Sånn ja, Bent - et smil

TRONDHEIM (Dagbladet): På toppen av Tippeligaen og ved inngangen til en ny mesterliga skulle man tro humøret var på topp i Rosenborg. Vel, det virker ikke sånn. For uttalelsene Bent Skammelsrud har kommet med de siste dagene har stort sett vært negative. Hvorfor?

- Du skal ikke si mange bisetningene før det blir slått stort opp i avisene, parerer RBK-veteranen. - Sjøl mener jeg at jeg alltid er blid. Men det blir vel kanskje sånn når du sier det du mener. Og det gjør jeg. Alltid.

Bent Skammelsrud framsto som forbannet da et par av TV3s fotballeksperter hevdet at Rosenborg har gode muligheter til å gå seirende ut av CL-gruppespillet med Inter, Lyon og Ajax. Etter lørdagens 1- 1 mot Vålerenga virket det som om landskampen mot Danmark var årsaken til den middels RBK-innsatsen. Og tidligere i sesongen har det vært det nasjonale forventningspresset i Tippeligaen som har irritert en av det siste tiårets største spillere i Norge.

Forventningene

Nå som seriegullet igjen er godt innenfor rekkevidde og årsinntekten er garantert doblet, er ikke da tida inne for litt spontan glede?

- Det er forventningene det er noe galt med - ikke humøret mitt, sier Bent Skammelsrud. - Jeg finner meg ikke i at folk legger lista så høyt at det blir en skuffelse hvis Rosenborg ikke vinner serien eller går videre i mesterligaen. For det er ikke lett å vinne Tippeligaen, og det blir vanskeligere og vanskeligere for hvert år som går.

Og:

- Det at vi skal gå videre i mesterligaen er bortimot umulig.

Trenger et fristed

Bent Skammelsrud omtaler mesterligaen som Rosenborgs fristed. Det er der de skal spille uten press og forventninger. Men inne i det gode selskap for åttende år på rad får de ikke lov til det. Fordi vi som ser på er blitt for godt vant.

- Jeg klarer ikke å se det som en kompliment, sier han. - Når kan vi glede og overraske folk hvis det er opplest og vedtatt at vi bør gå videre? Og det er derfor jeg mener at mange drar forventningene for langt. Slik at det vil oppfattes som en skuffelse hvis vi ikke klarer det.

Mye av det Bent Skammelsrud tenker og føler kan være summen av snart 11 år på toppen i norsk fotball. Og i år, slik sesongen startet med to tap, har RBK-spillerne vært mer stresset enn noen gang.

- Vi har bare måttet vinne og vinne og vinne, sier Skammelsrud. - Og slik tabellen ser ut etter denne helga, må vi sannsynligvis fortsette med det også. Og det er veldig slitsomt - jeg skulle ønske vi hadde hatt de tre poengene å gå på som vi hadde før kampen mot Vålerenga.

- Med Lyn og Molde hakk i hæl blir det et rotterace uten like.

Psykologisk smart

- Hva med Inter i morgen og mesterligaen i sin helhet?

- I utgangspunktet skal vi være sjanseløse. Se på det som skjedde i fjor - det var skuffende og vi ble stort sett overkjørt. For vi får ikke noe gratis lenger, etter sju år er overraskelsesmomentet borte. Det har faktisk blitt sånn at Rosenborg nå kjemper «på lik linje» med de største og beste klubbene i Europa.

Litt psykologi innrømmer Bent Skammelsrud at det ligger i «dommedagsprofetiene» ved inngangen til enda en knallhøst. Jo høyere nasjonen skriker, jo viktigere er det for Rosenborg å nullstille seg. Så når han kjefter på folk som stiller høye RBK-krav kan det jo hende han smiler inni seg. Fordi det altså ikke er noe i veien med humøret.

- Jeg vil påstå at de fleste av de klubblagene vi møter er bedre enn de landslagene Norge spiller mot, sier Bent Skammelsrud. Han gir seg altså ikke. Men samtidig vet han at Rosenborg blir bedre med mesterligaen og høsten. De blir alltid det. Alltid.

- Jeg vil poengtere at vi selvfølgelig vil videre i mesterligaen. - Jeg vil poengtere at vi også vil vinne Tippeligaen. Men klarer vi ingen av delene, kan vi ikke sette oss ned og klage.

- Det blir for dumt, sier Bent Skammelsrud.

HUMØRET PÅ PLASS: Bent Skammelsrud hadde smilet på lur under RBK-treninga i går, og fikk et lurt blikk fra Frode Johnsen. - Sjøl mener jeg at jeg alltid er blid. Men det blir vel kanskje sånn når du sier det du mener. Og det gjør jeg. Alltid, sier Bent. Christer Basma og Roar Strand tenker på sitt.