Rammet av mystisk tilstand:

Sannheten om sjokket

Maren Lundby (27) er besatt av å hoppe skiflyging. Derfor nekter hun å gi opp hoppkarrieren. At OL-sesongen ryker er et sjokk. Her forteller hun at problemene med vekta startet etter ski-VM i vinter.

TIL TOPPS: Maren Lundby ble første kvinne som vant VM-gull i stor bakke i vinter. Foto: Bjørn Langsem
TIL TOPPS: Maren Lundby ble første kvinne som vant VM-gull i stor bakke i vinter. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært en gradvis prosess. I starten forsto jeg ikke noe. Jeg toppet formen inn mot VM i Oberstdorf. Men etter VM var jeg ikke villig til å ofre noe mer, forteller Lundby, som tok tidenes første VM-gull i stor bakke for kvinner.

Det er ikke uvanlig at hun går opp i vekt etter en sesong. Men denne gangen ble det mer enn vanlig.

- Kroppen responderte helt annerledes enn hva den hadde gjort før, sier hun.

DRAMATISK: Maren Lundby måtte trekke seg fra «Skal vi danse» på grunn av en skade lørdag. Programleder Katrine Moholt hadde medfølelse. Foto: Thomas Andersen / TV 2
DRAMATISK: Maren Lundby måtte trekke seg fra «Skal vi danse» på grunn av en skade lørdag. Programleder Katrine Moholt hadde medfølelse. Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

- Jeg skjønte ikke hvorfor jeg gikk opp i vekt. Ekspertene var tidlig på saken. Vi har hatt en dialog helt siden mars. Jeg har fått god oppfølging - og tatt tester - for å utelukke ulike ting. Det har vært en kontinuerlig prosess, sier Lundby, som trakk seg fra «Skal vi danse» lørdag.

Grunn: Vonde tær.

Alt tyder på at hun opplever det som også har rammet andre toppidrettsutøvere som har drevet med «vektpining». Kroppen får en reaksjon. Du går inn i en tilstand der du legger på deg.

PARTNER: Maren Lundby har operert i tospann med Philip Raabe i «Skal vi danse». Foto: Thomas Andersen / TV 2
PARTNER: Maren Lundby har operert i tospann med Philip Raabe i «Skal vi danse». Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

- Det er en reaksjon på at ting ikke er som før. Årsaken er det ingen som har noe godt svar på, sier 27-åringen.

- Det jeg har fått høre, er at det er vanlig innenfor såkalte vektidretter. Jeg er ikke alene om å oppleve dette. Det i seg selv er en trygghet for meg. Medisinen for å behandle det, er å bruke tid, ikke stresse - og la kroppen ordne opp selv.

- Kjenner du til flere tilfeller fra hoppsporten?

- Det tror jeg at jeg gjør, uten å nevne navn. Du har eksempler også innenfor en estetisk idrett som rytmisk gymnastikk. Det handler om folk som har måttet prestere i ung alder, påpeker Lundby.

IMPONERTE: Maren Lundby har to VM-gull og ett OL-gull. Her rett etter Oberstdorf-triumfen i vinter. Hun imponerte verden og var best da det gjaldt. Foto: Bjørn Langsem
IMPONERTE: Maren Lundby har to VM-gull og ett OL-gull. Her rett etter Oberstdorf-triumfen i vinter. Hun imponerte verden og var best da det gjaldt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- De som har opplevd det samme, har gitt meg råd om å bruke tida godt. De sier at det kommer til å ordne seg. Men jeg må bare ta tida til hjelp.

TRIUMF: Maren Lundby får ikke sjansen til å gjenta bedriften fra VM når OL arrangeres til vinteren. Foto: Lise Åserud / NTB
TRIUMF: Maren Lundby får ikke sjansen til å gjenta bedriften fra VM når OL arrangeres til vinteren. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Da Lundby skjønte at OL-sesongen gikk i vasken, sto hun fram på Dagsrevyen.

- På forhånd fikk jeg masse spørsmål. Jeg følte jeg gikk rundt og bar på en hemmelighet. Jeg visste inni meg at OL ble vanskelig. Da så jeg ingen grunn til å holde på hemmeligheten lenger.

- Det ble noen tårer i Dagsrevyen?

- Ja, det har vært sårt å prate om. Jeg er lei meg for at sesongen går uten meg. Det er skihopper jeg vil være.

Hun holder fortsatt døra på gløtt med tanke på å delta i enkelte verdenscuprenn. Men først og fremst ser hun på vinteren som opptrening til framtida.

Drømmen er å hoppe skiflyging.

EMOSJONELT: Det ble emosjonelt under Maren Lundbys dans i TV 2-programmet «Skal vi danse». Bilder med tillatelse fra TV 2 Vis mer

- Jeg skal legge en plan for hvordan jeg skal komme tilbake. Det har vi ikke gjort ennå. Noe mer vet jeg ikke. Men det blir en annerledes vinter. Jeg skal jobbe og studere i tillegg.

Hun er tilbake på Lillehammer etter en periode i Oslo. Deltakelsen i «Skal vi danse» var et håp om kanskje å redde OL-sesongen. Slik gikk det ikke.

Lundby blir hyllet for sin åpenhet rundt det som har skjedd. Hun har stortrivdes i «Skal vi danse», men innrømmer at hun aldri vil bli verdensmester i dans. Til slutt måtte hun trekke seg fra TV 2-programmet.

TREKKER SEG: Skihopper Maren Lundby fikk beskjed om at hun ikke lenger kunne danse etter overbelasting i føttene. Video: Sofie Losen / Dagbladet TV Vis mer

- Hva skjedde?

- Jeg kjente at jeg begynte å få vondt i beina. Jeg fikk en stressreaksjon i to av tærne. Det er ikke brudd, men det kunne blitt det på sikt. Jeg hadde ingen mulighet til å gjøre det jeg skulle, så det ble håpløst.

Lundby og dansepartner Philip Raabe fleipet med at hun kanskje skulle danse fra en rullestol. Det ble med fleipen. Krykker - derimot - må hun fortsatt gå med ei uke til.

- Det er fortsatt litt vondt i det venstre beinet. Jeg går med krykker til det ikke er vondt lenger. Det vil nok gå noen uker før jeg gradvis er tilbake i normal aktivitet igjen. Trening skal fortsatt være prioritet nummer én.

- Du holder døra på gløtt for verdenscupen?

- Det er dumt å lukke døra helt hvis kroppen plutselig skulle begynne å respondere.

- Du har to VM-gull og ett OL-gull. Hva driver deg videre?

- Først og fremst skiflyging. Det er kjipt å gi seg, hvis dette kommer på programmet neste år. Det motiverer meg, sier hun.

EKSPERT: Ina Garthe i Olympiatoppen. Foto: Heiko Junge / NTB
EKSPERT: Ina Garthe i Olympiatoppen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer