Sank forrige gang, i nødhavn i natt

Bouwe Bekkings båt sank i forrige jordarundt-seilas. I natt måtte han i nødhavn.

ALICANTE/OSLO (Dagbladet.no) Det var under seilingen i regattaen Volvo Ocean Race at den spanske båten, Telefonica Blue, måtte gå i nødhavn ved Gibraltar.

Båten, som vant baneseilasen forrige lørdag, er regnet som en av de tre store favorittene til sammenlagtseiere.


Båten ble påført omfattende skader på det styresystemet i de store bølgene og den sterke vinden etter start i går ettermiddag. Og Bouwe Bekking satte etter hvert kurs mot havna i Algeciras nær Gibraltarstredet for å reparere skaden. Båten kom frem i kveld, og har meldt fra til regattaledelsen at de vil være ute av racet frem til skaden er reparert.

Havari og dødsfall

Bouwe Bekking (45) var skipper på den spanske båten Moviestar som fikk store skader rundt kjølen, og sank i havet sør for England i 2005-2006-utgaven av Volvo Ocean Race.

Mannskapet ble reddet ombord i ABN Ambro Two, som allerede hadde liket av sin døde lagkamerat Hans Horrevoets ombord. Seileren hadde blitt feid på sjøen av en bråtsjø, og ble funnet død i sjøen etter en halv time.

Etter dramaet forrige gang tar ikke Bouwe Bekking noen ekstra sjanser denne gangen.

Dersom de får reparert skaden kan de melde seg inn igjen på etappen til Cape Town, men på neste etappe til India må de starte 12 timer etter de andre.

PÅ GRUNN: Bouwe Bekking har mistet én båt i Volvo Ocean Race. Nå er han i nødhavn med den neste. Foto: ODD ROAR LANGE/DAGBLADET.NO
PÅ GRUNN: Bouwe Bekking har mistet én båt i Volvo Ocean Race. Nå er han i nødhavn med den neste. Foto: ODD ROAR LANGE/DAGBLADET.NO Vis mer

Norsk i teten

Men for den «norske» båten i Volvo Ocean Race går det meget bra. Etter at 325 nautiske mil er tilbakelagt i løpet av det første døgnet leder nemlig Ericsson Nordic med nordmennene Aksel Magdahl (29) og Eivind Melleby (36) ombord.

Båten er mindre enn én nautisk mil (=1852 m) foran lagkameratene på Ericsson International.

Etter starten i Alicante i går ettermiddag har navigatør Aksel Magdahl gjort sin jobb strålende.

I perioder var båten oppe i over 30 knops fart i tre meter høye bølger, og de raske motorbåtene som skulle følge flåten til havs måtte gi opp og returnere til land, mens regattamaskinene suste videre over og gjennom bølgene. Ingen ombord har fått sove de første 24 timene, og nå forbereder de seg på et nytt døgn med knallhard jobb - uten søvn.

På tredjeplass ligger irske Green Dragon og Telefonica Blue, 36 nm bak Ericssonbåtene.

Puma Ocean Team ligger ytterligere èn nautisk mil bak, mens Team Russia er 51 nm bak lederbåtene.

Nederlandske Team Delta Lloyd kommer trolig til å måtte lære seg til å leve bakerst i feltet pga lite trening og gammel båt. Og etter et døgns seilas er de 72 nm bak teten.

Sank forrige gang, i nødhavn i natt
BETENKT: Bouwe Bekking tar ingen sjanser etter dramaet han opplevde forrige Volvo Ocean Race. I natt gikk båten hans i nødhavn.
GOD START: Ericsson Nordic med nordmennene Aksel Magdahl (29) og Eivind Melleby (36) ombord leder for øyeblikket årets Volvo Ocean Race.
OMKOM: Hans Harrovoets druknet etter å ha falt overbord 17. mai 2006.