GOD TREKK: Johannes Haukåssveen var en av de som skulle kjøre opp løypene til Birken i natt. Foto: Johannes Haukåssveen.
GOD TREKK: Johannes Haukåssveen var en av de som skulle kjøre opp løypene til Birken i natt. Foto: Johannes Haukåssveen.Vis mer

Sånn så det ut da Johannes skulle kjøre opp Birken-løypene i natt

- 26 effektive kuldegrader.

(Dagbladet): Tidlig i morgentimene tok juryen avgjørelsen om at Birkebeineren i år dessverre måtte avlyses på grunn av vanskelige vindforhold over fjellet.

Johannes Haukåssveen var selv en av de som brøytet løyper over Raufjell og bildet øverst i artikkelen ble tatt i natt. Da blåste det så voldsomt at han valgte å holde seg inne i brøytemaskinen da han hadde problemer med å stå oppreist.

- 26 effektive kuldegrader Sportssjef Sølvi Amundsen informerte om juryens avgjørelse i dag tidlig, og gjorde det klart at de framfor alt setter liv å helse

- Klokken 08.00 blåste det 15 meter i sekundet i -6 grader. Det betyr 26 effektive kuldegrader, sier hun ifølge birkebeiner.no.

Det har allerede kommet kritiske røster mot avgjørelsen. Det er Amundsen forberedt på, men hun står for at det var den riktige avgjørelsen å ta.

- Man må ha skoa på selv for å være på stedet, og det har vi vært i hele natt, i morges og formiddag. Avgjørelsen er noe alle var enige om. Det viktigste er liv og helse, og vi vil ikke at noe skal skje deltakerne på grunn av uforsvarlige forhold på fjellet, sier hun.

Dette er andre gang rennet avlyses. Forrige gang var i 2007.

Birkebeinerrennet på ski er 54 kilometer og går fra Rena i Hedmark til Lillehammer i Oppland. Det ble første gang gjennomført i 1932.

Ingen refundering Dette resulterer naturlig nok i skuffelse hos de 17 000 påmeldte løperne, men nedturen stopper ikke der. Løperne kan også se langt etter å få tilbakebetalt kontingenten de har betalt for å få stille til start.

Hans Petter Wahl Adolfsen, daglig leder i Birken AS, sier til NTB at pengene ikke vil komme tilbake på konto.

- Det står i vårt program at arrangøren beholder startkontingenten hvis rennet blir avlyst på arrangementsdagen. Det er forferdelig trist at rennet ble avlyst, men vi må ha forståelse for at juryen setter sikkerheten i høysetet, sier han.