Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sår tvil om stjerne-trioens lojalitet til Sveits

Xhaka, Shaqiri og Behrami forsvarer seg på to fronter.

INNVANDRERBAKGRUNN: Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka (venstre) og Valon Behrami måtte tåle hets fra de albanske supporterne da Sveits møtte Albania i VM-kvaliken. Men heller ikke i Sveits er det enkelt. Foto: SCANPIX/AP/Keystone/Samuel Truempy
INNVANDRERBAKGRUNN: Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka (venstre) og Valon Behrami måtte tåle hets fra de albanske supporterne da Sveits møtte Albania i VM-kvaliken. Men heller ikke i Sveits er det enkelt. Foto: SCANPIX/AP/Keystone/Samuel Truempy Vis mer

BERN (Dagbladet): Det vakte oppsikt da Sveits-stjerne Granit Xhaka ble beskyldt for å ha bommet med vilje i kampen mot Albania forrige kvalikrunde.

Xhaka har senere avvist at det var tilfelle, men i Sveits får både han, Xherdan Shakiri og Valon Behrami stor oppmerksomhet for sine sterke bånd til opphavslandet sitt.

Xhaka bommet kanskje ikke med vilje, men etter å ha blitt pepet ut av de albanske supporterne kampen gjennom, skrev han et åpent brev til dem der han uttrykte sin kjærlighet til folket og landet.

Xhaka, Shakiri og Behrami har samtidig alle vært forkjempere for at Fifa skal la Kosovo spille offisielle privatkamper - noe de ble nektet etter protester fra Serbia, og de venter fortsatt.

Forsvares av Hitzfeld Det har gått så langt at sveitsiske medier har antydet tvil om spillernes lojalitet.

Trener Ottmar Hitzfeld måtte nylig svare på spørsmål om han frykter at stjernene vil forsvinne dersom Kosovo oppnår full Fifa-status.

- Det kan ta lang tid. Og jeg tror ikke disse spillerne ville byttet lag. De har sterke følelser for Sveits, de trives og kan oppnå mer sammen med oss. Hadde ikke Sveits havnet i samme gruppe som Albania, hadde ikke denne diskusjonen vært der, sier tyskeren til Tages Anzeiger.

- De ble angrepet før Albania-kampen, de ble kalt forrædere, og det sårer. For folk på utsiden kan det være vanskelig å forstå hvordan det er å ha innvandrerbakgrunn. Som tysker i Sveits burde kanskje jeg også være fornærmet, men familien min blir ikke berørt av dette, sier Hitzfeld.

Berisha forstår Norske Valon Berisha har røtter i samme området, og også han føler sterk tilkytning til det kosovoalbanske folket.

- Jeg synes det er kjekt at de får oppmerksomhet for at de bryr seg om hjemlandet, jeg har også et sterkt forhold til landet. Jeg er årlig nede og besøker familien min der nede, og har sterke bånd til dem, sier Berisha til Dagbladet.

- Fotballmessig har jeg fulgt litt med, men ikke ekstremt mye, sier han.

I Sveits ble det stilt spørsmål ved lojaliteten til Granit Xhaka etter kampen mot Albania. Det har aldri Berisha opplevd i Norge.

- Det har ikke vært tilfelle, og det har aldri vært noe spørsmål i det hele tatt, sier Berisha, som forøvrig ble født i Sverige og spilt u-lagsfotball for Norge siden 15-årsalderen.

PS! Kosovos status er satt på vent etter at et Fifa-møte om saken ble utsatt i september. Kosovo er ikke medlem av Fifa eller Uefa, og det serbiske forbundet har arbeidet mot at landslaget skal få spille offisielle privatkamper.