BRØT «REGEL»: I møte med kongen skal man kle seg anstendig, men Karsten Warholm valgte å ha på seg shorts, det la selvfølgelig kongen merke til. Video: NRK / Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Warholm fikk kritikk etter møtet med kong Harald:

- Sånn kan du ikke gjøre

Meldingene tikket inn til Karsten Warholm etter møtet med Hans Majestet Kong Harald.

Publisert
Sist oppdatert

SOGNSVANN (Dagbladet): I sommer fikk dobbelt verdensmester Karsten Warholm møte selveste Hans Majestet Kong Harald på Bygdøy Kongsgård, sammen med trener Leif Olav Alnes i forbindelse med NRK-serien «Karsten og Leif».

Møtet mellom kong Harald og den suksessrike friidrettsduoen var varmt og hjertelig.

To aspekt tok imidlertid noe av seernes fokus vekk fra den gode samtalen, skal vi tro tilbakemeldingene som Warholm har fått i etterkant.

Det ene var klesvalget - nærmere bestemt shortsen - som verdenseneren på 400 meter hekk valgte i møtet med kong Harald.

Det andre var hvordan Warholm etter hvert tiltalte kong Harald med direkte «du-form», fra det som startet med høflig tredjepersonstiltale etter boka.

- Jeg har tatt lærdom av det

Overfor Dagbladet forklarer nå Karsten Warholm hvorfor det ble sånn og tilbakemeldingene han har fått.

- Jeg fikk veldig mange tilbakemeldinger på shortsen. Den første tilbakemeldingen kom fra kongen selv. Kongen anerkjente det og sa han var misunnelig, fordi det var en veldig varm dag. Andre igjen er mer konservative og syntes det var dumt. Jeg har tatt lærdom av det. Det viktigste var at vi hadde en sykt fin prat. Så får jeg neste gang ta på meg en lengre bukse, konkluderer Warholm overfor Dagbladet.

De fleste tilbakemeldingene - på situasjonen som du kan se i videoen øverst - har imidlertid vært gode.

- Det var en samtale mellom tre personer som brenner for idrett. Tipset må være å unngå disse tingene som stjeler oppmerksomhet fra den fantastiske samtalen som vi faktisk hadde, erkjenner sunnmøringen.

- Hva var bakgrunnen for valget?

- Det var en varm dag. Jeg tipper det var 30 varmegrader. Jeg kledde meg etter forholdene, som jeg har fått beskjed av min mor, sier han og smiler.

«Sånn må du ikke gjøre»

Trener Alnes tenkte noe annerledes før møtet med Hans Majestet Kong Harald.

- Leif var nok mer der at han tenkte at vi må ha på langbukser. Han er mer konservativ. Det var egentlig ikke så gjennomtenkt fra min side. Jeg tenkte ikke så mye annet enn at her hadde jeg en kul dress med tilhørende shorts. Vi hadde aldri fått Leif til å gå slik, påpeker Warholm.

Etter hvert som den gode samtalen fløt, opplevde Warholm en følelse av en avslappet prat mellom kompiser. Da ble høflighetstiltalen byttet ut med «du-form».

- Det var litt tilbakemeldinger på det også, men jeg tror de fleste skjønte at vi når vi satt så lenge og pratet, ville det ha ødelagt flyten i den personlige praten vi hadde om jeg titulerte ham riktig hver gang. Jeg prøvde å unngå den feilen så mye jeg kunne, men det sklei ut. Det som skjedde var at jeg ble veldig ivrig. Jeg følte at jeg pratet med en kompis, og da sklei det ut, forteller Warholm til Dagbladet.

- Hva sa kritikerne?

- Noen sa: «Sånn kan du ikke gjøre». Men det visste jeg jo. Jeg ble bare så ivrig av den gode samtalen.

Roser kongen

24-åringen fra Ulsteinvik legger ikke skjul på at han var nervøs før det kongelige møtet.

- Det er ikke ofte jeg blir nervøs, men når det er snakk om å møte selveste kong Harald, ble jeg jo det. Han er et ikon og en jeg ser veldig opp til. Det er en av få ganger jeg har blitt veldig nervøs av en sånn sosial setting, forteller sunnmøringen.

- Der må jeg berømme kongen, som satt en veldig uformell og fin tone. Det var viktig. Han avvæpnet situasjonen og nervøsiteten på briljant vis.

