Sarah Burke døde av store hjerneskader og hjertestans

29-åringen minnes over hele verden.

(Dagbladet): Fristilsporten er i sorg etter at en av verdens beste utøvere, kanadiske Sarah Burke, døde i går som følge av hodeskadene hun pådro seg i Utah forrige uke.

Burke falt stygt under trening, og livet sto ikke til å redde på sykehus.

Ifølge legene røk en av arteriene i nakken som fører blod til hjernen da 29-åringen falt, noe som førte til blødning i hjernen.

De store hjerneskadene førte til hjertestans, og Burke døde av det som kalles hypoksisk-iskemisk encefalopati.

- Hjertet stoppet der og da på fjellet, sier nevrokirurg Michael Cusimano til TSN.

Han forteller at legene forsøkte å kjøle ned kroppen og hjernen for å begrense skadene, men at livet ikke sto til å redde.

Minnes over hele verden
Sarah Burke har vunnet X-games fire av de fem siste årene, og ble verdensmester i freestyle i 2005. Hun var en av de absolutt fremste freestyle-utøverne i verden.

- Tankene våre går til Sarahs mann Rory og hele familien hennes. Det er vanskelig å forestille seg smerten de går gjennom. Sarah var virkelig en person som levde livet fullt ut, og var et eksempel til etterfølgelse for hele miljøet, sier Peter Judge i det kanadiske fristilforbundet.

- Hun var alltid den som spurte «Hvorfor ikke?». Hvorfor ikke konkurrere med mennene, hvorfor ikke være med i OL?, forteller Judge.

MINNES: Mange skistjerner har uttrykt sorg etter Burkes bortgang. Hun etterlater seg ektemannen Rory.Foto: SCANPIX/AFP/Timothy A. CLARY
MINNES: Mange skistjerner har uttrykt sorg etter Burkes bortgang. Hun etterlater seg ektemannen Rory.Foto: SCANPIX/AFP/Timothy A. CLARY Vis mer

Også kolleger i skisporten sørger over Sarah Burkes bortgang.

- Hun er trolig en av de hyggeligste menneskene jeg har kjent noengang, og det er alt jeg har å si, sier den amerikanske X Games-stjernen David Mirota.

- Sjokkert og trist. Sarah var en virkelig mester i alt hun gjorde, sier OL-fristilutøver Jeremy Bloom.

Familien takknemlig
Den norske snowboarderen Silje Norendal minnet Burke i går på Twitter:

«Hvil i fred Sarah Burke. Vi vil aldri glemme deg».

Ifølge Denver Post skal 29-åringens organer doneres etter hennes eget ønske.

- Familien vil uttrykke sin hjertefølte takknemlighet for all den støtten de har mottatt fra alle menneskene Sarah har berørt, sier Burkes familie i en uttalelse via TSN.