Sang for hundene

Iditarod-vinner Robert Sørlie (47) hyller hundene etter triumfferden gjennom Alaskas villmark.

Brannmannen fra Hurdal kom i mål i går klokka 18.38 (norsk tid) etter å ha tilbakelagt 1968 kilometer fra Anchorage til den lille byen Nome ved Beringstredet. Da var det gått ni dager, 18 timer, 39 minutter og 31 sekunder siden starten. Søvnløs og utslitt kunne nordmannen motta seiersklemmen fra samboer Elin Pedersen ved målgang.

Medgangsbølge

-  Jeg sov en time i døgnet de tre siste dagene. Men det går greit når en er på en medgangsbølge, sier en glad Robert Sørlie til Dagbladet tre timer etter målpassering.

For blodslitet koster mer enn bare krefter. Like viktig er det å holde konsentrasjonen. Men 2003-vinneren har rutinen.

-  Jeg tenkte på det i dag da jeg sto der og hallusinerte. Du er i en egen verden. Du kan le av deg sjøl. Den virkelige verden er den timen en sover i døgnet. Men på en måte begynner jeg å få trening på å greie det nå, sier Sørlie - som vet hvem han skal takke for seieren.

Tenker positivt

-  Jeg prøver å tenke positivt og formidle det til hundene. En kan ikke drømme seg bort - for hundene sin skyld. Det er hundene som er heltene. Uten dem hadde jeg ikke vært her. Jobben min er å være motivasjonsfaktor, sier Sørlie.

-  Hvordan gjorde du det?

 NORSK SUKSESS:  -  Det er alltid moro å vinne hundeløp. Særlig når det er det tøffeste og mest prestisjefylte av dem alle, sier Robert Sørlie. Foto: Al Grillo/AP/Scanpix
NORSK SUKSESS: - Det er alltid moro å vinne hundeløp. Særlig når det er det tøffeste og mest prestisjefylte av dem alle, sier Robert Sørlie. Foto: Al Grillo/AP/Scanpix Vis mer

-  Jeg synger for dem. Holder kontakten med dem ved å rope navn av og til, forteller Sørlie.

Han startet løpet med 16 hunder. I mål hadde han med seg åtte.

-  Vi tar ingen sjanser med hundene. Og vi får dem jo tilbake, sier Sørlie - som var 34 minutter foran andremann Eddie Iden i mål.

Sørlie vant 72 000 dollar i kontanter (432 000 norske kr) pluss en splitter ny Dodge pickup til en norsk nypris på cirka en halv million.

-  Det er alltid moro å vinne hundeløp. Særlig når det er det tøffeste og mest prestisjefylte av dem alle, sier Sørlie.

FROKOSTID: Her ankommer Robert Sørlie den lille byen Nome med 3500 innbyggere etter blodslitet.