Såret av dopingrykter

Bente Skari føler seg mistenkeliggjort.

Dopingryktene svirrer mot norske idrettstopper. Det sårer langrennsdronningen Bente Skari (31), som føler seg mistenkeliggjort selv om hun nå har lagt opp.

Under den offisielle åpningen av stiftelsen Antidoping Norge i dag, lettet den tidligere langrennseneren på sløret og pratet ut om dopingavsløringene i Salt Lake City i fjor. Erkerivalene Larissa Lazutina og Olga Danilova ble avslørt for dopingmisbruk under OL.

-Jeg har aldri følt meg så lurt. Ikke bare på grunn av det ene løpet, men tankene gikk tilbake til alle fightene og alle renn der det har stått om sekunder mellom oss tre, sa Skari.

Hun fortalte om rykter i miljøet der norske utøvere blir stemplet som juksere.

- Det sårer meg å høre at folk tror vi gjør noe ulovlig. Norske langrennsløpere blir mistenkeliggjort, og jeg ser på meg selv som en av dem, slo Skari fast.

- Men jeg vet hva vi legger ned treningsmessig, hvordan vi planlegger, legger opp samlinger og prioriterer. Det er viktig at vi fortsetter med massiv testing for å utelukke mulighetene til å jukse, mente Nittedals-jenta.

Hun er full av lovord om opprettelsen av stiftelsen Antidoping Norge, som 31-åringen mener er et stort steg i riktig retning for antidopingarbeidet i Norge.

- Vi mistenker andre ganske fort, og vi må ikke tro det at den mistanken også kommer motsatt vei. Derfor er det viktig at vi arbeider for å skape tillit, at vi har de aktuelle testene og at alle blir testet både i og utenfor konkurranser gjennom hele året. Jeg forventer at Antidoping Norge også vil jobbe for at alle utøvere i alle land får regelmessig besøk både hjemme og utenfor konkurranser, sa Skari.

Hun har selv vært blant Toppidretts-Norges «heteste» testobjekter de siste årene.

- Det kan være slitsomt innimellom. Fra oktober til mars sist vinter avla jeg over 35 dopingprøver. Det toppet seg da jeg i løpet av ni dager avla fem prøver, fortalte Bente Skari.

(NTB)

ANTIDOPING:</B> Bente Skari og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland under åpningen av Stiftelsen Antidoping Norge (ADN) på Ullevål stadion i dag.