VERDENS BESTE: Christian Sørum og Anders Mol (t.h.). Foto: Norges Volleyballforbund / NTB Scanpix
VERDENS BESTE: Christian Sørum og Anders Mol (t.h.). Foto: Norges Volleyballforbund / NTB ScanpixVis mer

Anders Mol og Christian Sørum i verdenseriefinalen i Hamburg:

Sandvolley-pappa sluttet i jobben og måtte fryse lån for å følge sønnens drøm

Trener og pappa Kåre Mol kaster seg inn i debatten rundt norsk barneidrett, samtidig som Norges sandvolleypar forbereder seg til siste verdensseriefinale i Hamburg.

Anders Mol og Christian Sørum starter onsdag første kamp av verdensseriefinalen i Hamburg. 19 strake seire og tre finaletriumfer, som blant annet er et EM-gull, kan gutta støtte seg på. Det er noe som smått kan virke ubeskrivelig, dersom vi skal tro duoens trener.

AKTIV: Kåre Mol fungerer som pappa og trener for sandvolleyballparet. Nå er gjengen på plass i Hamburg for siste prestisjetunge turnering. Foto: Privat
AKTIV: Kåre Mol fungerer som pappa og trener for sandvolleyballparet. Nå er gjengen på plass i Hamburg for siste prestisjetunge turnering. Foto: Privat Vis mer

- Vi tror det bare når noen sier det. Det er helt sjukt, jeg veit ikke hvilke begrep jeg skal bruke for å forklare noe slikt. Vi har vunnet to av de største verdensturneringene. Det er helt uvirkelig, sier Kåre Mol til Dagbladet.

Debatten

Etter dobbeltgullet til Ingebrigtsen-familiens yngste deltaker i EM, Jakob, startet for alvor en debatt omkring satsing i norsk barneidrett og den norske idrettsmodellen. Familien Ingebrigtsen hevdet at de har blitt motarbeidet i den lokale klubben, da de framsto for profesjonelle og målretta allerede fra ung alder.

Uttalelsene har skapt reaksjoner. «Er du god nok, er du gammel nok», sier Gjert Ingebrigtsen. Noen kjenner seg igjen og mener at det er dags for tidligere spissing, mens andre mener at dagens idrettsmodell er god nok.

Karsten Warholm skrev dette på Twitter: «Alle som driver med idrett skal ikke bli verdens beste … det viktigste er vel at barnet ditt har kjent mestring og glede ved idretten.»

Kåre Mol er far til Anders Mol, og forteller at han har møtt på utfordringer opp gjennom åra.

- Janteloven er veldig sterk i norsk idrett. Alle skal helst være helt gjennomsnittlige og de som er litt bedre skal bli holdt nede. Vi ville hele tida at Anders skulle få best mulig matching mot andre gode spillere som ga han utfordringer.

- Før i tida var volleyballreglene enda strengere enn barneidretten. Vanligvis kan man spille NM når man er 13, men slik var det ikke i volleyballmiljøet. Det skapte store utfordringer, som vi har måttet trosse en del ganger.

Han liker at debatten er kommet på banen.

- Jeg syns det er bra. Men det er vanskelig å finne en fasit på hva som er riktig. Jeg sier ikke at alle skal gjøre det samme. Dette beviser bare at det er forskjellige veier til målet.

- Noen vil gjøre som Ingebrigtsens, mens andre gjør som Karsten Warholm. Det er som å si at det bare er en oppskrift som fungerer. Slik er det ikke, sier Mol.

Treneren, som selv har jobbet mange år i sandvolleyball, syns dette er det viktigste punktet man må oppfylle hos utøvere som vil bli gode:

- Utøveren må bli utfordret sportslig. Blir man ikke tilfredsstilt og utviklet i samme aldersgruppe, så må man trene med dem som er eldre. Anders møtte på store utfordringer da han trente med årskullet over, og det har gjort at han er så god som han er i dag.

Ofret alt

Kåre Mol og kona har ofret mye for at sønnen har kommet så langt som han har. Onsdag starter avslutningsturneringen for verdens beste sandvolley-spillere. Turneringen er stor, det viser premiepotten også. Vinneren får med seg 1,3. millioner. De ti beste får bonuspenger.

- Kona mi og jeg sluttet i jobben for å følge Anders hundre prosent. Vi så at han hadde store potensial og en stor lidenskap for sporten.

Begge jobbet på volleyballgymnaset som Mol og Sørum gikk på. Mol var talentutvikler, men klarte ikke å avslutte treningsforholdet med duoen da tida på gymnaset var over.

- Jeg syns det var meningsløst å jobbe videre med andre nye talent, istedenfor å ta videre de ekstraordinære talentene som allerede var der. Gutta sto uten oppfølging, da det ikke er noe system eller apparat som tar vare på seniorspillere.

- Jeg og kona valgte å slippe det vi hadde i hendene og heller tilrettelegge for gutta. All arbeidsinnsats ble lagt som dugnad, forteller Mol.

- Fryst lån

For det er hundrevis av treningstimer som ligger bak suksessen sandvolleyball-duoen har fått så mye oppmerksomhet for den siste tida.

- Dette er toppen av isfjellet som kommer fram. Grunnlaget er det ingen som ser. Gutta har arbeidet så hardt siden de var små. Anders begynte å leke med ball da han var fire år. Nå gir det resultater, sier Mol.

- Vi begynte tidlig og trente ekstremt hardt. Man kan ikke kjøpe en slik drivkraft for idretten som visse utøvere har, men man kan påvirke og bygge rundt den, dersom de synes det er kjekt å drive med idretten.

- Hvis vi ikke hadde trent så mye som vi gjorde, ville ikke Anders vært der han er i dag. Det er fordi det er en såpass teknisk idrett, hvor det trengs mange timer som er viktig å få inn tidlig i oppveksten.

Hvordan familien klarer seg, uten fast jobb og inntekt, undres.

- Vi har fryst lån og forberedt oss på å leve sparsommelig. Gutta har måttet legge russeplanene på is, droppet å ta lappen, også videre. De ville satse og måtte derfor ta konsekvensene av det, sier Mol.

  • Åpningskampen til Mol og Sørum er mot polakkene Michael Bryl og Grzegorz Pijalek onsdag kl.17.00. Den blir sendt på TV 2 Sumo.