- Blir det et møte til?

- Jeg håper til, men det er ikke spikret noe. Jeg håper så absolutt det.

  • Du kan se Warholms reaksjon på møtet med kong Harald og tilbakemeldingene han fikk i videoen øverst.
YDMYKES: Karsten Warhom er blant verdens beste friidrettsutøvere, men han har talent innenfor andre idretter også. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

I internasjonal friidrett er det Warholm som kjemper om tronen etter Usain Bolt som friidrettens soleklare nr. 1.

Beste sesong

Etter VM-gullet i London har han presset ned rekorden sin fra 48,22 i 2017 til 46,87 i dag, med blant annet et VM-gull til, EM-gull og en utallige rekorder på kjøpet.

- Det er mitt beste år prestasjonsmessig. Det er udiskutabelt, synes jeg selv, sier Warholm til Dagbladet.

- Du hadde vunnet OL-gull i sommer om det ble?

- Haha, vi vet jo aldri med Rai og Samba. Det er umulig å si, men jeg var åpenbart på et bra nivå og fikk mye ut av en vanskelig sesong. Det kunne ikke gå så mye bedre, bortsett fra en verdensrekord.

FRIIDRETTS-TV: Karsten Warholm farget håret blondt - og lurte svenskene trill rundt. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Monsterløpet på 46,87 i ugunstig motvind i Stockholm 23. august var best i 2020 - og var tidenes nest raskeste tid i verdenshistorien på 400 meter hekk.

Har enda flere ess i ermet

Warholms superløp gjorde at han nå også har verdenshistoriens raskeste dobbel på distansen - som den eneste i verden som har løpt under 47 sekunder to ganger.

Sunnmøringen ble også historisk i kraft av å løpe tidenes raskeste kombinasjon av 400 meter hekk og 400 meter flatt samme dag, som 24-åringen oppnådde i Stockholm.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Karsten Warholm har - nok en gang - tatt nye kvantesprang i rett retning. Det er eksepsjonelt for en merittert løper som vant VM-gull på 400 meter hekk allerede i 2017.

- Har du enda mer å gå på i kommende sesonger?

- Leif Olav har et mantra: Når du har brukt opp alle virkemidler, har du nådd ditt maksnivå. Men jeg tror ikke vi har brukt opp alle virkemidlene, og jeg tror at vi har mer å gå på, sier 24-åringen fra Ulsteinvik.

- Vi kan alltid bli bedre på ting, selv om framgang blir vanskeligere og vanskeligere jo bedre du blir. Vi kan fortsatt hente ut noen hundredeler. Jeg lærer veldig mye av Leif.

- Kan du lære ham noe også?

- Ja, det første jeg lærte Leif, var å bruke smarttelefon. Jeg ga ham en smarttelefon etter OL i Rio. Så tok det to år og da var telefonen på. Jeg ga ham noen nye jeans her om dagen, hans første som ikke er fra forrige årtusen. Så det går begge veier, sier Warholm humoristisk.

- Eksepsjonelt

1,5 sekunds forbedring på en så eksplosiv øvelse fra sesongen Ulsteinvik-gutten vant sitt første VM-gull, er svært sjelden vare.

- Han har forbedret seg for femte år på rad. Det er ganske eksepsjonelt og sjeldent, sier Alnes til Dagbladet.

- Hvordan har dere klart det?

- Jeg tror det er fordi man har klart å holde øynene på ballen og prioritere rett ting. Det blir vanskeligere og vanskeligere å ta disse stegene. Når man oppnår suksess, kommer fristelser i alle fasonger og bekledninger, sier han og utdyper:

- Så lenge kveldsbønnen handler om å be om styrke til utviklingen, er vi der vi skal være. Går kveldsbønnen til hjelp til å fortelle hvor god du er, da stopper utviklingen opp.

- Hva er det Karsten er enda bedre på i år enn i fjor?

- Karsten står distansen enda bedre. Kapasiteten hans er økt betydelig. Han har også økt maksfarten. Det er en ganske uvanlig kombinasjon. Den ene kvaliteten går ofte på bekostning av den andre. Et løft på begge områdene betyr at han er i stand til å løpe enda fortere og enda fortere enda lenger. Det handler om valgene vi har gjort; vi har flyttet grenser og prestasjonsstreken, konkluderer Alnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer