Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

EM-kvalifisering: Sverige-Norge 1-1

Sånne gutter vil gamle Norge ha

Når du reiser fra Stockholm og er misfornøyd med 1-1 har mye skjedd med Norge. Det er trøsten etter årsbeste mot Sverige.

SÅNN SKAL DET GJØRES: Stefan Johansen har gitt Norge 1-0 på en strålende overgang etter brudd midt i banen. Målgivende pasning, Martin Ødegaard, like blid. Alt som et resultat av en god norsk kamp imot Sverige. Det gir håp med anke på playoff i Nations League i mars neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SÅNN SKAL DET GJØRES: Stefan Johansen har gitt Norge 1-0 på en strålende overgang etter brudd midt i banen. Målgivende pasning, Martin Ødegaard, like blid. Alt som et resultat av en god norsk kamp imot Sverige. Det gir håp med anke på playoff i Nations League i mars neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
  • Sverige-Norge 1–1 (0–1)

Stockholm (Dagbladet): Det gikk nesten. I en time var det mulig å leke med tanken om at billettene til Norge-Spania 12. oktober kunne bli høstens hotteste adgangstegn i Norge. Så nær var vi. Og så modige, offensive og gode. Men da vi trengte tre poeng, så ble det bare ett.

I realiteten betyr det at vi ikke er der vi var før avspark, vi er ikke like langt.

Vi er litt lenger unna.

Og det blir ikke direkte EM av sånt.

Fordi alt håpet ikke er ute blir det mest seigpining.

SLIK GRUPPA står er det nesten som om man ser det berømte snøret til Nils Arne Eggen hengende i den mørke Stockholmsnatta. Hvilket betyr at det fortsatt er håp. Norge er ikke helt ute av det ennå. Men håpet er ikke stort – håpet er egentlig mest for de største optimistene. For Norges EM-muligheter ble på ingen måter styrket selv om vi hadde fortjent mer denne kvelden..

Men de ble ikke knust heller.

DET ER MYE trøst i det. Tross alt. Med tap ville alt vært helsvart. Med to ganger uavgjort mot Sverige, en nasjon som har for vane å spille de EM- og VM-sluttspillene vi ser på TV, er det på sett og vis lys i tunnelen. Og er det noe Norge virkelig trenger på veien til det som nå ser ut som den siste og mest reelle veien til Euro 2020 – playoff i Nations League i slutten av mars neste år - så er det lys.

Prestasjonen mot Sverige var tvers igjennom profesjonell og oppløftende.

Den var bare ikke god nok til å vinne.

SVERIGE HAR VÆRT i 18 EM- og VM-sluttspill. Norge har deltatt i fire. Det betyr at Sverige er laget som er vant til å vippe kamper som dette i sin favør. De kan veien til mesterskap. Vi kan det ikke. Men innimellom er ikke ting som de pleier å være, og denne søndagskvelden i Stockholm var en slik kamp.

Plutselig var det Sverige som gjorde de store grove feilene.

Og Norge som utnyttet en av dem.

Og da vi ble passive og slapp til Emil Forsberg midt foran mål på egen 16-meter, scoret Sverige.

Fordi der er Sverige.

Fordi de kan det.

Tabell
Spania660017-318
Sverige632113-811
Romania631213-710
Norge623111-89
Malta61052-133
Færøyene60063-200

STEFAN JOHANSENS 1–0 i første omgangs siste minutt var Norges øyeblikk i kampen. Andreas Granqvist, den litt utskjelte kapteinen som har mistet mer enn farten siden VM i Russland, spilte ballen til Stefan Johansen. Resten handlet om en helhjerta norsk overgang, gode involveringer av Joshua King og Martin Ødegaard, og Stefan Johansens avslutningen. Og hadde vi gjort lysende øyeblikk ut av andreomgangens muligheter også, ville vi kommet ut på topp og hatt muligheten til å kapre andreplassen bak Spania i egne hender.

Det klarte vi ikke.

Vi var gode, men ikke så gode.

NORGE VISSTE HVA Sverige kom med fordi det er det Lars Lagerbäck har hjernevasket spillerne med siden han begynte denne jobben tilbake i 2017. Akkurat som Sverige trodde de visste hva Norge kom med. Sverige og Norge er jo i utgangspunktet like som bær. Vi var det hvert fall, inntil Lars Lagerbäck helt plutselig valgte å kjøre en vei han aldri bruker – 4-5-1. Men uavhengig av formasjon og motivasjonen bak – om årsaken bak formasjonsskiftet handlet om å pakke til midtbanen eller gjøre det offensive livet litt lettere for en fri Martin Ødegaard – fotballkamper avgjøres ikke av dem som tegner og forteller.

De avgjøres av de elleve du starter med, pluss reserver.

Av individer med forskjellige typer ferdigheter.

Og denne kvelden var de i rødt, hvitt og blått på bittet.

Noen mye bedre enn andre, men alle over gjennomsnittet for landslagsåret 2019.

NÅR NORGE PLAGER Sverige i Stockholm har ting skjedd. Når Norge skaper usikkerhet, uro og tunge stønn fra tribunene i Friends Arena er det fullt mulig å si at laget er på vei tilbake. Og det er nok det, der Norge er nå er beviselig framgang en opptur selv om det ikke går som vi hadde ønsket denne høsten.

I mars neste år har vi muligheten vi har snakket om så lenge.

Den mest sannsynlige EM-veien for Norge.

Akkurat nå er det mulig å tro på den.

Oppturen denne kvelden har sørget for det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!