Flamur Kastrati dømt

Sannheten er mye verre enn du tror

NFF holdt hodene kalde og lot ikke stemningen i Fotball-Norge påvirke reaksjonen mot Flamur Kastrati. Fire kampers karantene er en god dom.

- BEKLAGER: Flamur Kastrati (Kristiansund BK) beklager «- Jævla soper»-kommentar. Video: Kristiansund BK Vis mer
Publisert

START GA EN tilskuer 60 kampers karantene for rasistiske ytringer fra tribunen på Sør Arena. Det minner mest om Espen Bugge Pettersens spontane livstidsdom for vakta som uka i forveien hadde kommet med rasistiske tilrop til Vålerengas Ousmane Camara.

– I hvert fall ikke i min levetid i klubben, og garantert ikke etterpå heller, var Sandefjord-lederens umiddelbare tanker rundt vaktas muligheter til å komme tilbake på kamp.

Sånn blir det gjerne når man ikke får tenkt seg om.

NÅR NORGES FOTBALLFORBUND reagerer med å ilegge Flamur Kastrati fire kampers karantene for å ha kalt Dag-Eilev Fagermo "jævla soper", forteller det at de har brukt tida og tenkt seg godt om. Straffen er innafor det forventede, strengere enn to kamper, mildere enn ti og godt sanksjonert.

At Flamur Kastrati tar straffen på strak arm forteller at KBK-spilleren har lært og tar ansvar for det han sa.

Til sammen er det en god slutt på en vond sak for norsk fotball.

FLAMUR KASTRATI SIER han ikke kjente betydningen av ordet soper, og av den grunn ikke var klar over at det var homohets han spydde ut av seg i sinne og frustrasjon i kampens hete på Intility Arena. I jussens verden, fordi det er en bortimot umulig øvelse å bevise hva som foregår i hodet på folk, skal det være formildende alle dager.

Skal du ifølge straffeloven kunne dømmes for noe, må du ha utvist forsett eller uaktsomhet.

Spørsmålet jussen ville krevd svar på i tilfellet Kastrati, fordi KBK-spillerens forsvar har vært total uvitenhet når det gjelder deler av det norske språk, er derfor graden av uaktsomhet.

HELDIGVIS SORTERTE IKKE denne saken under straffeloven selv om det alltid vil være viktig å holde tunga rett i munnen. Det KBK-spilleren sa er ikke greit selv om ingen er anmeldt til politiet. Det er, som vi alle er enige om, ett hundre prosent forkastelig.

Flamur Kastratis mørke øyeblikk, mer enn å angripe og sjikanere noens seksuelle legning, var først og fremst et verbalt overgrep på fotballens verdigrunnlag, etikk og folkeskikk.

KONSEKVENSEN AV Å uttrykke ordene "jævla soper" en søndagskveld i Eliteserien er derfor sanksjonert på en forebyggende måte. Med fire kampers karantene vet vi at det ikke lenger er greit å bedrive sjikane, hets og mobbing på fotballbanen.

Det er en god avgjørelse, nå vet vi hvor grensa går.

Det er viktig både for fotballen, Flamur Kastrati og veldig, veldig mange andre.

KASTRATIS "JÆVLA SOPER", da fokuset i norsk toppfotball handlet om å stoppe rasismen, synliggjorde det virkelige omfanget av diskriminering, mobbing og sjikane på fotballbanen. Kanskje "STOPP Rasismen bør utvide grensene og mandatet til #STOPP Nå!

Underforstått, stopp rasismen, stopp mobbinga, stopp diskrimineringa stopp sjikanen – #STOPP Dritten!

Det høres ikke pent ut, men noen må si det.

Det er gjerne sånn.

RASISME DEFINERES SOM holdninger, tanker og ideer der mennesker kategoriseres etter rase og etnisitet, og at noen grupper er mer verd enn andre. Diskriminering og fremmedfrykt er nær tilknyttede begreper. Det florerer i samfunnet og verden som sådan, inkludert fotballen og idretten.

Derfor ser vi knelingen før kampstart verden rundt.

Det er trist at Astrid Uhrenholdt Jacobsen og andre norske idrettsstjerner ikke skjønner det og sier ja til slike politiske markeringer i OL.

SANNHETEN BETYR NOE om du hører den. Sannheten om de underliggende strømningene i norsk fotball er dyster og veldig mye verre enn spredte rasistiske tilrop i Ålesund, Sandefjord og Kristiansand.

  • Sannheten er at Flamur Kastrati dessverre ikke er alene.
  • Sannheten er at det NRK Sport har tatt opp i Dagsrevyen denne uka, om de to Drammens-gutta som har følt diskrimineringen på kroppen, bare er en liten del av det store mørke bildet.
  • Sannheten er at rasismen ikke går fra hvit til svart, men på tvers av etnisitet og alle hudfarger.
  • Sannheten er at mobbing, hets og sjikane i mange miljøer er regelen, ikke unntaket. Sannheten, selv om du ikke liker å høre den, er derfor mye verre enn du tro.

Sannheten er rett og slett jævlig

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer