- Saras tid i verdensklasse

Ny, norsk svømmesensasjon.

Sara Nordenstam (25) sto for en liten sensasjon da hun svømte seg til OL-semifinale på 200 meter bryst med fjerde beste tid. 2.24,47 er nordisk rekord og bare 0,44 sekunder fra europarekord.

- Jeg er i mitt livs form. Det å svømme inn til fjerde beste tid i forsøket i OL overgår alt annet jeg har vært med på, sa Nordenstam til NTB.

Bare amerikanske Rebecca Soni (2.22,17), australske Leisel Jones (2.23,81) og østerrikske Mirna Jukic (2.24,39) svømte fortere enn henne.

- Jeg kunne nesten ikke tro det var sant. Løpet mitt må ha vært helt optimalt. Det var vanskelig å si hvordan det gikk underveis, for jeg er ikke vant med farten, sa Lambertseter-svømmeren.

Nordenstams sterke tid er sjette best i verden i år. Hun var bare 0,44 bak Agnes Kovacs europeiske rekord på 2.24,03.

- Det var en tid i verdensklasse. Det var kanskje litt i overkant av hva vi hadde trodd, sa sportssjef Petter Løvberg.

Må nullstille seg

Det er semifinale torsdag og finale fredag. Kan hun gjøre det igjen?

- Det vil overraske meg hvis et løp på den tiden ikke vil holde til å gå videre fra semifinalen. Utfordringen blir å nullstille seg. Vi konsentrerer oss nå om at hun skal klare å svømme et like bra løp torsdag, forklarte Løvberg.

Sportssjefen har store forventninger til Nordenstam.

NORSK SENSASJON: Sara Nordenstam hadde god grunn til å juble etter at hun svømte inn til fjerde beste tid i OL-kvalifiseringen på 200 meter bryst. Foto: AP
NORSK SENSASJON: Sara Nordenstam hadde god grunn til å juble etter at hun svømte inn til fjerde beste tid i OL-kvalifiseringen på 200 meter bryst. Foto: AP Vis mer

- Vi har sett at hun er i fantastisk form her nede. Det var bryst hun var tatt ut på til OL. Vi hadde forventninger til henne på 200 meter bryst, sa Løvberg til NTB.

- Nå har hun forbedret seg med cirka sju sekunder siden mai.


Perser

I løpet satte hun også personlig rekord på 50 meter med 32,70 og 1.09,64 på 100 meter. Det er ingen tvil om at hun er en god brystsvømmer. På 400 meter medley hadde hun tidenes beste tid på brystpartiet med 1.15,21.

Mandag tok Alexander Dale Oen OL-sølv på 100 meter bryst. Det var Norges første OL-medalje i svømming.

- Det som er artig nå, er at vi også har en god kvinnesvømmer i bryst. Det er gøy å se at det vokser litt bak Alexander, mente Løvberg.

Like bra gikk det ikke for Gard Kvale, som svømte kvalifisering på 200 meter medley. Med tiden 2.01,52 endte han på 25.-plass, men han satte iallfall nok en norsk rekord.

Siste semifinaleplass gikk på 2.00,57.

Raskest i forsøksheatene var amerikanske Ryan Lochte med 1.58,15. Gullgrossist Michael Phelps nøyde seg med sjette beste tid, 1.58,65.

(NTB)