- Sånt man drømmer om som niåring

Flindt Bjerg gråt for kvalikplassen.

(Dagbladet.no): Odd Grenland – Fredrikstad 2-0.

Premissene var klare før Fredrikstad gjestet Skien i kveld. Odd måtte vinne for å klare kvalikplassen, og Lyn måtte hjelpe til ved å slå Start i Oslo.

Og da meldingene om Lyn-mål på Ullevaal tikket inn tidlig i første omgang, da steg jubelen og stemningen på Skagerak Arena.

Odd-spillerne fulgte opp med å gi dramaet en lykkelig slutt. Med ti mann nedkjempet de hvite et blodfattig Fredrikstad, og sikret seg nok en omkamp for videre Tippeligaliv.

- Det er helt fantastisk, men det er spillerne du skal gratulere, sier Ove Flindt Bjerg til TV 2 like etter kampslutt.

Med en tåre i øyekroken forteller han om en utrolig kveld i Skien, der over ni tusen tilskuere dukket opp for å støtte hjemmelaget.

- Fantastisk fotball med ni tusen på tribunen, det er sånt man drømmer om som niåring, sier Bjerg.

Om treneren var opptatt av å hylle spillerne, var spillerne vel så opptatt av å hylle treneren.

- Sånt man drømmer om som niåring

- Vi har jobba oss langsomt ut av en dårlig periode, og mannen ved siden av meg skal ha en stor del av æren for det, sier kaptein Tommy Svindal Larsen om dansken ved sin side.

- Det kommer en tid etter sesongen da status skal gjøres opp, og da syns jeg de som virkelig har peiling på fotball skal få fortsette her, sier Svindal Larsen, med klar adresse til de som bestemmer over trenerframtiden i Odd.

Også Svindal Larsen mener stemningen var fantastisk på Skagerak Arena, men mener det er sånn det alltid bør være i Skien.

- Jeg håper hver og en av spillere, ledere og tilskuere husker dette og vet hvordan det skal gjøres i framtida. Hvorfor skal ikke lista ligge her? spør kapteinen.

- Tenker ingenting på Start

Med fire mål på tre kamper har Stefan Bärlin vært sentral i innspurten som har reddet plassen for Odd, og sendt hans gamle lagkamerater i Start ned til Adeccoligaen.

I dag scoret Bärlin igjen.

- Jeg tenker ingenting på at Start rykker ned, nå tenker jeg bare på at vi klarte kvalikplassen, sier svensken, før han får kjent litt bedre etter:

AV SINE EGNE: Stefan Bärlin gjorde det i kveld igjen, scoret for Odd, og gjorde livet surt for gamle lagkamerater i Start. Foto: BIRTE ULVESETH/SCANPIX
AV SINE EGNE: Stefan Bärlin gjorde det i kveld igjen, scoret for Odd, og gjorde livet surt for gamle lagkamerater i Start. Foto: BIRTE ULVESETH/SCANPIX Vis mer

- Jeg lider med Startgutta. De fortjener ikke å rykke ned, men sånn er fotball, sier Bärlin.

Etter at Flindt Bjerg kom for å redde Odd, har laget gått fra to stygge tap, til tre strake seire på slutten av sesongen.

Torjus Hansén mener dansken har hatt stor betydning for snuoperasjonen.

- Vi åpnet veldig dårlig, og tapene mot Viking og RBK var harde trøkker. Men vi reiste oss, og dette er en helt utrolig opplevelse, sier Hansén.

Han er enig i at spillerne skal ha mye av æren, men mener de har trengt hjelpen Flindt Bjerg har gitt.

- Han har pratet mye med oss, vært en venn og et medmenneske. Det er sjelden vi får sånne opplevelser her, sier Hansén om jubelkvelden.

Drømmestart

Publikum hadde akkurat fått satt seg etter meldingen om at Lyn hadde tatt ledelsen over Start, da Espen Ruud sendte «Oddrane» til himmels.

- Sånt man drømmer om som niåring

Tommy Svindal Larsen ble felt på tjue meter, og ringreven dro fram en genistrek.

Liggende tok han frisparket lynkjapt, og sendte Ruud gjennom på blank. Alene med Shaaban gjorde Ruud kort prosess, og dunket ballen i nettet.

Fem minutter senere ble det bare bedre i Skien.

Lyn doblet ledelsen på Ullevaal, og Odd doblet ledelsen på Skagerak. Et flott innlegg fra Könönen ble headet tilbake inn foran mål av Zbynek Pospech, og der sto Stefan Bärlin klar.

Svensken smalt ballen over streken, og sendte med det sine tidligere lagkamerater i Start mot direkte nedrykk.

Dramaet var på vei mot en lykkelig slutt for Odd, til tross for at Start reduserte før pause (uten at speaker på Skagerak gjorde noe stort poeng ut av det).

Redusert til ti 

Fem minutter ut i den andre omgangen tok historien en ny og dramatisk vending.

Tuomo Könönen fikk gult kort etter en takling bakfra på Elyounoussi i første omgang, og nå havnet han i trøbbel igjen. Fredrikstad kontret, og Könönen snublet Elyounoussi overende på nytt.

Dommer Tom Henning Øvrebø var ikke i tvil, og sendte Könönen i dusjen med sitt andre gule.

Odd var redusert til ti mann i kampen for å overleve i Tippeligaen, og senket laget for å trygge seieren.

Gjorde jobben, fikk hjelpen

Fredrikstad fikk mer kontroll over ballen etter utvisningen, men Odd skapte omgangens første store sjanse.

Tommy Svindal Larsen gjorde nok en god jobb på midten, og sendte Zbynek Pospech gjennom med en stikker.

Pospech kom seg til god avslutningsposisjon, men skjøt like over fra skrått hold.

Og da jubelen steg for enda en Lyn-scoring tjue minutter før slutt, startet bølgen på tribunene, og den stoppet ikke før spillerne selv kunne slippe jubelen løs.

Odd gjorde jobben med ti mann i Skien, og Lyn slaktet Start i Oslo.

Nå er det duket for kvalikkamper mot Glimt fra Bodø. Ove Flindt Bjerg advarer dem som tror Tippeliga-plassen er sikret før de to er spilt.

- Det er ingenting som heter formaliteter i fotball, de som tror det aner ikke hva de snakker om. Det blir to harde kamper, sier dansken.

DRØMMEÅPNING: Ti minutter tok det før Espen Ruud startet det som skulle bl en stor kveld for Odd.
JUBEL: Tommy Svindal Larsen, målvakt Rune Almenning Jarstein og trener Ove Flindt Bjerg omfavner hverandre etter at Odd unngikk direkte nedrykk.