Eliteserien: Sarpsborg-Vålerenga

Sarpsborg er ikke friskmeldt, Vålerenga er alvorlig sjuke

15. juli var Chidera Ejuke klar for Heerenveen. Vålerenga har ikke vunnet en fotballkamp etter det.

FORSKJELLEN I SARPSBORG: Jonathan Lindseth jubler etter 1-0 scoringen mot Vålerenga. Det var seiersmålet på Sarpsborg stadion, det holdt med et mål. Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpi
FORSKJELLEN I SARPSBORG: Jonathan Lindseth jubler etter 1-0 scoringen mot Vålerenga. Det var seiersmålet på Sarpsborg stadion, det holdt med et mål. Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Sarpsborg-Vålerenga 1–0 (1–0)

5. JULI, ETTER 14 serierunder, 5–1 over Haugesund og 6–0 over Bodø/Glimt, var Vålerenga topp fire med ambisjoner om Europa 2020. Alt så veldig bra ut. Men så forsvant én mann, Chidera Ejuke, og med han forsvant alt.

Det er krise for Ronny Deila.

Det beste han og Vålerenga kan gjøre nå er å redde stumpene av enda en ødelagt sesong.

VÅLERENGA SKULLE BLI bedre i 2019. Legger du de 21 første serierundene til grunn er de blitt dårligere. Og det skyldes ikke at laget ikke har et godt nivå å flyte på i sine beste stunder, det skyldes at det er over to måneder og sju kamper siden sist de evnet å ta det fram.

Da Vålerenga skulle ta steget inn i norsktoppen, lå på fjerdeplass to poeng bak Bodø/Glimt, og hadde kamper mot Kristiansund (H), Strømsgodset (B), Stabæk (B) og Haugesund (H) å gjøre det på, kom følgende rekke:

  • Vålerenga-Kristiansund 1–1
  • Strømsgodset-Vålerenga 3–2
  • Stabæk-Vålerenga 1–1
  • Vålerenga-Haugesund 1–2

Etter det ble det 0–4 i Bodø og 1–1 mot Rosenborg hjemme på Intility Arena før landslagspausen.

Med 0–1 i Sarpsborg er sesongen ødelagt.

SARPSBORG HAR OGSÅ sitt å slite med. Seieren over Vålerenga er den tredje så langt i sesongen, den første siden 16. juni. Og den kom på en kveld der Geir Bakke tok hensyn til det som skulle være Vålerengas styrker, og gamblet med et nytt forsvar.

Det betalte seg.

PÅ DENNE TIDA i 2017 var Sarpsborg et topplag i Eliteserien. Det endte med en historisk tredjeplass og klubbens første mulighet til å kvalifisere seg til Europa. På denne tida i fjor, som et resultat av alt som var bygd og gjort siden unnfangelsen 15. januar 2008, var klubben i et sensasjonelt gruppespill i Europa League.

I denne spalten ble Sarpsborg 08 omtalt som mønsterbruket i norsk toppfotball.

Alt var på stell, både butikken og laget.

Mange gode tanker hadde etablert Sarpsborg i toppen av norsk fotball.

DET DRIVES FORTSATT godt i de nye lokalene på Sarpsborg stadion. Det er ikke det som har vært problemet på veien til kvalifiseringsplassen laget nå holder. Sarpsborg er ikke dumme. Brorparten av de 65 millionene klubben tjente i Europa sist høst er investert i utvikling og infrastruktur. De er ikke sløst bort på dyre spillerkjøp og lønninger. Men likevel er Sarpsborg nummer 14 i Eliteserien, over nedrykksstreken på bedre målforskjell enn Ranheim.

Det betyr at Sarpsborg kan rykke ned.

Det er de som tror noe annet etter 1-o over Vålerenga som er dumme.

DET ER MANGE årsaker til Sarpsborgs tabellposisjon. De stadig tiltakende problemene til et lag som raser fra en potensiell 16-delsfinale i Europa League i desember, til bunnen av Europas 29. beste liga ni måneder seinere, er selvfølgelig sammensatte og komplekse. Men en betydelig faktor, eller forskjell om du vil, synes å ha plaget Geir Bakkes mannskap mer enn noe annet.

Savnet av Patrick Mortensen.

DANSKE PATRICK MORTENSEN kom til Sarpsborg i 2015. Da han dro etter fjorårssesongen hadde han spilt 94 kamper, scoret 34 mål, sannsynligvis avverget like mange baklengsmål på defensive dødballer, og bidratt til å gjøre Sarpsborg til et topplag i Norge.

GEIR BAKKE VISSTE selvfølgelig at Patrick Mortensen var en av Sarpsborgs viktigste spillere. Og ledere. Like mye i hverdagen som i kamp. Innsatsen han la ned var formidabel, både offensivt som defensivt. Motet han viste i duellspillet var forbilledlig. Og du erstatter ikke den typen spiller og leder med en 19-åring, uansett hvor mange mål tenåringen scorer i treningskampene.

Intet negativt sagt om Jørgen Strand Larsen, han blir 20 år i februar 2020 og har framtida foran seg.

Men han er ikke Patrick Mortensen.

HADDE DU FÅTT Sarpsborg-treneren til å snakke rett fra levra om alle problemene i årets sesong er jeg sikker på at savnet av Patrick Mortensen ville blitt løftet fram som den viktigste årsaken til fallet. Enkelte spillere lar seg bare ikke erstatte over vinteren. Patrick Mortensen var den spilleren for Sarpsborg. For Sarpsborg har ikke vært direkte dårlige, de har spilt mye god fotball, ledet kamper og tapt viktige poeng fordi de ikke har klart å holde på ledelsen.

Før Vålerenga hadde de ledet sju av de ti siste kampene uten å vinne.

Mot Vålerenga holdt det hele veien inn.

Men Sarpsborg er ikke friskmeldt.

Vålerenga er blitt alvorlig sjuke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer