- Sånn som herrene har prestert i år, kan vi bare holde kjeft

Nordlie ut mot Tariks sleivspark til damefotballen.

TRÅKKER PÅ ANDRE: Tom Nordlie synes ikke uttalelsene fra Tarik Elyounoussi hører hjemme noen steder, og sier samtidig at dette kun er det siste i en lang rekke sleivspark mot damefotballen. Foto: Lise Åserud / Scanpix
TRÅKKER PÅ ANDRE: Tom Nordlie synes ikke uttalelsene fra Tarik Elyounoussi hører hjemme noen steder, og sier samtidig at dette kun er det siste i en lang rekke sleivspark mot damefotballen. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Tarik Elyounoussi kom tidligere i dag med noen uttalelser om kvinnelandslaget i fotball i anledning at deres EM-semifinale mot Danmark er den mest sette fotballkampen på norsk tv i år.

- Det er jo litt underholdende, da (å se kvinnefotball journ.anm.). De gjør jo mange rare valg og det er morsomme ting som skjer. Det gjør kanskje at det blir mer underholdende å se på. Man kan jo skyte fra midtbanen og score mål. Men det skal ikke være sånn. Det skal være mer underholdende å se på oss enn kvinnene, sier Elyounoussi til NRK.no.

Uttalelsene har skapt reaksjoner hos mange, blant annet Tom Nordlie. Den tidligere fotballtreneren mener slike holdninger er helt bak mål.

- Så sent som i går sto fotballpresidenten på tv og sa at han ville bygge opp Tarik som profil. Tarik har vært fornuftig, men det her er totalt skivebom. Han prøver å være morsom, men det blir til at han tråkker på andre, sier Nordlie til Dagbladet.

- Sånn som herrene har prestert i år, kan de bare holde kjeft.

Voldsom utvikling Nordlie trekker også frem den gamle problematikken der kvinneidretten skal sammenlignes med gutta.

UHELDIG: Per-Mathias Høgmo og Tarik Elyounoussi sammen på gårsdagens trening på Ullevaal. Førstnevntes utspill om damefotballen har ikke falt i god jord hos Tom Nordlie. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
UHELDIG: Per-Mathias Høgmo og Tarik Elyounoussi sammen på gårsdagens trening på Ullevaal. Førstnevntes utspill om damefotballen har ikke falt i god jord hos Tom Nordlie. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Det viser mangel på innsikt, og forståelse. Vi sammenligner jo ikke Marit Bjørgen med Petter Northug. Dette har med det biologiske og fysiske å gjøre, men rent teknisk og taktisk har damefotballen tatt store skritt de siste årene.

Nordlie trekker frem to av de største talentene på damelandslaget som gode eksempler på nettopp det.

- Bare se på Ada Hegerberg som kanskje er den beste avslutteren Norge har uansett kjønn, og hvordan Caroline Graham Hansen dribler. Det virker nesten som om gutta har et mindreverdighetskompleks fordi jentene gjør det bra, sier Nordlie.

Nye holdninger Nordlie presiserer også at det ikke nødvendigvis er Elyounoussi han har et problem med, men de generelle holdningene som florerer.

- Jeg er så lei av at det latterliggjøres. Det å kritisere damefotballen på fotballfaglig innhold synes jeg er helt greit. Men det utspillet her er bare nummer 100 i rekka som blir sleivete.

Et eksempel på slike utspill er «ikke er det damer, og ikke er det fotball». Nordlie mener det må holdningsendringer til innad i det han kaller fotballfamilien.

TALENT: Ada Stolsmo Hegerberg er et av de største fotballtalentene Norge har mønstret på mange år. Uansett kjønn. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TALENT: Ada Stolsmo Hegerberg er et av de største fotballtalentene Norge har mønstret på mange år. Uansett kjønn. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Holdningene må komme innenfra - fra egne spillere og eget forbund. Jeg sitter med inntrykk av at folk generelt og publikum verdsetter det mer enn fotballfamilien gjør, sier han.

På dagens pressekonferanse var landslagssjef Per-Mathias Høgmo avvikende da han fikk spørsmål om saken.

- Det spørs alltid i hvilken kontekst man stiller et slikt spørsmål og hvor mye man tenker over det. Jeg syns det er veldig positivt at vi har et kvinnelandslag som presterer på den internasjonale arena.