Sarah Burke og mannen ville dø i fjellet

Snakket om lidenskapen i fersk dokumentar.

(Dagbladet): Sarah Burkes familie er i sorg etter at 29-åringen i går døde av de omfattende skadene hun pådro seg etter et fall i halfpipen på trening for ni dager siden.

Blant dem er ektemannen Rory Bushfield. Han er også er en lidenskapelig skientusiast, og The Ski Channel publiserte nylig klipp fra den ferske dokumentaren «Winter» der Burke og Bushfield snakker om sin kjærlighet til skisporten og fjellet.

Videoklippet gir frysninger sett i ettertid av den tragiske ulykken.

- Det er her vi er lykkeligst. Enten det er en X Games-konkurranse, om vi er ute på snøscooter sammen - det er her livet vårt er, i fjellet. Det er en grunn til det. Det er fantastisk, det er der vi møttes, der vi leker, der vi lever, sier Sarah Burke i filmen, før kjæresten bryter inn:

- Og forhåpentligvis der vi vil dø.

- Og der vi vil dø, fastslår Burke.

Behandlingen kostet over tre millioner
I går gikk 29-åringen bort på sykehus i Ohio, etter at legenes forsøk på å berge livet hennes mislyktes.

Ifølge legene røk en av arteriene i nakken som fører blod til hjernen da 29-åringen falt, noe som førte til blødning i hjernen. De store hjerneskadene førte til hjertestans, og Burke døde av det som kalles hypoksisk-iskemisk encefalopati.

- Hjertet stoppet der og da på fjellet, sier nevrokirurg Michael Cusimano til TSN.

Sykehusregningen etter Burkes opphold er samtidig blitt omfattende.

Nå jobber hennes tidligere pr-rådgivere med å få samlet inn penger for å betale de over 3,2 millionene legenes redningsforsøk kostet, skriver National Post.

Det kanadiske fristilforbundet har forsikring for alle utøverne, men de gjelder ikke når de deltar i konkurranser som ikke er under forbundets paraply.

Burke falt i forbindelse med et sponsorarrangement, og det er foreløpig uklart om sponsoren har en forsikring som kan dekke sykehusutgiftene.

President Peter Judge sier til National Post at forbundet likevel skal forsøke å hjelpe, men foreløpig er det satt opp en nettside der Burkes tidligere rådgivere ber om donasjoner til familien.

Ville blitt dekket i Norge
Freestyle-sportssjef i Norges Skiforbund Morten Skarpaas sier til Dagbladet at de norske utøverne er forsikret uansett hvilken sammenheng de bedriver idretten i.

- I Norge fungerer det sånn. Våre løpere, så lenge de representerer Norge, har en utvidet forsikring. Den dekker alle våre representasjonsutøvere. De som er på landslag, dekkes under trening og alt mulig, så for en norsk utøver ville dette vært i orden, sier Skarpaas til Dagbladet.

- Dette skjedde jo også i den bakken hvor det var VM i fjor, påpeker han.

Skarpaas forteller som mange andre at Sarah Burkes bortgang har rammet freestyle-miljøet hardt.

MINNES I SKIMILJØET: Mange skistjerner har uttrykt sorg etter Burkes bortgang.
Foto: SCANPIX/AFP/Timothy A. CLARY
MINNES I SKIMILJØET: Mange skistjerner har uttrykt sorg etter Burkes bortgang. Foto: SCANPIX/AFP/Timothy A. CLARY Vis mer

- Hun var jo sånn som det er blitt sagt, en jente som alltid spurte «Hvorfor ikke?».  Aldri negativ, blid jente, som pushet hele tiden for å bli best, sier han.

Tilsynelatende ufarlig
Peter Judge understreker samtidig at Burkes fall var et tragisk uhell.

- Det var et tilsynelatende ufarlig fall, som ikke på noen måte reflekterte hvor katastrofal skaden viste seg å være, sier forbundspresidenten.

Morten Skarpaas deler det synet.

- Det er bare tragisk, det hele. Det er en risiko med all idrett, men man kan ikke tenke sånn i det daglige. Det kan være farlig å gå på gata også, man kan rammes av uhell. Driver man med dette, så tar man noen sjanser, sier freestyle-sjefen.