HAR BAKKEREKORDEN: Amerikanske Sarah Hendrickson har bakkerekorden i den lille VM-bakken i Predazzo, hvor jentene i dag skal hoppe om VM-gullet. Hennes 108 meter i bakken er enh halvmeter lenger enn gutterekorden på 107,5 meter, satt av Adam Malysz. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP / NTB Scanpix
HAR BAKKEREKORDEN: Amerikanske Sarah Hendrickson har bakkerekorden i den lille VM-bakken i Predazzo, hvor jentene i dag skal hoppe om VM-gullet. Hennes 108 meter i bakken er enh halvmeter lenger enn gutterekorden på 107,5 meter, satt av Adam Malysz. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP / NTB ScanpixVis mer

Sarah (18) har hoppet lenger enn gutta i VM-bakken

Landet på 108 meter.

• Hoppstudio kl. 16: Følg jentene i VM-rennet

(Dagbladet): I dag er hopper jentene om VM-gull i den lille bakken i Val di Fiemme.

Ei amerikansk dame er nok glad for at VM er nettopp der:

Sarah Hendrickson (18) vant begge verdenscuprennene der i fjor. I tillegg satte hun ny bakkerekord. Med 108 meter strakk hun seg en halvmeter lenger enn Adam Malysz, som inntil da hadde hoppet lengst i VM-bakken.

- Jentene er like tøffe - Jeg elsker denne bakken og har god selvtillit før konkurransen, sier Sarah Hendrickson til The Salt Lake Tribune før dagens VM-renn.

Det norske hopplandslagets sportssjef, Clas Brede Bråthen forklarer Hendricksons bakkerekord slik:

- Jentene er like tøffe og like gode til å stå etter lange hopp som gutta er. Det kan faktisk være enklere for dem å stå etter lange hopp, ettersom de er lettere enn gutta, sier Clas Brede Bråthen til Dagbladet - og peker på at jenter har hoppet lenger enn gutta i flere bakker, blant annet i den lille bakken på Lillehammer.

Høyere fart Fordi damene, av fysiske forutsetninger, ikke klarer å utvikle like mye kraft på hoppkanten som gutta, så setter de også utfor høyere opp i ovarennet enn gutta.

Derfor har derfor også høyere fart på hoppkanten.

Under trening i Val di Fiemme har jentene i snitt hatt 3 km/t høyere hastighet i satsøyeblikket på hoppkanten.

Dristig satsbevegelse Men uavhengig av høyere fart mindre påkjenninger i landingsøyeblikket, så er Clas Brede Bråthen uansett imponert over den amerikanske jentas lange svev:

- Sarah hopper veldig fint. Hun er god til å fly og har en kropp som flyr godt gjennom lufta. Men hun har en dristig satsbevegelse, som betyr at hun er avhengig av å treffe 100 prosent på hoppkanten.  Gjør hun det, så flyr hun langt, men samtidig blir hun veldig straffet om hun bommer, sier Clas Brede Bråthen til Dagbladet.

Historisk seier Sarah Hendrickson skrev også historie som vinner av det første offisielle verdensuprennet for damer, i Lysgårdsbakkene på Lillehammer 3. desember 2011.

FAVORITTBAKKE: Sarah Hendrickson trives godt i VM-bakken. Her svever hun under en treningsomgang.  Foto: Barbara Gindl / EPA /NTB Scanpix
FAVORITTBAKKE: Sarah Hendrickson trives godt i VM-bakken. Her svever hun under en treningsomgang. Foto: Barbara Gindl / EPA /NTB Scanpix Vis mer

I gårsdagens treningsomgang i VM-bakken i Val di Fiemme gjorde hun sakene sine bra, og var lengst ned i bakken med hopp på 99 og 102 meter.

- Jeg har veldig lyst på en medalje, men jeg kan ikke la den tanken bli hovedfokus.

Sarah mot Sara Sarah Hendrickson vant verdenscupen sammenlagt i fjor, og selv om hun har bakkerekorden i Val di Fiemme, så kan hun vente seg tøff konkurranse av ei 16 år gammel japansk jente i dag:

Fenomenet Sara Takanashi leder årets verdenscup, hele 290 poeng foran sin amerikanskje konkurrent. Den japanske jenta går også inn i VM med å ha vunnet de fire siste konkurransene, og totalt åtte av sesongens 14 renn.
 
NB! De norske jentene har følgende startnummer i dagens VM-renn:
Maren Lundby nummer 23, Line Jahr 32 og Anette Sagen setter utfor som nummer 39.