoten hans er sjelden god og presis. Farten er stor og fysikken sjelden for en 20-åring. Og jeg vil aldri glemme Ronny Deilas Sander Berge-evaluering etter ei uke på Vålerengas treningsfelt utpå seinsommeren 2016:

– Jeg hadde hørt om Sander Berge før jeg kom til Vålerenga. Jeg hørte han skulle være veldig god. Men god, og sterk til å bare være en guttunge – wow! Det høyrebeinet hans er jo helt vanvittig

DA STÅR VI igjen med det du verken kan se, ta eller føle på – selvtilliten, psyken og modenheten som fotballspiller. Sander Berge hadde ikke vært der han er om ikke også disse parameterne scoret høyt. Men han har mye å gå, det er viktig å huske at han mistet sju måneder forrige sesong.

Det er viktig å huske at han bare er 20 år også.

NOEN TAR NIVÅENE de blir presentert med en gang og blir superstjerner i tenåra. Andre trenger mer tid. Martin Ødegaard, han også en 98-gutt, er det beste eksempelet på det. Det er ikke bare å gjøre det internasjonalt. Alle har sin egen vei. Og lærte vi noe av galskapen og de meningsløse forventningene rundt Martin Ødegaard må vi ikke glemme å ta det med oss inn i evalueringen av Sander Berge.

Han har riktignok tatt større og kjappere steg enn ti måneder yngre Martin.

Men også Sander Berge trenger tid.

FØR KAMPEN MOT Bulgaria i Sofia fortalte Sander Berge at han vet hva som skal til. Han vet at han bør spille ballen oftere framover. Han vet at han har fysikk, tempo og ferdigheter til å gå av et pressledd med ballen i beina. Men så er det det å gjøre det da, og svitsje fra den mer balanserende rollen i klubblaget Genk, til å møte de langt mer gjennombruddshissige kravene fra Drillo og Lagerbäck.

Det er ikke så enkelt som det høres ut.

Det krever tilpasning, trening, erfaring – altså tid.

DET ER INGEN fare med Sander Berge. Han blir fort så god som vi håper og tror. Gitt denne tida. Jo bedre omgivelsene i landslaget blir, jo fortere vil han møte kravene. For det handler ikke bare om Sander Berges sjøltillit som spiller.

Det handler like mye om den samhandlingen Lars Lagerbäck prøver å utvikle i laget.