Sår tvil om Solskjær er riktig mann for Manchester United

Den britiske journalisten Miguel Delaney går hardt ut mot Manchester United-ledelsen, og stiller spørsmålet: Var det riktig å ansette Ole Gunnar Solskjær?

UNDER PRESS: Ole Gunnar Solskjær, her avbildet før Manchester Uniteds stygge 0-4-tap for Everton, har fått en rekke kritiske spørsmål den siste tiden. Foto: Action Images.
UNDER PRESS: Ole Gunnar Solskjær, her avbildet før Manchester Uniteds stygge 0-4-tap for Everton, har fått en rekke kritiske spørsmål den siste tiden. Foto: Action Images.Vis mer

Og det spørsmålet har allerede nordmannen måtte svare på.

På tirsdagens pressekonferanse i forbindelse med kveldens Manchester-derby, som endte med et 0-2-tap, fikk Ole Gunnar Solskjær på om han var riktig mann for Manchester United.

- Jeg vil gjerne si ja, men det er ikke opp til meg å si det. Jeg stoler selvfølgelig på meg selv og laget, og jeg er klar for oppgaven. Jeg vet det er en stor utfordring, svarte han.

Den irske, anerkjente journalisten Miguel Delaney stoler ikke i like stor grad på Solskjær som Solskjær stoler på seg selv. I en spalte for Independent, tar han et oppgjør med hva som har blitt gjort galt - over lang tid - fra Manchester United-ledelsens side, hva som blir de røde djevlenes store utfordring for å bli blant de beste igjen, og snakker om hvorvidt Solskjær er riktig mann til å ta dem dit.

Han er ikke sikker på det.

Peker på Eliteserien

Etter at Solskjær kom til klubben, er det bare to lag som har tatt flere poeng i ligaen enn Manchester United (Liverpool og Manchester City). Vitamininnsprøytningen etter at Solskjær tok over for José Mourinho var åpenbar, men ting har gått tråere den siste tiden.

Manchester United er ute av både FA cupen og Champions League, i tillegg til at de er bakpå i kampen om en topp fire-plassering som gir Mesterliga-spill neste sesong. Solskjær & co. er i skrivende stund på 6. plass, og luka opp til Tottenham på 3. plass, ble enda større etter at London-laget slet seg til tre poeng mot Brighton tirsdag kveld.

Delaney mener Solskjær godt kan ende opp som en suksessfull manager, men at ansettelsen av nordmannen er basert mer på følelser og ren spådom, noe som ikke passer seg for en klubb av Uniteds størrelse.

- Status nå er at en av de største klubbene i verden har lagt sin tillit i en manager som bare har hatt suksess på toppnivå i en liga rangert som den 23. beste i Europa, hvor den norske Eliteserien rangeres på UEFAs oversikt, like foran de hjemlige ligaene i Kasakhstan og Aserbajdsjan, påpeker Delaney.

Men det er først og fremst mot Manchester United-ledelsen, og spesielt direktør Ed Woodward, han retter en pekefinger.

I kveld skal Manchester United i aksjon mot Manchester City. Liverpool-supporterne Dagbladet har snakket med, sa følgende om Solskjær og erkerivalen, før kveldens kamp:

SOLSKJÆR-MAGASINET: Dagbladet tar temperaturen på Liverpool før den superviktige kampen mellom naboene Manchester United og Manchester City. Hva tenker fansen egentlig om sin store rival? Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Mangler fotballklokskap

Delaney skriver at Woodward beskrives av dem som har jobbet med ham som en svært intelligent mann på de fleste områder, men at han i altfor stor grad styres av følelser hva fotball gjelder. Delaney siterer kilder som sier at han er «besatt av overskrifter og humøret til supporterne». Han skriver også at Manchester Uniteds 1-0-seier over Tottenham var avgjørende. Det resultatet skal ha hatt stor påvirkning i avgjørelsen om å gi Solskjær jobben på permanent basis.

- Det var også den første kampen som illustrerte at lagets form ikke kom til å vare. Alle med forståelse for fotball ville tatt det med i beregningen. Alle med tilgang til enkel fotballanalyse, ville sett at kampen var grunn for større bekymringer, som viser seg nå. Istedenfor, brukte United den som grunnlaget for en gigantisk avgjørelse, skriver Delaney, med argumentet at Tottenham egentlig rundspilte Manchester United, og bare en fantastisk David de Gea var forskjellen på lagene.

Nå mener han at Manchester United er ved et veiskille, og at det nå må stakes ut en ny kurs. Og han er klar på at Manchester United er langt fra den første klubben til å være i den situasjonen, og peker på eksempler som Barcelona og Bayern München som klubber som har lyktes ved det samme veiskillet før.

- Det største spørsmålet akkurat nå, er om Manchester United har noe som i det hele tatt er i nærheten av den samme fotballintelligensen, eller om de i det hele tatt henter den inn. Bevisene tilsier at de trolig ikke gjør det, skriver Delaney, og peker på Solskjær-ansettelsen som det klareste beviset på nettopp det.

Manchester Evening News' kommentator, Samuel Luckhurst, vil heller ikke legge all skylda på Solskjær. Som Delaney påpeker Luckhurst at det er et stort lederproblem i klubben, både på banen og over Solskjærs hode.

«Problemet i United er ikke manageren …

… Samme hvilke karakterer det er i laget, er de ikke gode nok. Og de som er sett på som gode nok har ikke karakteren som trengs», skriver han.

Luckhurst mener at hovedproblemet sitter i styret.

- Mangelen på fotballkunnskaper i styret og spillerne er et større problem enn manageren, skriver han i sin spalte i Manchester-avisa.

Forventer en reaksjon

Etter den fantastiske starten på trenerjobben i Manchester har ting gått langt tråere i det siste med 6 tap på det siste 8 kampene.

Sist ble det 0-4 borte hos Everton og etter den kampen skal Solskjær ha vært svært misfornøyd med egne spillere og ifølge Paul Pogba holdt 45-åringen en virkelig tordentale.

- I garderoben lot vi manageren og støtteapparatet snakke, og de fortalte sannheten. Måten vi spilte på og prestasjonen fra meg selv og resten av laget var respektløs. Vi respekterte ikke oss selv, klubben eller fansen, forteller Pogba til Sky Sports.

Samtidig melder lokalavisa Manchester Evening News (MEN) at harmonien i United-garderoben har begynt å avta. Solskjær tok med seg latter og smil til klubben da han ble hentet inn i desember, noe som smittet over på flere.

MEN hevder at noen av spillerne som skapte sur stemning med José Mourinho ved roret, har begynt å surne igjen. Samtidig meldes det at Solskjær ikke skal være i ferd med å miste garderoben, ifølge en kilde avisa har snakket med.

Hvis denne rapporten stemmer, har Solskjær uansett mye å stri med de neste månedene, for å få United-skuta på rett kjøl igjen.

På kort sikt finnes det uansett ikke en bedre kamp å slå tilbake på enn byderbyet mot Manchester City. Og det har blitt gjentatt til det kjedsommelige, men det er en kamp United sannsynligvis ikke har råd til å tape om de skal ha en sjanse til topp 4.

Selv om de lyseblå er store favoritter i jakten på ligagull, forventer Ole Gunnar Solskjær en reaksjon etter ydmykelsen på Goodison Park.

- Det er den beste kampen vi kunne bedt om nå, med sårede spillere. Vi hadde møter etter kampen og du kunne se at alle spillerne definitivt er skuffet og virkelig såret over den forestillingen. City er derfor perfekt. Du kan ikke gjemme deg på banen, det har jeg sagt mange ganger, sier Solskjær.