Sånn skal det gjøres, Semb!

KIEV (DAGBLADET): Ukraina U-21- Norge U-21 1- 3. U-landslaget ga i går Nils Johan Semb en overbevisende innføring i effektiv fotball.

MEN MER SPENNENDE på litt lenger sikt:

U-landslaget har i øyeblikket en del av de typene Semb etterlyser på A-landslagsnivå.

IKKE DERMED SAGT at de mest framtredende i går - John Arne Riise og Christer George - umiddelbart må innlemmes i A-landslagsstallen. Det er tross alt en nivåforskjell på U-21 og A-landslagsfotball. Men: Riise har vært der, og må vel egentlig bare strammes opp litt mentalt før han er tilbake i kretsen rundt Semb. Mye kan tyde på at han er godt i gang med den prosessen. Og Christer Georges prestasjoner i Rosenborg er kvalitetsstempel godt nok.

BEGGE DISSE ER TYPER som går foran med ferdigheter som kan avgjøre kamper på høyeste nivå. I går var Riise nest sist på to scoringer. Et kjapt og skrudd innlegg fra venstre som George nikket inn i lengste hjørnet, og en 40 meters gjennombruddspasning som samme George behersket plasserte til side for keeper.

  • Riises innleggs- og pasningsfot og Georges ekstreme målteft ble spissferdighetene som avgjorde en ellers jevnspilt kamp, og som sendte Norge opp på andreplass i EM-kvalgruppa. U-landslagssjef Per Høgmo gjentok seg selv i går da han karakteriserte George som Norges mest effektive spiss. Vanskelig å dokumentere, men i går så det definitivt slik ut. George fikk sine to sjanser som alenespiss - og scoret på begge.

DET ER SLIKE FERDIGHETER og typer Semb leter etter - og som han i øyeblikket mangler. Alex Valencia ligger tett opptil disse to, og har kanskje det største potensialet. En klassisk vingtype med fart og dribleferdigheter, men også en hjerne for det defensive arbeidet. Valencia var strålende på Brann før sesongstart, men har slitt litt i sesonginnledningen. I går dokumenterte han den siste tidas opptur, og Valencia trenger først og fremst å bli mer stabil for å løftes inn i A-landslagsdiskusjon. Antakelig handler det bare om å bli litt eldre.

DET VAR LIKEVEL IKKE et knippe enkeltspilleres fortjeneste at Norge framsto så pass solid mot en nasjon mange betrakter som en av Europas ypperste på talentutvikling. Det var først og fremst en lagseier - med kjente norske kvaliteter og midler:

  • God keeper og solid forsvarsfirer, hardt arbeidende og disiplinert midtbane med fem mann - og en ensom spiss med bevisstheten om at jobben først og fremst er å bevege seg og få masse juling.
  • Og i bunn av alt dette: en gjennomført arbeidsvilje og moral. Og på toppen: spissferdighetene til de allerede nevnte.

A-LANDSLAGET HAR fortsatt en teoretisk mulighet til å nå VM. Opptrer de som sine yngre landsmenn i går, bør de i hvert fall innfri den viktigste forutsetningen: seier i de fem siste kampene. Og klarer de det ikke, får vi trøste oss med at det kommer en generasjon bak dem.

<B>NORGES GIFTIGSTE: </B> U-landslagets sjef Per-Mathias Høgmo roser tomålsscorer Christer George etter seieren i går. - Han er Norges giftigste spiss, sier Høgmo. I går så det definitivt slik ut, skriver Dagbladets kommentator.