HAR LEVERT OVER FORVENTNING: Javier Hernandez har hatt en drømmesesong i sin første for Manchester United, og har spilt så godt at selv toppscorer Dimitar Berbatov er i ferd med å stilles i skyggen.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL ELLIS
HAR LEVERT OVER FORVENTNING: Javier Hernandez har hatt en drømmesesong i sin første for Manchester United, og har spilt så godt at selv toppscorer Dimitar Berbatov er i ferd med å stilles i skyggen.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL ELLISVis mer

Sånn ble Ferguson overbevist om å kjøpe Hernandez

- Litt av en jobb av speiderne våre.

• Fotballstudio kl. 20.45: Schalke - Manchester United

(Dagbladet): Da Alex Ferguson hentet 22-årige Javier Hernandez fra Chivas i Mexico før fjorårets VM, var det et kjøp som mange mente kunne bli noe i framtiden, men som ikke hevet veldig mange øyenbryn rundt omkring.

Et knapt år senere har spissen scoret 19 mål i debutsesongen for Manchester United, og mye tyder på at han starter sammen med Wayne Rooney (som nylig kalte ham århundrets kjøp) når den engelske ligalederen møter Schalke 04 i Champions League i kveld.

I ettertid har Alex Ferguson fått skryt for genistreken det var å signere Hernandez for rundt 60 millioner kroner før han viste seg fram med to scoringer i VM.

Men skotten selv gir mye av æren for handelen til speiderne sine.

- Vi prøver å analysere alle aspekter ved saken. Vi ser på spillernes alder, posisjon, hvor lang kontrakt han er villig til å signere, og prisen. Det er mange ting å se på før du faktisk kan vurdere om dette er noe du har råd til, sier Ferguson i et intervju med New York-radiostasjonen Sirius XM, gjengitt av Mirror.

- Det var litt av en jobb speiderne våre gjorde med Chicharito, det må jeg si. Strålende arbeid. Jeg sendte sjefsspeider Jim Lawlor ned til Guadalajara i en måned. Han analyserte hele situasjonen, så ham spille i mange kamper, så ham spille for Mexico og kom tilbake med en fantastisk rapport om gutten. Etter det måtte vi bare gjøre forretningene, vet du, sier United-manageren.

Alltid siste ord
Med Bébé friskt i minne er det lett å peke på at det ikke alltid lykkes like godt med disse kjøpene av nær ukjente navn.

Når det gjelder den portugisiske vingen har han foreløpig vært så mislykket at mange faktisk lurer på om Ferguson virkelig visste hva han gjorde da han betalte 70 millioner for unggutten.

Skotten bedyrer likevel at det alltid er han som har siste ord i overgangsspørsmål, selv om han overlater mye av forarbeidet til det massive apparatet han har rundt seg.

- Avgjørelsen ligger hos meg. Jeg diskuterer det med assistenten min, Mike Phelan, og treneren, Renee Meulensteen, og vi går gjennom så mye informasjon som vi kan om en spiller. Vi ser på speiderrapportene og hører på dem, men ofte drar vi selv for å se spillerne dersom det er tid og mulighet til det, sier Ferguson.

- Til slutt er den siste vurderingen vanligvis god. Vel, i det minste håper du det. Men balanse i laget er veldig viktig. Vi lar ikke laget bli for gammelt. Vi sørger for at en jevn strøm av unge spillere kommer gjennom. Når de kommer opp i midten av 20-årene, kan de bruke mye av erfaringen sin. Det er viktig å ha det å falle tilbake på, mener United-sjefen.

Redder United ofte Dagbladet gikk nylig gjennom Uniteds kamper denne sesongen, og så nærmere på hvor ofte Hernandez har bidratt med viktige og avgjørende mål i serie og cup sammenlignet med Wayne Rooney og Dimitar Berbatov.

På den oversikten imponerer meksikaneren mest.

Hele 13 av de 19 scoringene hans - nesten 70 prosent - har kommet på stillingen uavgjort eller når United har ligget under.

Rooney kan slå i bordet med ti scoringer av den typen, ett færre enn Premier Leagues toppscorer Dimitar Berbatov.