- Sånn er det ikke, det er for dumt

Bratseth om Málagas konspirasjonsteorier.

(Dagbladet): Borussia Dortmund - Málaga 3-2, sammenlagt 3-2.

Både Málaga-eier sjeik Abdulla al-Thani og lagets trener Manuel Pellegrini var konspiratoriske i reaksjonene sine etter Champions League-exiten mot Borussia Dortmund i går kveld.

Al-Thani skrev om rasisme på Twitter, mens Pellegrini mente Uefa ikke ville ha laget i semifinalen på grunn av sanksjonene forbundet har pålagt den spanske klubben på grunn av dårlig økonomisk styring.

- Det kan godt hende at Uefa ikke ville det, men de klarer ikke å gripe inn og skape et sånt drama. Det er ingen som får beskjed om dømme feil - sånn er det ikke, det er for dumt, sier Viasat-ekspert Rune Bratseth til Dagbladet.

Det er liten tvil om at angrepet som førte til Dortmunds vinnermål burde vært avvinket for offside. Både da innlegget ble slått inn i feltet og da Felipe Santana fikk ballen en snau meter fra mål.

- Dortmund best Men også Málagas andre scoring kom etter at dommerne overså en hårfin offside.

TROR IKKE PÅ MÁLAGA: Viasat-ekspert Rune Bratseth er trygg på at ingen i Uefa ber dommerne om å gjøre feil. Foto: Tom E. Østhuus
TROR IKKE PÅ MÁLAGA: Viasat-ekspert Rune Bratseth er trygg på at ingen i Uefa ber dommerne om å gjøre feil. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

- Det skjer jo at dommere gjør feil når det går så fort. I går var det offside-mål i begge retninger, og jeg synes det er bedre enn at det rammer bare ett lag, sier Bratseth.

Den tidligere bundesligaproffen synes Dortmund fortjente avansementet til semifinalen begge kamper sett under ett, selv om Málaga framsto bedre borte enn hjemme.

- Det er interessant å se den mentale siden av idretten. Du ser hvor vanskelig det er å justere seg inn. Real Madrid var videre i pausen og glemte å spille i andre omgang. Dortmund hadde gjort en god kamp borte, sier Bratseth.

Også Dortmund-trener Jürgen Klopp snakket om den mentale utfordringen etter kampen.

- I første omgang viste vi at vi hadde nerver, det er ikke så lett når ønsket er sterkt om å komme videre til neste runde, og det syntes, sa han.

«Skummel» fordel Bratseth tror vi kan få se noe av det samme i kveldens kamper. Barcelona spilte 2-2 borte mot Paris SG, mens Bayern München har med seg en 2-0-ledelse over Juventus til kveldens kamp i Torino.

- Jeg tror det mentale vil spille en rolle også i dag. Både Bayern og Barca har nok tanken om at «vi har en fordel». Motstanderne deres har ingenting å tape. Og det kan være vanskelig å omstille seg om man kommer skjevt ut.

For også verdens beste fotballspillere kan bli preget av tankene som sniker seg inn i underbevisstheten, og som kan avgjøre kamper på aller høyeste nivå.

- Alle fotballspillere har opplevd at man plutselig bare mister det - alt blir kaotisk. Eller det motsatte: At alt plutselig løsner. Jeg husker vi lå under 3-0 i Champions League mot Anderlecht i det 66. minutt og vant 5-3. Da de første og det andre målet kom, fikk vi plutselig troen på at det var mulig.

• Bratseth scoret for øvrig selv reduseringen til 3-2. Du kan se høydepunktene fra Werder Bremens snuoperasjon i desember 1993 på Vimeo (om enn i lav kvalitet).