Sara Nordenstam kapret bronse i natt

BEIJING: - Utrolig å få min beste tid i en OL-finale.

BEIJING/OSLO (Dagbladet.no): Sara Nordenstam svømte inn til en høyst respektabel tredjeplass i OL-finalen i 200 meter bryst i natt norsk tid.

- Det er fantastisk artig, er det første hun sier til Dagbladet.no når hun kommer opp av vannet etter bragden.

Tiden var 2.23,02, som både er europeisk rekord og holdt til en bronse.

- Og utrolig artig å få min beste tid i en OL-finale, legger hun til før hun legger i vei til medaljeutdelingen.

Gullet gikk til amerikaneren Rebecca Soni, med tiden  2.20,22 og sølvet til Leisel Jones fra Australia på tiden 2.22,05, under ett sekund foran Nordenstam.  

Hørte på Harry Potter

Sara fikk en middels start på finalen, men var likevel nummer fire til første vending. Den fjerdeplassen beholdt hun på de to neste vendingene, mens Jones og Soni suste fra i tet.

Men akkurat som i semifinalen gjorde Nordenstam det fryktelig sterkt på de siste 50 meterne. Både hun og Jukic tok innpå Jones, og på de siste meterne dro Sara forbi østerrikeren også.

Til dette mesterskapets mest overraskende norske medalje.

Sara Nordenstam kapret bronse i natt

Hun innrømmer at hun har vært svært nervøs før finalen.

- Jeg har bare sovet noe noen få timer i natt, jeg våknet flere timer før vekkeklokka ringte. Jeg var utrolig spent, sier Nordenstam.

Hun klarte likevel å holde tankene på finalen i sjakk ved hjelp av triks hun har lært av vår sølvgutt Alexander Dale Oen.

- Jeg har mye å takke ham for. Han har lært meg flere triks for å klare å holde konsentrasjonen på meg selv og min teknikk, og ikke konkurrentene. Jeg hørte faktisk på Harry Potter på lydbok helt frem til bare minutter før finalen, for å holde tankene unna, forklarer hun.

Europeisk rekord 

Hun kvalifiserte i går for finalen på 200-meter bryst med å sette europeisk rekord på tida 2.23,79. Så seint under EM i Eindhoven i vår hadde Nordenstam ei tid på 2,36.

Forskjellen på 13 sekunder sier det meste om hvor fantastisk framgangen er.

- Hvem hadde trodd at jeg skulle sette europarekord, selv om jeg bare hadde den i fire minutter? Det er ikke mange som har klart det, slo Nordenstam fast overfor NTB i går.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

I dag tok hun rekorden tilbake, samtidig som hun vant bronsen på de siste meterne foran nettopp østerrikske Mirna Jukic som snøt henne for rekordtida i går.

Nå er Sara Nordestam fra Lambertseter Svømmeklubb tidenes femte raskeste på distansen gjennom tidene. Rebecca Soni fra USA vant gull på ny verdensrekord 2.20,22, foran australske Leisel Jones.

Men det var den norske svømmeren i bane 6 som sto for den mest oppsiktsvekkende prestasjonen.

Hun var nummer fire ved passering både 50, 100 og 150 meter, men passerte østerrikske Mirna Jukic på den siste lengden og slo henne med 22 hundredels sekund.

Lukket øynene i vendingene

Selve løpet gikk akkurat som hun hadde planlagt. Nordenstam lå på fjerdeplass hele veien, men med en fantastisk innspurt de siste 50 meterne knep hun bronsemedaljen.

- Jeg så at Leisel Jones var foran meg, men det måtte jeg regne med. Jeg lukket øynene på hver vending for å ikke se de andre konkurrentene og hvordan jeg lå an i forhold til dem. Å slå i veggen og snu seg å se at en har vunnet medalje er en helt ubeskrivelig følelse. Jeg finner ikke ord, sier den ellers så pratsomme jenta.

Verdensrekord

Vinneren Rebecca Soni fra USA og nevnte Jones var suverene i finalen, og Soni klokket inn til verdensrekord på tiden 2.2022. Men for Nordenstam var bronsen god som gull.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg jeg skulle ha sjanse på en medalje, selv om jeg kan innrømme nå at jeg selv hadde som mål å nå finalen. Bronsen i dag er som gull for meg, det er mye mer enn jeg hadde turt å håpe på, sier 25-åringen.

Nordenstam har trivdes som fisken i vannet under OL og har satt følgende rekorder, ifølge en oversikt gjort av NTB:

200 meter bryst:

Kvalifisering 13/8: 2.24,47, nordisk rekord.

Semifinale 14/8: 2.23,79, europeisk rekord i noen minutter.

Finale 15/8: 2.23,02, europeisk rekord (OL-bronse).200 meter medley:

Kvalifisering, 11/8: 2.15,13, norsk rekord.400 meter medley:

Kvalifisering, 9/8: 4.40,28, nordisk rekord.

DEN FØRSTE JUBELEN: Her jubler den ferske bronsevinneren (nederst til høyre i bildet).
HIPP HURRA! De tre vinnerne fra 200 meter bryst for kvinner: Gull til Rebecca Soni (midten), med tiden 2.20,22, sølv til Leisel Jones (høyre) fra Australia på tiden 2.22,05 og bronse til norske Sara Nordenstam på tiden 2.23,02.