GOD: - Anders Trondsen, etter en skrekkelig åpning der han fikk to motstandere istedenfor hjelp fra Valon Berisha, gjorde en positiv debut for Norge, skriver Morten Pedersen. Her i duell med Cedroc Spares. Foto: NTB Scanpix/Xinhua/Sipa USA
GOD: - Anders Trondsen, etter en skrekkelig åpning der han fikk to motstandere istedenfor hjelp fra Valon Berisha, gjorde en positiv debut for Norge, skriver Morten Pedersen. Her i duell med Cedroc Spares. Foto: NTB Scanpix/Xinhua/Sipa USAVis mer

Sarpsborg er de eneste som kan tjene på at Norge gikk opp i liminga

Svakt forsvarspill vil alltid rive ned gode tendenser. Sånn sett ble Norges positive opplevelser spent bein på da Portugal fikk rom til å leke seg.

Portugal-Norge 3-0 (1-0)

DA NORGE PLUTSELIG så ut som et fotballag igjen kom alle feilene som holder oss utenfor sommerens EM-sluttspill tilbake. Så skjørt er det norske fotballandslaget. Så lett er det å velte. For selv når vi i perioder ser ålreit ut, evner å holde i ballen og faktisk skape noe offensivt, er veien til det sjokkerende svake alltid bare et øyeblikk unna.

Det er nesten som om vi liker å plage oss sjøl.

FRA START i Braga var ikke Norge på i det hele tatt og slapp inn det første baklengsmålet mot Portugal i dønn balanse og med åtte mann bak ballen. Sånt skal selvfølgelig ikke skje. Det er en dødssynd i alle forsvar. Men det skjer når førsteforsvareren snur rompa til ballfører og ingen andre går i press.

Og:

Hadde vi hatt skikkelig uflaks kunne portugiserne doblet ledelsen før Per-Mathias Høgmo løste problemet med et taktisk grep.

FIRE MANN PÅ en norsk midtbane er ett hundre prosent avhengig av ekstremt press på ballfører og ditto beinflytting i dekkingen av rom. Det er vi ikke gode nok til mot ballsikre og ferdishetsrike lag som Portugal. Når de vil, og Portugal ville veldig mye de ti første minuttene, går de av spillerne våre uten alt for store problemer. Og derfor trakk Per-Mathias Høgmo Markus Henriksen ned i midtbaneleddet.

Det gjorde alt veldig mye trangere for Portugal.

Samtidig som det økte våre muligheter for gunstige brudd og ballerobringer.

JOSHUA KING HAR hatt en en oppløftende sesong i Premier League. Hva han kan tilføre Norge så du da han på egenhånd utviklet en bakromspasning fra Markus Henriksen til en målsjanse gjennom kraft og hurtighet. Og når Bournemouth-spissen er i form er han et angrepsvåpen alene.

På en lykkelig kveld kan han avgjøre fotballkamper også.

Men skal Josh King avgjøre i den offensive enden er vi avhengig av godt forsvarsspill i den andre. Ikke søvngjengeri som ved 1-0 og 3-0. For du skal ikke slippe inn mål når du har nok folk bak ballen. Dessverre gjør Norge det.

I PERIODENE VI sliter er det beskyttelsen av ballen når vi først vinner den som er det store problemet. Enten det handler om overdreven respekt eller mangel på ferdigheter når motstanderne står igjen og vil vinne tilbake ballen høyt i banen, vil vi alltid være ille ute når vi bare blir løpende etter. Når vi har mot til å gjøre noe med den ser vi fort ut som et fotballag. Men det hjelper ikke å være ålreit i perioder når resultatet blir gitt over 90 minutter.

Da blir det fort de skremmende øyeblikkene som teller.

Og som ødelegger veldig mye.

NORGE STARTET MED to debutanter i denne kampen. Og avsluttet kampen med fem. Det er selvfølgelig en slags forklaring. Men når det er sagt er det viktig å skrive Norges største målsjanse inn i regnskapet. Produsert av debutant Anders Trondsen og avsluttet av debutant Veto Berisha.

ANDERS TRONDSEN FIKK fri fra Sarpsborg fordi klubben ikke har råd til å la en slik sjanse gå fra seg. Trondsen er aktuell for nederlandsk fotball. Problemet så langt har vært at tilbudene er for små. Men med en landskamp i shortsen mener Sarpsborg de kan forlange mer for midtbanespilleren som spilte venstreback mot Portugal, og det holder jeg med dem i.

Fordi Anders Trondsen, etter en skrekkelig åpning der han fikk to motstandere istedenfor hjelp fra Valon Berisha, gjorde en positiv debut for Norge.

PER-MATHIAS HØGMO hadde ikke mange valg i uttaket av laget mot Portugal. Det får han mot Island. Onsdag er stort sett alle mann på plass. Og fordi det bare er to kamper igjen før vi møter Tyskland på Ullevaal i september må han tenke seg grundig om og ta et valg.

For vi trenger et lag nå.

Gjennomtrekk i mange posisjoner vil i hvert fall ikke gjøre oss bedre.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.