Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Såret trener i såret klubb

Da er det bra at Viking gir seg selv tid.

 TRIST VIKING-VÅR:  Åge Hareide depper på benken med gamle, kjente Viking-fjes. Nå har den tradisjonsrike klubben uansett tatt et fornuftig valg. FOTO: ERLING HÆGELAND/Dagbladet.
TRIST VIKING-VÅR: Åge Hareide depper på benken med gamle, kjente Viking-fjes. Nå har den tradisjonsrike klubben uansett tatt et fornuftig valg. FOTO: ERLING HÆGELAND/Dagbladet. Vis mer

ÅGE HAREIDES magre poengsanking i halvannet år med Viking er en av de største skuffelsene i norsk klubbfotball. Det sier jeg ikke for å gni salt inn i en såret trener og en såret klubb, men fordi det er sånn det er:

•• En klubb med en slik ærerik fortid og en trener med en så god CV kan ikke bedømmes annerledes.

Viking startet denne sesongen som det beste laget på maratontabellen over toppserien, mens Åge Hareide er den eneste nasjonale trener med seriegull i både Danmark, Sverige og Norge.

Da svir nedrykksplassen etter ni serierunder.

ELLER som Åge selv oppsummerte den begredelige situasjonen forleden:

_Jeg er et følelsesmenneske. Stoltheten min er såret, og det akter jeg å gjøre noe med.

Det er et utsagn å kjenne han igjen i, selv om enkelte iakttagere synes en lett aldrende Hareide framstår uvant fredelig langs sidelinja denne våren. Som fotballtrener har Åge Hareide vært impulsiv. Det har ofte gitt styrke i kampledelsen underveis, men har også ført til at han av og til har møtt seg selv i døra med et smell.

DET SISTE skjedde som landslagstrener der Hareide lanserte seg som en fornyer av et nytt pasningsbasert angrepsspill, men endte med å dra inn nær sagt alle sine store seire på svært tradisjonelt norsk vis.

Akkurat det skal såvisst ikke brukes mot ham. Det reflekterer egentlig bare Åges ubendige lyst til å vinne der og da, og den kraften han har til å drive fram resultater i de enkeltstående kampene.

Der har han forøvrig en like følelsesstyrt avlegger i Kjetil Rekdal. Men mens Kjetil også lykkes langsiktig i Aalesund, glipper nettopp det kontinuerlige for Åge i Viking.

DET er da det virker fornuftig å flytte fokus fra en resultatsvak trener til en overraskende resultatsvak Stavanger-fotball.

Lenge før Åge Hareide ankom byen, hadde Viking-ledelsen valgt å gå en litt annen vei i den nyrike norske toppfotballen. Mens konkurrentene investerte tungt med penger de nødvendigvis ikke hadde, konsentrerte Viking seg om å bygge langsiktig med en tydelig regional profil. Det er den linjen som ikke har gitt sportslige resultater målt mot hjemmepublikummets historiske forventninger.

Årsakene til skuffelsen er flere. Dels har de ganske få innkjøpte profilene slitt ekstremt med skader. Tomaz Sokolowski har aldri fått helse til å stabilisere seg som spillopplegger, mens den smarte spissen Patrick Ingelsten ødela kneet i vinter. Det har gjort at for mye av angrepsoppbyggingen og avslutningsansvaret er lagt på ferske spillere uten stabilitet til å løfte laget opp til nivået fra de ganske lovende treningskampene.

OMTRENT her har følelsesmennesket Åge Hareide igjen møtt seg selv i døra omtrent på samme vis som da landslagsresultatene plutselig ble elendige i 2008-sesongen. Han har ingen fast angrepsformasjon å falle tilbake på:

_Vi har ikke endret formasjon så ofte som folk vil ha det til, sa Hareide til Stavanger Aftenblad før gårsdagens krisemøte i klubben, og la litt for forklarende til:

_Vi har endret mellom fire formasjoner og det bare i de siste kampene.

Det er nok to eller tre for mange; spesielt i en klubb som altså har valgt å være tålmodige midt i fristelsen til å kjøpe kortsiktige løsninger. For mer enn noe annet burde dette valget vært benyttet til å rendyrke en egen offensiv Viking-stil med klar tenkning på hvilke profiler klubben skulle lete etter i regionen.

MED en langsiktig klok styreledelse, Egil Østenstad som reflektert sportsdirektør og et godt utbygd talentarbeid mot hele fylket, har Viking lenge vært i posisjon til å nå sitt historiske nivå helt på egne premisser. Desto mer skuffende framstår denne vinglete serieåpningen.

Men Viking-miljøet har fortsatt så mye tid de selv vil. Det kommer ingen som utfordrer klubbens posisjon i distriktet, og slik er de langsiktige løsningene opplagt best.

Gårsdagens oppklaringsmøte i spillergruppa og ledelsen endte med at Åge lovte å styre følelsene og gi det avtalte angrepsspillet mer tid til å sette seg. Det er en ok forståelse, men den kom altså i seineste laget

For denne klubben trenger hverken ny trener, ny ledelse eller så mange nye spillere. I hvert fall hvis Viking selv tør å stole helt på at Stavanger-området har de sportslige ressursene som fortsatt holder til å drifte et stabilt norsk topplag.