Sånn skal Northug spisse VM-formen

Gikk monsterbakken bedre enn noensinne i dag.

GOD DAG: Petter Northug var sliten etter målgang på siste etappe av Tour de Ski, men gleder seg til VM.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GOD DAG: Petter Northug var sliten etter målgang på siste etappe av Tour de Ski, men gleder seg til VM. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Etter sin tredje 2.-plass sammenlagt i Tour de Ski vet Petter Northug akkurat hvordan VM-formen skal spisses.

Her er kortversjonen, forklart av Northug selv og sportssjef Åge Skinstad.

* Hvile de kommende dagene.

* Starte opptreningen når kroppen er klar for det.

* Stå over sprintrennene i Liberec kommende helg.

* Gå verdenscuprennene i Otepää om 14 dager.

* Gå minst to distanser under NM i Steinkjer 27.-30. januar.

* Reise til høydeopphold til Italia 1. eller 2. februar. Returnere 12. eller 13. februar.

* Gå minst ett av verdenscuprennene som arrangeres i Drammen i forkant av VM i Oslo.

* Gå skøytesprinten i VM i Oslo 24. februar om han blir tatt ut.

- Jeg gleder meg mest til å slappe av i noen dager hjemme, men det kjennes ut som om jeg var mer sliten etter fjorårets Tour. Når kroppen er klar igjen starter jeg opp treningen. Det tar tid å ta seg igjen, og jeg får prøve å være pigg nok til de to rennene i Otepää, sa Northug etter sin sterke avslutningsetappe.

Hardt Northugs 2.-plass var annerledes enn de to foregående. Da «mistet» han på mange måter seieren mot slutten.

- Da kjempet jeg i toppen hele veien, mens jeg i år er kommet mer bakfra, og det var sikkert noen som hadde mistet troen på meg. Jeg startet ikke så bra, og jeg gjorde det spesielt dårlig i Oberstdorf. Mine to beste løp i Touren kom på de to siste etappene. På mange måter var det en fin posisjon å komme litt bakfra.

Northug har alltid hatt Tour de Ski som sitt nest største for mål for sesongen. Neste år blir det annerledes. Da er det mesterskapsfritt.

- I år gikk jeg mitt beste løp opp bakken. Det var ikke det råeste jeg har gjort, men det var bra. Jeg må gå fort opp bakken om jeg skal vinne. I år har jeg hatt en del slik bakketrening, og med enda noen flere slike økter skal jeg være enda mer forberedt neste år, mente Northug.

Prøvde Petter Northug gikk ut 1.19 minutter bak sveitseren Dario Cologna, og han prøvde å gjøre et skikkelig forsøk på å hindre at Cologna skulle gå til topps i Tour de Ski for annen gang.

- Jeg gikk knallhardt ut og lå 49 sekunder bak etter 2,5 kilometer. Da jeg kom inn i bakken måtte jeg roe meg ned for ikke å sprekke. Mot slutten var raskere igjen, men jeg tror nok at han hadde full kontroll, mente Northug.

Lukas Bauer var som vanlig raskest opp Alpe Cermis, og tsjekkeren som vant i fjor avanserte fra 10.- til 3.-plass i sammendraget.

(NTB)