Sannhetens øyeblikk

Da sannheten gikk opp for Åge Hareide snudde han ryggen til elendigheten på Ullevaal. Skal akterutseilte Norge melde seg på i VM-kampen trenger han spillere som tør å vinne.

ULLEVAAL (Dagbladet): Midtveis i andre omgang plasserte Åge Hareide høyre pekefinger til tinningen i et desperat forsøk på å få spillerne til å ta kloke valg. Det hjalp ikke. En liten hviterussisk innhopper ved navn Dzianis Sashcheka var nok til å terrorisere Norge.

Og i usikkerhetens kaotiske periode ble vi så engstelige at vi til og med markerte oss vekk på en defensiv dødball.

Til hviterussisk utlikning.

-  Vi slapp inn det målet fordi vi var sløve i markeringene, sier Hareide.

Og:

-  Selvfølgelig er det ikke godt nok. Vi må slutte med å gi bort mål på denne måten.

Ledelsen skapte frykt

Det var mye annet som ikke var godt nok også. Etter som kampen gikk ble det faktisk mer og mer. Og det skremmende er at vi faktisk ga det bort da vi hadde ledelsen og den defensive kontrollen. Og altså ikke trengte å gjøre annet enn å pakke kampen klokt inn til tre poeng.

-  Det er helt OK at folk piper mot oss etter en kamp som denne, sier Åge Hareide til Dagbladet. -  Vi kan ikke forvente at vi blir klappet av Ullevaal når vi spiller så dårlig. Og hvorfor det skjer - på meg virket det som om spillerne ble engstelige.

-  Da vi skulle ta vare på ledelsen ble vi redde.

Vidar Riseth ga Norge 1- 0 med låret før pause. Hviterussland hadde ikke hatt en eneste målsjanse, og sjøl om Norge aldri så gode ut så kunne dette egentlig ikke gå galt. Men det gjorde det - på verste vis.

Fordi Norge slo fortidas langballer i blinde.

-  Enig, sier Åge Hareide. -  Når du slår langt mot én spiss uten å komme etter med folk blir det håpløst.

Dermed har Åge Hareide sagt at Norge spilte slik Norge ikke skal spille. Nye Norge skal ikke slå langt i panikk. Så hvorfor ble det sånn - hva skjedde?

Skremmende valg

Hviterussland ble jo ikke farlige før vi lot dem bli det.

-  Mulig det så tilfeldig ut, men det er ikke riktig, sier Hareide. -  Selvfølgelig vet gutta hvor de skal spille ballen. Men vi gjorde mange dårlige valg i denne kampen. Og det var svært få som spilte opp mot det jeg vet de kan.

Mot slutten spilte alle i desperasjon. Da det hadde gått opp for dem at kampen faktisk var på vei i grøfta. Og slik skapte vi sluttminuttenes enorme målsjanser. I ren panikk.

-  Si hva du vil, men sjansene var i hvert fall enorme, sier Hareide. -  Jeg kan ikke skjønne hvorfor vi ikke scoret. Men de havnet kanskje hos feil mann - Claus Lundekvam er jo midtstopper.

-  Men selvfølgelig - skal du vinne VM-kamper må du score på slike sjanser.

Etterlyser vinnervilje

Frode Johnsen og Morten Gamst Pedersen ble nevnt ved navn av Åge Hareide i går kveld. De fikk litt ros for vilje og duellkraft. Men ellers sviktet det stort sett over hele banen.

Både når det gjaldt presisjon, løpskraft og muskelstyrke.

-  Vi trenger mer vinnervilje og duellkraft i laget, innrømmer Hareide.

-  Nå må jeg gå kraftig inn og se hva jeg kan gjøre.

Åge Hareide sa i går kveld at bare en dobbeltseier mot Skottland (B) og Slovenia (H) i oktober kan få Norge tilbake på sporet.

-  Med bare ett poeng på de to første kampene må vi ha seks til for å kunne gå til vinterpausen med ett visst håp. det sier seg sjøl. Og skal vi klare det må jeg finne fram til de spillerne som kan takle den motgangen vi nå opplever.

-  Når vi møter Skottland på Hamden Park må vi ha folk som tåler trøkket.

Trenger nye spillere

Men tåler Åge Hareide det? Trøkket?

-  Jeg er nødt til å takle dette også. Jeg har fått mye ros og vært glad for det - nå står det svart på hvitt at vi ikke er gode nok. Men vi kan ikke bli redde sjøl om vi opplever denne motgangen.

-  Sjøl i den motgangen vi har nå kan vi ikke kaste alt over bord.

SANNHETEN: Hviterussland utlikner til 1- 1, Thomas Myhre er utspilt, publikum fortviler, Norge står med bare ett poeng på to kamper i VM-kvalifiseringen - og det er nærmest umulig å se igjen noe av det som tidlig på året kaltes Nye Norge.