MOT ALLE ODDS: Tallknuserne i Norsk Regnesentral finner ikke stor sannsynlighet for at England snur trenden og vinner VM i Sør-Afrika.Foto: SCANPIX/REUTERS/Carlos Barria
MOT ALLE ODDS: Tallknuserne i Norsk Regnesentral finner ikke stor sannsynlighet for at England snur trenden og vinner VM i Sør-Afrika.Foto: SCANPIX/REUTERS/Carlos BarriaVis mer

Sannsynligheten for at England vinner VM: 3,4 prosent

Regnesentralen levner Uruguay større sjanse.

||| (Dagbladet): Selv de antatt svakeste lagene i Sør-Afrika kan med god organisering og litt flaks stjele poeng fra de antatt beste.

Sveits' sjokkseier mot Spania var nok et eksempel på fotballens uforutsigbarhet, og sånn sett er det en utakknemlig øvelse å skulle tippe hvordan det pågående mesterskapet i 2010 vil ende.

Tallknuserne i Norsk Regnesentral gjør likevel et helhjertet forsøk. Og resultatet er ikke lystig lesning for mange av de store nasjonene.

Englands sjanser for å vinne VM etter de første to rundene er ifølge regnesentralen 3,4 prosent, sjansene for at de kommer til finalen og taper, 3,7 prosent.

Frankrikes vinnersjanser beregnes nå til 0,1 prosent etter bare ett poeng på to kamper.

Best av alle akkurat nå ligger Argentina an, med 22,4 prosents sjanse for førsteplass.

Ekspertvurderinger
Sannsynlighetene beregnes ved at alle resterende kamper i turneringen simuleres, spilles på en datamaskin, 5000 ganger. Ut fra disse kunstige kampene beregnes lagenes sjanser til å vinne turneringa, vinne gruppa, komme til finale og så videre.

Utfallet av hver enkelt kamp vil være avhengig av styrken til de to lagene som møtes, men også ha et element av tilfeldighet.

Lagenes styrketall er tallfestet av ekspertvurderingene til 14 eksperter fra TV 2 Sporten.

- Hvert lag har sitt styrketall basert på tips fra disse 14 ekspertene. Når mesterskapet begynner kommer de virkelige kampene inn i beregningen, og da justeres styrketallet i henhold til det. Kampene vektes mot forhåndstipsene, og de faktiske resultatene blir viktigere og viktigere etter hvert, sier Magne Aldrin i Norsk Regnesentral til Dagbladet.

DE SISTE BEREGNINGER: Det eneste laget uten noen som helst mulighet til å vinne VM, er Kamerun.Faksimile: http://vm.nr.no
DE SISTE BEREGNINGER: Det eneste laget uten noen som helst mulighet til å vinne VM, er Kamerun.Faksimile: http://vm.nr.no Vis mer

- Styrketallet forandres hver dag etter kampene. Når det er fastsatt, simulerer vi hele turneringen 5000 ganger. Så ser vi hvor mange ganger Brasil endte som vinner, hvor mange ganger Spania endte som vinner og så videre. Da Spania tapte mot Sveits fikk de litt dårligere styrketall, men betydelig mindre sjanser til å vinne VM. Ikke fordi de regnes som veldig mye dårligere enn før VM, men fordi de har tapt en kamp som gjør at det er en reell mulighet for at de ikke går videre fra gruppespillet, sier han.

Treffsikkert
Aldrin forteller at beregningene historisk sett er ganske treffsikre

- Jeg var med i en konkurranse med 500 deltakere i Aftenposten som gikk på enkeltkamper, og da vant jeg. Jeg tippet ofte 1-0 til favoritten i enkeltkampene. Det slår oftere til enn 3-2 og 4-3, sier han.

- Noen vil si det er meningsløst med slike beregninger, ettersom fotballen er så uforutsigbar. Hva sier du til det?

- En typisk kommentar er at dette bare er tull, og at alle lag har like stor sjanse. Men du har ikke veldig greie på fotball hvis du påstår at Nord-Korea har like store sjanser som Brasil.

- Blir det litt snevert å basere styrketallene på bare eksperttips?

- Vi kunne brukt kvalikkampene, men de ble spilt for ett og to år siden. Vi kunne brukt privatkamper, men hvor mye betyr de? Det hadde gått an, men ville vært vanskelig å sette i system. Disse ekspertene ble spurt like etter at siste FIFA-ranking var offentliggjort, og kunne dermed ta med all tilgjengelig info på det tidspunktet. I tillegg får man tatt hensyn til at lag som Tyskland gjerne gjør det bra i turneringer, påpeker Aldrin.

Så gjenstår det å se om det ender med at Tyskland vinner til slutt denne gangen, eller om Argentina klarer å omgjøre sannsynlighet til virkelighet.