EN AV GUTTA:  Petter Northug i ny konkurransedrakt. Hva han bruker som undertøy, er definitivt ikke spørsmålet foran dagens 15 km. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
EN AV GUTTA: Petter Northug i ny konkurransedrakt. Hva han bruker som undertøy, er definitivt ikke spørsmålet foran dagens 15 km. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Sånt gjør bare gutta

Nå spørs det bare om Petter starter med susp på dagens 15km.


MENS diskusjonen går om sexisme i mediedekningen av de norske langrennsjentene, kommer NRK-veteranen Karen Marie Ellefsen med syretesten på den virkelige likestillingen i norsk toppidrett:

- Jeg tror ikke at Norge ville vært moden for en kvinnelig Petter Northug ennå, sier hun i et intervju med Adresseavisen, og har nok rett.

For det er vrient å se for seg de vennlige, imøtekommende langrennsjentene Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen bli erstattet på pressekonferansen før torsdagens revansje i stafetten av en røft fleipende Petter. Det ville omtrent vært som om å oppleve en tilsynelatende grenseløs Linn Skåber spille den grovt karikerte utgaven av seg selv i TV-serien "Hjerte til hjerte".

Dengang grudde også den privat forholdsvis freske Linn seg til hvert eneste opptak ettersom serien i medgangen pisket seg selv opp i stadig mer pinlige episoder.

SELVSAGT er det greit for oss alle å kunne bli flaue over vår egen oppførsel. I hvert fall om det ubehaget som plutselig skyller rødt opp i ansiktet, kommer av seg selv fordi vi merker at vi bryter sosiale normer med virkelig verdi for fellesskapet:

•• Akkurat det gjelder definitivt ikke hva som blir sett på som passende oppførsel av gutter og jenter.

Det er derfor en VG-reporter forhåpentligvis sitter skamfull igjen i Falun etter å ha spurt på en pressekonferanse nylig hvilken truse langrennjentene skulle bruke i den påfølgende konkurransen.

I beste fall ble det spørsmålet parkert der og da av de andre journalistene. Noen i salen kunne ha sagt at nå er det nok. Selv i nettavisenes kontinuerlige jag etter stadig nye fortellinger, går det fortsatt en grense for hva som kan defineres innenfor begrepene  "nyheter og underholdning".

MEN  i det gutterommet som for anledningen var bygget om til pressesal i Falun. var det ingen som grep inn. Kanskje fordi de yngste journalistene syntes spørsmålet var røft og vågalt; kanskje fordi veteranene var for kollegialt høflige. Uansett var det en pressekonferanse der menn hadde definisjonsmakten og bestemte hvilke spørsmål Norges beste kvinnelige idrettsutøvere forventes å svare artig på.

I et slikt svett gutterom blir en ny norsk gjennomsiktig konkurransedrakt en gylden åpning til å spørre hvilken truse skijentene skulle gå med. Selv dristige Linn Skåber var altså for anledningen erstattet med Henriette Steensrup sin enda mer frittalende Edel, uten tanke på at ingen i salen ville ha spurt om Petter Northug planlegger å bruke susp på dagens 15 km fri.

Når "Dritseint med Edel" setter standarden for en pressekonferanse med små og store VM-nyheter, blir skjulte drømmer om å finne G-punktet lett til spørsmål om G-strengen. Da er det samtidig i tolvte time for å sjekke hvorvidt det er sunt at vi gutta fremdeles får bestemme nesten alt om hva som hører hjemme i sportsjournalistikken.

DET er dette Karen Marie Ellefsen skjønner. Selv om hun står stødig i enda et mesterskap og de ulike TV-studioene de siste årene er blitt rigget opp med drivende dyktige unge kvinnelige journalister, er sportsnyhetene fortsatt regnet som mennenes marked. Med sportens stadig større kulturelle betydning, speiler en slik forskjellsbehandling av jenter og gutter også hele det norske samfunnet.

Det har allerede skijentene tydelig fortalt at de liker svært dårlig, og det er en bra start på å få til en endring.

For der det greit går an å bomme på smøring i snøværet, er det stusslig om vi fortsatt skusler bort verdien av å ha et Norge med like muligheter og respekt uansett kjønn.