FLUOR I SKISMØRING

Sandra skal ta fluorjukserne på skistadion

Med et smell ble skismøring med fluor totalforbudt i skisporten fra neste år. En av metodene for å avdekke juksere, kan bli spesialtrente fluorhunder på stadion.

SKAL STOPPE JUKSERNE: Etter flere saker i Dagbladet om hvor farlig fluorsmøring kan være, har FIS nå valgt å forby smøringen fra neste sesong. Seniorforsker Martin Schlabach ved NILU viser hvordan juksere skal stoppes. Video: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

KJELLER (Dagbladet): - Vi har testet metoden vår på denne skien her, sier seniorforsker Martin Schlabach ved NILU – Norsk institutt for luftforskning.

Han har vist oss vei inn på et kontor, der det ligger en ski full av hull på bordet.

Etter Dagbladets avsløringer av alvorlig helseskade ved eksponering for skismøring med fluorkjemikaler, vedtok Det internasjonale skiforbundet i helga et fullt forbud mot fluorsmøring fra neste sesong. Schlabach sier at han selv – som de fleste andre - ble tatt på senga av at forbudet ble innført allerede.

Selv om det er han som sitter med nøkkelen til hvordan det forbudet skal håndheves i praksis.

CELEBERT BESØK: Sandra (t.h.) fikk besøk av statsministeren da hun jobbet som krefthund. Nå skal hun trenes opp til å lukte fluorsmøring. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy / Midtsiden.no
CELEBERT BESØK: Sandra (t.h.) fikk besøk av statsministeren da hun jobbet som krefthund. Nå skal hun trenes opp til å lukte fluorsmøring. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy / Midtsiden.no Vis mer

Problemet

- Metoden heter XRF, sier Martin Schlabach og peker på hullene i skien.

- Det er en følsom metode, der vi har tatt ut en slik «femkroning» fra skien og så sendt til analyse hos vår samarbeidspartner i Tyskland, Fraunhofer IVV. Men disse hullene i skien er ikke noe Therese Johaug ville sette pris på.

Dermed har forskerne hentet inspirasjon fra en teknikk som nærmest minner om hårvoksing av legger:

- Vi har kommet fram til at vi kan bruke en tape-bit som sitter her på overflaten. Vi trekker av beskyttelsesfolien over tapen, legger hele håndkraften på, og trekker den av igjen med dette verktøyet. Da har den dratt av det som sitter på ski-overflaten. Så blir det forseglet med lokk, vi registrerer hvem som har avgitt prøve og så sendes det til laboratoriet.

Men:

- Det er det som er dumt, sier Schlabach.

- At det tar opptil en uke å få svar.

Miste medaljer

Siden det pr. nå ikke er mulig å slå fast før et løp, om noen av løperne har jukset og smurt med fluor, vil en straffereaksjon først komme i etterkant.

- Den reaksjonen vil bli mye tøffere. Du har en resultatliste, så kan en eller flere bli disket – det er fort det som må til. Det er litt ugreit, sier Schlabach.

SIKKER: Martin Schlabach sier metoden for å avdekke fluorjuks er vitenskapelig sikker. Foto: Bjørn Langsem
SIKKER: Martin Schlabach sier metoden for å avdekke fluorjuks er vitenskapelig sikker. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Han jobber nå med å få til en kjappere testmetode – og har flere forslag.

En mulighet er å sette opp måleinstrumentet på stadion, eller å ha med et mobilt måleinstrument rundt. Et annet alternativ er et måleinstrument du kan legge på skien – en sonde – men der er usikkert om det finnes betalingsvilje for å utvikle dette i dag.

- Den tredje metoden er å bruke en hund, sier Martin Schlabach.

- Det blir som en narkohund eller en minehund, som snuser på skien. Vi skal snart begynne å trene opp en fluorhund nå, hos Rune Fjellanger i Bergen – en veldig kjent hundetrener. Dette er et alternativ jeg har veldig tiltro til at kan fungere. Du har mer treffsikkerhet med en kjemisk metode, men finner hunden noe mistenkelig går det an å konfrontere utøverne med det - så kan vedkommende bytte til et annet par ski. Om utøveren så nekter å bytte ski, vil vi ta en test og analysere den i laboratoriet. Så kommer konsekvensen etterpå.

