IMPONERTE: Sarpsborg 08 slo Maccabi Tel Aviv i Europa League-playoffen torsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
IMPONERTE: Sarpsborg 08 slo Maccabi Tel Aviv i Europa League-playoffen torsdag. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

I Østfold har Eliteserien fått et forbilde alle kan strekke seg etter

Sarpsborg 08 er det nye mønsterbruket i norsk fotball

Sarpsborg 08's europeiske eventyr åpner dører og muligheter for norske toppklubber. Det er ikke lenger nødvendig å reise til Lerkendal for å lære.

  • Sarpsborg-Maccabi Tel Aviv 3–1 (2–1)

SARPSBORG (Dagbladet): SIDEN 90-TALLET har Rosenborg vært malen på suksess i norsk fotball. Nils Arne Eggen, en leken spillestil, Champions League, fullsatte Lerkendal-kvelder og titler på samlebånd – det var bare et lag å strekke seg etter og se opp til. Men denne sommeren har eliteserieklubber med ambisjoner ut over det å bare overleve på det øverste nivået, fått et nytt og mer realistisk forbilde.

Sarpsborg 08.

EN UTSOLGT NORSK fotballarena er høytid, uavhengig av størrelsen. Det er ikke så ofte det skjer. En fullsatt Sarpsborg stadion for andre gang på to uker er langt forbi det – det er magisk. Og det forteller hva fotball i Europa kan gjøre med en liten klubb, denne klubbens trofaste tilhengere og etter hver også en hel by.

Om du virkelig vil det.

Om du virkelig tar høyde for det, prioriterer der etter og tror det er mulig.

DET ER IKKE altfor mange år siden trenere i Europa-kvalifiserte norske klubber ikke brydde seg om disse kampene, og stilte med reduserte lag for å spare de beste spillerne til søndagens seriekamp. Selv om de hadde vært på studietur i Trondheim. Europa League (UEFA-cupen) var riktignok ikke av dagens format, nå med stadig større økonomisk gulrot for lagene som kvalifiserer seg til sluttspillet, men likevel.

Vi sa vi ønsket å spille i Europa.

Når vi kom dit ville de fleste fortest mulig hjem.

SÅNN ER DET ikke i dag. Heldigvis. Nå vil alle være med. Og i prosessen med å bevisstgjøre, muliggjøre og prioritere spill i Europa, er Sarpsborg på mange måter klubben å følge etter.

For ikke å snakke om at Sarpsborg er beviset på at du ikke må være stor for å kunne leke med dem som er større enn deg.

I ROSENBORG ER det nærmest et krav at klubben skal være med i Europa, i hvert fall på dette nivået, Europa League. I Molde er man ikke stå kravstore, på Aker Stadion er det mest et definert mål. Mens det i Sarpsborg er en drøm som nå er i ferd med å gå i oppfyllelse.

Fordi klubben gjør det meste riktig i alle ledd.

Både på og utenfor banen.

FOTBALLAG I FLYTSONEN blir ikke engstelige, stressa og feige av stygge balltap og flere dårlige valg på egen banehalvdel. Sarpsborg 08 er akkurat nå et sånt fotballag. Du så det mot St. Gallen, både borte og hjemme. Du så det mot Rijeka, både her på Sarpsborg stadion og i Kroatia. Og derfor var det aldri snakk om å ta beinet av pedalen og forsvare 2–0 etter fem minutter mot Maccabi Tel Aviv, 2–1 til pause eller 3-1 etter 56 minutter.

I Sarpsborg, selv om det selvfølgelig medfører en viss risiko, er angrep det beste forsvar.

Det er et faktum som kler lagets selvtillit.

En uredd reserve som Tobias Heintz, inn for Ole Jørgen Halvorsen (karantene), kler dem enda bedre.

3–1 ER EN god ledelse å ta med seg til Tel Aviv. Spesielt når du går bak resultatet. Sarpsborg var faktisk ikke på sitt beste denne kvelden selv om motet og viljen var, som vanlig, helt på topp. De var i hvert fall aldri der de var mot Rijeka. Men evnen til å rydde opp i eget rot etter stygge balltap og dårlige valg på egen banehalvdel var der til fullt monn.

Det var det som reddet dem.

DERFOR ER SARPSBORG to mål opp, derfor har Sarpsborg en del å gå på rent prestasjonsmessig, og derfor er det veldig sannsynlig at du ser laget i Europa Leagues gruppespill. Sarpsborg vil garantert få bakrom å løpe i når vi kommer til Tel Aviv. Det handler bare om å treffe Rashad Muhammed bedre og oftere enn den ene gangen som forårsaket straffesparket til 3–1. Og kommer kvaliteten på cornere og lange innkast opp på det nivået som har gjort Sarpsborg til årets dødballag i Eliteserien, blir det bortemål torsdag til uka.

Da er Sarpsborg i Europa League.

Og eventyret blitt virkelighet.