I RUTE: Petter Northug vet hva han holder på med og har fått gode bekreftelser den siste måneden på at han er i ferd med å finne tilbake til seg selv. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I RUTE: Petter Northug vet hva han holder på med og har fått gode bekreftelser den siste måneden på at han er i ferd med å finne tilbake til seg selv. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Petter Northugs nye treningsplan

Sannheten om Northugs form: Rennet og testene som motsier alt han har sagt

Selv om Petter Northug snakker ned sin egen form og opp sin egen vekt, er Mosvik-ekspressen godt i rute til den kommende OL-sesongen. Northug har gjort flere endringer i treningsopplegget og har fått mange gode svar.

(Dagbladet): - Jeg har aldri vært i dårligere form enn jeg er i nå, sa Petter Northug til Dagbladet under Toppidrettsveka forrige måned.

Samtalen fant sted mellom prologen og kvartfinalen i forbindelse med sprinten i Aure, og det var vanskelig å lese ut ifra kroppsspråket hva Mosvik-ekspressen faktisk mente.

Det framsto først og fremst som en sedvanlig Northug-spøk, men de skuffende resultatene i de påfølgende rennene var ikke betryggende.

19. august, på siste dag i Toppidrettsevka, viste imidlertid Petter Northug at det ikke er noen grunn til bekymring og at han umulig kan være i sitt livs verste form.

På hjemmebane i Trondheim under Toppidrettsveka startet han langt bak i køa, som nr. 28 på den avsluttende jaktstarten.

I regnet kjempet Northug seg opp plass for plass og gjennomførte et av sine beste distanserenn på lang tid. Mosvik-ekspressen klatret godt også i bakkene og gikk seg helt opp fra 28. til 3. plass til slutt.

Blant annet tok Northug inn halvannet minutt på stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo, samtidig som han innhentet og parkerte langrennsstjerner som Iivo Niskanen, Dario Cologna og Matti Heikkinen.

- Petter tuller ikke

Til Dagbladet forteller trener Stig Rune Kveen at det var svært betryggende å se denne positive utviklingen av Northug, som leverte dette praktløpet i august rett etter en problematisk sykdomsperiode.

- Det var så mange gode kapasitetsløpere i det feltet der at det var fullt mulig å gå ifra en Petter i dårlig form, men det klarte de altså ikke. Det var sterkt å gå seg helt opp på 3. plass i den jaktstarten og en fin bekreftelse på at distanseformen er i rute, sier Kveen til Dagbladet.

- Petter tuller ikke når han sier at han ikke er i god form, men han er treningssterk igjen. Nå tåler han mye og er like treningssterk som han var i juli fjor. Det er godt å se. Enda mer betryggende enn jaktstarten under Toppidrettsveka er imidlertid de gode treningsukene han har hatt i etterkant.

Northugs nye plan

Det var i november i fjor, mellom siste høydeopphold før sesongstart og fram til åpningen på Beitostølen, at Northug ble for hard på gasspedalen og trente seg selv i senk.

Det som lignet på en Petter Northug på vei mot sitt livs form, falt i stedet i tusen knas da han - i likhet med lillebror Tomas Northug - gikk på en treningssmell som ødela hele 2016/17-sesongen.

Nå er det ingen spor igjen av problemene i 31-åringens kropp.

- Smellen var ute av kroppen rundt april. Det begynte å løsne litt i noen av turrennene mot slutten av sesongen. Jeg var veldig offensiv i et intervju med Dagbladet i fjor, så jeg skal ikke gå så hardt ut nå. Men jeg er trygg på at Petter kommer til å bli sterk, så lenge han unngår lange sykdoms- og skadeavbrekk. Han er der han bør være, forteller Kveen.

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen under VM i Lahti. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen Vis mer Vis mer

- I fjor var Petter og Tomas ekstremt offensive allerede fra 1. mai. I år er det et bevisst valg at Petter holdt mer igjen med mindre mengdetrening i mai. Petter har lekt seg litt mer med småløp her og der, før han skal bygge seg gradvis opp. Han har vært mindre hissig fra start enn i fjor, da det gikk galt. Pila peker oppover nå, mener treneren.

- Det er kanskje lavere forventninger nå enn før. Det er ikke noe minus. Petter blir mer skjerpet av det.

Lærdommen

Northug dro på et langt høydeopphold i juni, ble syk under Blinkfestivalen og måtte droppe det planlagte høydeoppholdet før Toppidrettsveka. Likevel viste han svært gode takter under den avsluttende jaktstarten der og på trening i ettertid.

Snart drar tidenes mestvinnende herreløper i ski-VM på et nytt høydeopphold på fire uker fram til 1. november. I motsetning til i fjor er planen å dra ned til lavlandet i god tid før Beitostolen, klok av skade.

- Petter er normalt sett god til å holde igjen og unngå å være for hissig, bortsett fra i fjor. Nå tar vi flere døgn i lavlandet før sesongåpningen, for å være på riktig side, forteller trener Kveen.

Tour de Ski er igjen en del av Northugs plan denne sesongen, selv om det kommer tett inn mot OL i Pyeongchang. Mosvik-ekspressen er en av få som har lykkes i å være på topp både i touren og i påfølgende mesterskap i samme sesong.

- Hva er nøkkelen til det?

- Petter har en evne til å ikke bli for ivrig i de første treningsmånedene, bortsett fra i fjor. Han har også en mental evne til å være best når det gjelder og ser på Tour de Ski som en positiv greie med trøkk og forventninger som han trives med.

- Har tjuvtittet på OL-løypene

Også langrennslandslaget har flere døgn i høyden enn tidligere etter at Tor Arne Hetland kom inn som trener, men likevel ikke like mange som Northug. Han har pekt seg ut hvilke distanser han har mest tro på i OL i Pyeongchang: nemlig sprinten og femmila, som begge går i klassisk.

- Petter har tjuvtittet litt på løypene og har god oversikt over hva som venter. Løypene passer ham bra. Petter har en baktanke her med tanke på at både femmila og sprinten er i klassisk og har fokusert litt ekstra på det, forteller Northug-treneren.

- Sprintstafetten, skiathlon og stafett er vel også gode muligheter - med skøyteski under beina?

- Ja, Petter vil gå alt og skøyter naturligvis mye også på trening, men mange av nøkkeløktene går i klassisk, fordi han liker femmila og sprinten i OL så godt.

Utfordringen

Northug er ikke like spikret i den norske mesterskapstroppen som tidligere og må prestere i første halvdel av sesongen for å komme seg til OL i Pyeongchang.

Bredden i Norge er skyhøy, og det blir knallhard kamp om å være én av de fire som får gå hver enkelt distanse.

- Det er en stor utfordring for Norge med den ekstreme bredden som er og så stor konkurransene om OL-plassene, erkjenner Kveen.

- Hvor viktig er det med tidlig klarsignal for å optimalisere forberedelsene tidlig og unngå å måtte legge inn en toppform eksempelvis under NM?

- Det gir så klart en ekstra trygghet om han blir tatt ut tidlig. Samtidig er jeg trygg på at Petter får tidlig grønt lys om han går bra på ski, noe som er planen. Han har en mental styrke og en historikk som taler for egne sjanser, mener Kveen.