IPA: Her er cocker spanielen IPA - ja, hun er oppkalt etter ølen - inne på laboratoriet hos Rune Fjellanger. Foto: Privat
IPA: Her er cocker spanielen IPA - ja, hun er oppkalt etter ølen - inne på laboratoriet hos Rune Fjellanger. Foto: Privat Vis mer

IPA i trening

Hundetrener Rune Fjellanger står i laboratoriet da Dagbladet ringer.

- Med hund kan vi screene veldig mange ski på kort tid, sier han.

- Vi har fått prøver fra en ski, og førsteinntrykket er at dette er vanskelig – men ikke ekstremt vanskelig, sammenlignet med hva vi har jobbet med før, sier Fjellanger til Dagbladet.

En av hans beste hunder, den belgisk malinoisen Sandra, som har erfaring som krefthund, skal trenes opp som fluorhund. Det skal også cocker spanielen IPA, som er trent som søkshund men som ikke har lett etter spesifikke stoffer tidligere.

- Det blir to spennende hunder med forskjellig bakgrunn, sier Fjellanger.

ENGASJERT I FLUOR: Lars Haltbrekken (SV).
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ENGASJERT I FLUOR: Lars Haltbrekken (SV). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Til Stortinget

En som har fattet interesse for testmetoden er stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV). Han har tidligere tatt til orde for fluorforbud.

- Får vi en godt fungerende kontroll på plass vil også Skiskytterforbundet komme etter med et forbud, sier Haltbrekken.

- Men, for å gjøre dette trengs penger. Jeg utfordrer derfor Klima og miljøministeren til å komme på banen og sørge for at det gis økonomisk støtte til et slikt viktig prosjekt, sier han.

Derfor sender han i dag dette spørsmålet til klima- og miljøministeren:

  • Det internasjonale skiforbundet FIS gjorde nylig et svært gledelig vedtak om å forby bruk av fluorsmøring fra og med sesongen 2020/2021. For at vedtaket skal kunne trå effektivt i kraft er man avhengig av en forbedret kontrollmekanisme av skiene som brukes.
  • NILU i Norge jobber med forbedringer av slike kontrollmekanismer men trenger økonomisk støtte for å kunne gjøre det skikkelig.
  • Vil statsråden sørge for at NILU får økonomisk støtte til å forbedre kontrollen av om det er brukt fluor under skiene som brukes i skirenn?
TRENGER PENGER:: Seniorforsker Martin Schlabach håper på finansiering så en metode for å avdekke fluorjuks kan være på plass til neste skisesong. Foto: Bjørn Langsem
TRENGER PENGER:: Seniorforsker Martin Schlabach håper på finansiering så en metode for å avdekke fluorjuks kan være på plass til neste skisesong. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Sjokkresultatet

«Ildprøven» til XRF-testmetoden var Hovedlandsrennet i fjor – NM for 14- og 15-åringer. Det vekket kraftig oppsikt da opptil halvparten av løperne ble tatt i «juks»: Det er ikke lov å bruke fluorsmøring i barne- og ungdomsklassene - likevel hadde nesten halvparten av løperne fluor under skiene. Seinere har det kommet kraftig kritikk mot målemetoden.

- Kjemisk sett er denne metoden trygg. VI kan stole på resultatet, sier Schlabach.

- Årsaken til at det ble støy da, var at man ikke hadde kommunisert at hvis du børster en ski som er full av fluor, er også børsten full av fluor etterpå. Hvis du så børster en ikke-fluorert ski med en fluorert børste, så overfører du ganske mye av produktet til den nye skien. Da vil den skien også ha en konkurransefordel og være mer vannavvisende. Dette må også være forbudt, det er bare en annen påføringsmåte. En ski som vi måler som rød, det vil si at det utvilsomt er fluor på den, har en konkurransefordel i et skirenn.

- Har dere dårlig tid?

- Ting koster penger, og mange avgjørelser må tas, sier Schlabach – som forutsetter finansiering fra FIS og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

- Men vi kan få til en sikker og rask målemetode i løpet av det året vi har foran oss. Med et mobilt måleinstrument på stadion må vi gå inn i vår tilhenger eller et hus og ta analyse – du kan se for deg at alle leverer inn skiene sine et par timer før start. Da har du kanskje tid til å teste halvparten. Men det vil være avskrekkende nok, det er ingen som har lyst til å bli tatt med buksa nede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer