- Sånn vil vi ikke ha det i norsk fotball

Kåfjord rystet over feiden mellom Rekdal og Bakke.

AMPERT: Kjetil Rekdal og Eirik Bakke havnet i en opphetet diskusjon etter kampen mellom Brann og Aalesund i går kveld.Foto: TV 2 Sporten
AMPERT: Kjetil Rekdal og Eirik Bakke havnet i en opphetet diskusjon etter kampen mellom Brann og Aalesund i går kveld.Foto: TV 2 SportenVis mer

||| (Dagbladet.no): Fotballpresident Sondre Kåfjord er rystet over gårsdagens opptrinn på Brann Stadion da det kokte over for både Aalesund-trener Rekdal og Branns midtbanekriger Eirik Bakke

- Sånn vil vi ikke ha det i norsk fotball. Måten man pratet til og om hverandre slik det ble presentert på Brann Stadion, er soleklart utenfor normen for akseptabel oppførsel, sier Kåfjord til Dagbladet.

Selv fikk han ikke med seg ordvekslingen før han så en reprise i dag morges. Selv om Norges Fotballforbund (NFF) har forståelse for at det handles og prates i affekt, går det ei grense for hva som kan aksepteres.

- Vi skal ha takhøyde i norsk fotball, og det er selvfølgelig greit at det er følelser i sving når man ytrer seg, men det skal være et tak, understreker fotballpresidenten.

Kåfjord er opptatt av at trenere på alle nivåer og alderstrinn skal framstå som forbilder og oppdragere.
Han føler at det gjøres en god jobb med å ivareta dette i fotball-Norge, men at oppførsel som på Brann Stadion er med på å undergrave det holdningsskapende arbeidet NFF verdsetter så høyt.

- Forbilderollen ble ikke akkurat godt ivaretatt. Det handler om utvise normal folkeskikk, og dette var ikke akkurat noen vanlig prat over hagegjerdet, sier Kåfjord og tenker på at ordkløveriet ble kringkastet direkte på riksdekkende tv.

Snillest i klassen

- Hvordan oppfatter du saklighetsnivået og graden av respekt mellom medlemmene av den norske fotballfamilien generelt sett?

- Mitt generelle inntrykk er at det er bra, og jeg synes å ha sett en klar forbedring. Ettersom det er veldig mye bra oppførsel i norsk fotball, blir kontrastene veldig tydelige når slike ting skjer, poengterer Kåfjord.

Fotballpresidenten understreker eget poeng ved å vise til at den europeiske disiplinærstatistikken, som underbygger at norsk fotball er snillest i klassen.

- Norge vant Uefas fair play-konkurranse forrige sesong. Det er en måling av oppførselen til norske spillere og ledere på klubb og landslag over en hel sesong. I så måte gir det en indikasjon på at vi er best i Europa på folkeskikk på fotballbanen, sier han.

NFF bruker mye ressurser på formidling av ideen om fair play i skolen og barnefotballen. Kåfjord erkjenner at oppførselen på Brann Stadion ødelegger for dette arbeidet.

- Det er ikke bare et brudd på det bildet vi vil tegne, men også et brudd på hva som faktisk er det reelle bildet, understreker fotballpresidenten overfor Dagbladet.

- Ha deg vekk, din alkis
Utspringet for uenigheten mellom Rekdal og Bakke var en situasjon rett før pause da Aalesund hevdet seg snytt for frispark og en utvisning av Branns Hassan El Fakiri.

- Kjetil Rekdal bør konsentrere seg om sitt. Han må slutte å syte, og ta seg i nakken selv. Alle så at det var skuespill, sa Bakke.

Det fikk det til å renne over for AaFK-trener Rekdal, som foran hele det norske folk startet en tirade mot den tidligere Englandsproffen:

- Klapp igjen og ha deg vekk, sa Rekdal.

- Du trenger ikke stå der og si at vi filmer når vi ikke filmer. Du får se det på tv. Nå orker jeg ikke snakke med deg mer, sa Rekdal før han la til:

- Ha deg vekk, din alkis, mens han mimet at han holdt en flaske på høykant over ansiktet, og henviste med det sannsynligvis til Bakkes promilledom fra 2003.

La seg flat
Kjetil Rekdal la seg flat i etterkant av episoden, men Eirik Bakke nektet å ta hånda til den kontroversielle treneren.

Reaksjonene etter situasjonen har vært skarpe. NRK-ekspert Karl Petter Løken mener også Rekdal må «kunne oppføre seg». Klubbdirektør i Aalesund, Henrik Hoff, kalte oppførselen «idiotisk».

Det er ikke første gang Kjetil Rekdal står i stormen etter oppsiktisvekkende uttalelser. Tidligere i sesongen har han blant annet fått skarp kritikk for å slakte sin egen Trond Fredriksen for åpent kamera.

Han havnet også i trøbbel med NFF da han slaktet dommer Svein Erik Edvardsen etter tapet mot Strømsgodset. Da slapp han imidlertid unna sanksjoner, men ikke uten en smekk på fingrene.

- Jeg ga ham et råd om å veie ordene sine bedre. Det var ikke ulovlig det han sa, men det er ikke alt som er lovlig som er lurt, sier Kåfjord med henvisning til Edvardsen-saken.

Han overlater imidlertid saksbehandlingen til ekspertisen, men varsler at krangelen mellom Bakke og Rekdal kommer til å bli undersøkt.

- Saken har selvfølgelig også en juridisk side, men det overlater jeg til juristene. Det jeg ønsker er å si ifra at sånn vil jeg ikke ha det i norsk fotball, sier Kåjord.

RYSTET: Fotballpresident Sondre Kåfjord mener gårsdagens opptrinn på Brann Stadion er langt utenfor grensene av det akseptable.Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
RYSTET: Fotballpresident Sondre Kåfjord mener gårsdagens opptrinn på Brann Stadion er langt utenfor grensene av det akseptable.Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer