GREIDE IKKE FULLFØRE SESONGEN: Lyn er radert ut av det norske fotballkartet. Her feirer de en av få triumfer tidligere i år - 3-1-seieren over Sogndal på Bislett. Foto:  Nina Hansen / Dagbladet
GREIDE IKKE FULLFØRE SESONGEN: Lyn er radert ut av det norske fotballkartet. Her feirer de en av få triumfer tidligere i år - 3-1-seieren over Sogndal på Bislett. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Sårende at personer i Lyn ikke synes konkursen er trist

FK Lyns daglige leder skuffet over sine egne.

||| KRINGSJÅ (Dagbladet): FK Lyn manglet til slutt «bare» halvannen million kroner på å kunne fullføre sesongen.

Klokka 07.30 torsdag - en time før Oslo tinghus åpnet og oppbudsbegjæringen ble formell - sjekket daglig leder Rolf Magne Walstad e-posten sin og konstaterte at det ingen rike velgjørere hadde meldt seg i løpet av natta.

Heller ikke breddeklubben Lyn (bestående av Lyn Ski, Lyn Fotball og toppsatsningen FK Lyn), som har rundt 30 millioner kroner stående på konto.

- De ser ikke bildet godt nok
I november 2008 kom de elitelaget til unnsetning og bladde opp 2,5 millioner kroner for å redde lisensen. Beløpet var i utgangspunktet et lån, men ble ettergitt og bokført som tap i regnskapet.

Denne gangen ble breddeklubben sittende på gjerdet mens FK Lyn avgikk med døden.

Det er en avgjørelse daglig leder Rolf Magne Walstad har tungt for å svelge.

- Vi har fått penger før, til det forrige AS'et, og de gikk tapt. Så det er ikke sånn at Ski- og Fotballklubben ikke har bidratt, men de 30 millionene de har på bok er i hovedsak skapt gjennom toppfotballen i Lyn. Derfor har jeg litt ambivalente følelser. Jeg sier ikke at de har skylda for at vi ryker, men jeg opplever det litt bittert. Jeg mener de ikke ser hele bildet godt nok når de ikke hjelper oss over kneika, sier Walstad til Dagbladet.

FIKK IKKE HJELP AV MODERKLUBBEN: Daglig leder Rolf Magne Walstad er skuffet. 
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
FIKK IKKE HJELP AV MODERKLUBBEN: Daglig leder Rolf Magne Walstad er skuffet. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer

Han sier det ikke er noen vits i å «lage bitterhet nå som løpet er kjørt», men greier ikke helt å skjule følelsene.

- Jeg vet det er noen mennesker i Lyn som ikke synes konkursen er trist. Det er sårende. Jeg vil ikke mene vondt om folk ved å si dette, jeg konstaterer bare fakta. Om mora di har 30 millioner, og du skyldte en kompis 100 000 kroner, ville du følt det litt tungt om hun kappet hånda av deg, sier Walstad.

Han sier halvannen million kroner ville frigjort ytterligere to millioner, og nekter for at de samme problemene ville dukket opp igjen på et seinere tidspunkt.

- Nå er kostnadene skjært ned til beinet. Om vi hadde holdt plassen i Adeccoligaen ville neste års budsjett ligget på 12 millioner kroner. Det var ikke sånn at vi ba om penger til feite sign-on-fee, en Porsche til daglig leder og en trenerlønn på halvannen million. Det handler om at bilen har gått i 200 km/t, vi fikk den ned til 120, så ned til 80, og trodde det skulle holde med 50. Men det burde vært 30.

Trenger pengene til anlegg
Styreleder i SFK Lyn, Tom Arnulf, forklarer at pengene er øremerket klubbhus og anleggsutvikling på Kringsjå, som allerede er dyrere enn hva breddeklubben har råd til.

- Vi vurderte selvsagt å gå inn med penger til toppfotballen igjen, men landet denne gangen på en annen konklusjon. Det gjorde vi på bakgrunn av den økonomiske utviklingen i FK Lyn. Uansett om de hadde klart seg eller ikke, ville vi i enda større grad hatt bruk for de pengene til utviklingsprosjektene på Kringsjå. Tidligere har vi regnet med at toppfotballen skulle være en bidragsyter i forhold til betaling og bruk av anlegget. Men det ble gradvis tydeligere at det ikke var realistisk, sier styreleder Tom Arnulf i SFK Lyn til Dagbladet.

- Deler du Walstads inntrykk av at enkelte i Lyn er glade for konkursen?

GRÅTKVALT: Jean Stephane hadde det tungt etter gårsdagens informasjonsmøte. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GRÅTKVALT: Jean Stephane hadde det tungt etter gårsdagens informasjonsmøte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det gjør jeg ikke. Jeg tror alle beklager det. Men som i alle andre idrettslag er det grader av entuasiame for det ene og det andre.

- Er dette et endelig farvel for Lyn i norsk toppfotball?

- Absolutt ikke. Det blir nok en pause, men neppe altfor lang, sier han.

TUNG DAG: Mads Dahm har spilt for Lyn siden han var guttunge. I går måtte han innse at klubben i hans hjerte er ferdig. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TUNG DAG: Mads Dahm har spilt for Lyn siden han var guttunge. I går måtte han innse at klubben i hans hjerte er ferdig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer