Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sånn skal Norge ta seg til EM om tre år

Spillerne har planen klar.

SETT BALLEN I MÅL: De norske spillerne er klare på hvertfall en ting: Vi har ikke scoret på mange nok av sjansene våre, slik Thorstein Helstad gjorde det etter 90 sekunder i går.Foto: Øistein N. Monsen/Dagbladet
SETT BALLEN I MÅL: De norske spillerne er klare på hvertfall en ting: Vi har ikke scoret på mange nok av sjansene våre, slik Thorstein Helstad gjorde det etter 90 sekunder i går.Foto: Øistein N. Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norges VM-sjanser er ennå ikke helt forsvunnet, fortsatt eksisterer muligheten for at en rekke resultater går vår vei og sender oss til Sør-Afrika.

Men det skal selvfølgelig mye til. Derfor har de norske spillerne god grunn til å rette blikket mot neste kvalik. Uavhengig av hvem som trener laget, hva må bli bedre for at Norge skal ta seg til EM i Ukraina/Polen?

- Vi må bli mye mer stabile på et høyere nivå. Det er ikke bra at det svinger så fælt som det gjorde fra Skottland til Island, på under en måned. Det er irriterende. Det er soleklart at vi må stabilisere oss nærmere maksnivået, sier kaptein Brede Hangeland, og får støtte av Bjørn Helge Riise.

- Kvaliteten har vi, det gjelder bare å få den ut. Alle må prestere på sitt høyeste nivå i hver eneste kamp, jeg tror det er der nøkkelen ligger, sier yngstebror Riise.

- Hva blir den viktigste lærdommen fra å ha mislyktes denne gang?

- Er det nå jeg skal si ingen kommentar, jeg har lært meg det.... Vi må vel lære å roe oss ned til tider. Vi fyker fram med alle og får stygge kontringer imot, vi må lære oss å variere mer.

- Må vi tørre å holde mer på ballen?

- Vi skal kontre når muligheten er der, men roe ned når vi har muligheten til det. I dag ble vi slitne de siste 20 minuttene - vi må lære oss å holde litt mer på ballen og være mer kyniske, sier Bjørn Helge Riise.

Må bli mer effektive
I tillegg til evnen til å prestere på høyt nivå mot de beste, trekker spillerne fram manglende uttelling på målsjanser som den store utfordringen.

- Vi må score mer mål. I denne kvaliken gikk vi for lenge uten mål, vi er nødt til å avgjøre tette kamper, sier Grindheim til Dagbladet.

- Når glapp VM etter din mening?

- Det glapp i de tre første kampene (uavgjort mot Island og Skottland, tap for Nederland, journ.anm.). Vi bør ta flere poeng, og spesielt den første hjemmekampen mot Island er irriterende, sier Grindheim.

John Arne Riise er en av de som har levert mål, i det minste i de tre siste kampene. Han etterlyser også høyere effektivitet foran mål.

- Vi har ikke scoret nok mål på sjansene våre, vi har misbrukt alt for mange. Det må bli bedre. Dessuten må vi bli jevnere, det er altfor mye opp og ned, sier Roma-proffen til Dagbladet.

Det sier også Thorstein Helstad, som laget Norges første i går.

STØRRE BALLER? Bjørn Helge Riise sier som mange av de andre, alle må prestere på sitt høyeste nivå i hver eneste kamp.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
STØRRE BALLER? Bjørn Helge Riise sier som mange av de andre, alle må prestere på sitt høyeste nivå i hver eneste kamp. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Først og fremst må vi unngå å spille så mange uavgjort, det er det som senker oss denne gangen. Vi kommer ikke opp på toppnivå så ofte som det kreves, sier Helstad til Dagbladet.

- Vi er nødt til å være like gode mot de beste lagene som vi er i dag, og mot Skottland hjemme sist, sier Helstad, som med scoringen i går har det beste målsnittet av spissene i troppen.

- Det er bra det, jeg er opptatt av å levere når jeg får muligheten, sier Le Mans-spissen.

Må bli tøffere i hodet
Gjennomgangsmelodien er altså denne - vi må være bedre når det virkelig står mye på spill, og vi må sette sjansene våre.

Assistenttrener Ola By Rise mener spillerne må se inn i sine egne hoder for å få dette til.

- Skal vi være best når det gjelder, handler det mye om å løfte seg selv, sier By Rise til Dagbladet.

- Vi skal akseptere at vi ikke alltid lykkes, men vi kan ikke være fornøyde når det ikke gløder av oss, som mot Island. Det ligger mye psykologi i dette, det handler om å bli tøffere i hodet, sier han.

Assistenten mener de etablerte profilene har et stort ansvar for å dra med seg resten når det gjelder å ta det siste steget som kan gjøre oss bedre mot de beste. Samtidig mener han innsatsen og engasjementet spillerne viste i førsteomgangen mot Makedonia er det som begeistrer omgivelsene.

- Hvis du har nok innsats og glød, smitter det over på folk rundt. Supporterne krever at det vises tydelig på spillerne at det står mye på spill, sier By Rise.

Godt nok for mesterskap
Egil Olsen ser seg fortsatt som en naturlig kandidat til å lede Norge også i neste kvalik. Og han er sikker på at Norge kan ta seg til EM.

- Jeg har troa, men det står ikke på meg. Mange trenere kan ta disse spillerne til det neste mesterskapet. Jeg er optimist, og tror dette laget kan utvikle seg videre, sier Drillo.

- Selvfølgelig har dette mye å gjøre med hvem man havner i gruppe med. Men samtidig, vi har mer å gå på når det gjelder grundigere og tryggere defensiv organisering. Er du trygg bakover, er det også lettere å jobbe offensivt. Såpass mye kreativitet og ferdigheter er det i dette laget at vi skal klare å ta flere steg og kvalifisere oss til mesterskap, sier han.

Når det gjelder dette med gruppe, Drillo har selvfølgelig allerede kontroll på hvilket seedingnivå Norge vil havne.

- Jeg tror vi havner i gruppe tre. Siden vi slo Makedonia tror jeg vi er rangert for gode for gruppe fire, men litt for dårlige for gruppe to, sier landslagssjefen.

DET SITTER I HODET: Ole By Rise og Egil Olsen under gårsdagens kamp. By Rise mener spillerne må løfte seg selv mentalt ved de store anledningene.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
DET SITTER I HODET: Ole By Rise og Egil Olsen under gårsdagens kamp. By Rise mener spillerne må løfte seg selv mentalt ved de store anledningene. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!