HAR VIST VEI: Sander Berge (til høyre), her mot KAA Gent-spiller Moses Simon, har sørget for at Europa igjen er positive til Eliteserien. Foto: REUTERS / Francois Lenoir / NTB scanpix
HAR VIST VEI: Sander Berge (til høyre), her mot KAA Gent-spiller Moses Simon, har sørget for at Europa igjen er positive til Eliteserien. Foto: REUTERS / Francois Lenoir / NTB scanpixVis mer

Eliteserien: Sarpsborg-Brann

Sander Berges kometkarriere kan åpne dører for mange - Europa er igjen positive til Eliteserien

Elleve utenlandske klubber er i Norge og så søndag kveld Sarpsborg i perioder rundspille Brann. Invasjonen har mange årsaker, men den viktigste er Sander Berges (19) enorme suksess.

Sarpsborg-Brann 1-1 (1-0)

SARPSBORG VAR STRÅLENDE, Piotr Leciejewski reddet det ene poenget for Brann med en rekke gode rednnger og slik vant Rosenborg tilbake tabelltoppen med 3–0 over Sogndal. Men viktigst i Østfold var likevel de mange gode prestasjonene som kan gi hardt pressede økonomier næring på sikt eller i det neste overgangsvinduet.

Gjennom salg av spillere.

FOR SEKS MÅNEDER siden gikk Sander Berge fra Vålerenga til Genk for rundt 25 millioner kroner. Blir han solgt videre i vinduet som åpner 1. juli, og det er faktisk mye som tyder på det, kan du plusse 150 millioner nye kroner til den summen. I alle sammenhenger et lite eventyr, en solskinnshistorie norsk fotball trenger.

Ikke bare fordi vi har klart å få fram et talent med sjeldent internasjonalt potensial.

Men fordi det får sola til å skinne på andre.

DET ER TO land man har kunnet se fotball denne helga. Det ene er Polen der U21-EM spilles, per alle definisjoner en talentspeiders mekka. Det andre er Norge. Og mens over 130 representanter fra klubbene med størst ressurser i Europa følger England-Tyskland og Spania-Italia inn i tirsdagens semifinaler, har et tosifret antall internasjonale klubber valgt seg Vålerenga-Lillestrøm, Sarpsborg-Brann og mandagens kamp i Drammen – Strømsgodset-Molde – i den 14. serierunden i Eliteserien.

MANCHESTER UNITED OG Watford fra England, Groningen og AZ Alkmaar fra Nederland, Anderlecht og Brügge fra Belgia, Freiburg og Ingolstadt fra Tyskland, Bordeaux fra Frankrike, Udinese fra Italia og svenske Norrköping har brukt St. Hans -helga til å speide Eliteserien. Premier League-storheten MU mest fordi det er sånn de arbeider, de tar ikke sjansen på å glipp av et eneste tilfelle. De andre fordi vi har spillere i utvikling til å ta det neste steget. Men mest fordi Sander Berges sensasjonelle utvikling i belgisk fotball har satt et nytt fokus på norsk fotball og plutselig gjort det litt mer interessant å reise til Norge.

Kan det dukke opp en spiller så å si ut av intet, hvorfor ikke to eller tre?

ANDERS TRONDSEN ER en spiller sett av mange, fulgt av mange og veldig snart på vei til det neste nivået. Han spilte en ny god kamp mot Brann. Krépin Diatta derimot, en 18-åring som kom til Sarpsborg for fire måneder siden, har knapt noen hørt om og langt mindre sett. Men etter sju innhopp fikk han sin første start mot Brann og nå vet alle hvem han er, inkludert Manchester United.

Jeg sier ikke han er klar for noe som helst ut over Eliteserien, foreløpig.

Men han kan fort bli det.

DET SAMME GJELDER Amin Nouri som allerede har signalisert at det neppe blir ny kontrakt med Brann. Også han, på bakgrunn av det han har levd i 2017, er klar for et nytt nivå. Belgia eller Nederland kan være et passe steg opp. Og det samme gjelder Brann-stopper Bismar Acosta, selv om han er 30 år.

Blant talentspeiderne som frekventerer Norge snakkes det ivrig om kraften og duellstyrken hans.

FOR DEM SOM skal prøve å kvalifisere seg til Europa er det aldri gunstig å selge i sommervinduet. Brann er der. For landslaget er alle salg av norske spillere gunstig, vel å merke om de går til klubber og nivåer som gir spilletid. Og Sander Berges suksess gjør at norsk fotballs status er løftet en smule.

Det kan bli salg av sånt.